fontos hírek programajánló

Karanténnapló és identitáskomplex – Kipakolunk és kiállítunk a tanszéken

Idén is kipakol a Média tanszék, azonban most egy új kiállítás sorozat elindulásának is tanúi lehetünk, ahol a látogatók az elmúlt szemeszterek fotós munkáiból láthatnak válogatást. Az első tárlat ‘A részvétel képei’ címet kapta, a megnyitóra pedig december 7-én este 6 órakor kerül sor, amit egy Zoom linken keresztül tudnak majd elérni az érdeklődők.

A ‘Megosztott képek’ néven futó fotográfia műfajismeret és műhelygyakorlat órák már ismertek lehetnek a médiaszakos diákok számára. Az órapárost évek óta Csoszó Gabriella fotós és Pfisztner Gábor esztéta vezetik, akiktől részben elméleti, részben pedig gyakorlati tudást szerezhetnek a kurzusra járók.

A tizenkét alkalmas fotó-műhelygyakorlaton azokat a módszereket ismerjük meg a résztvevőkkel, amelyek segítenek abban, hogy a fotográfiát aktívan, tudatosan használják fel az önreprezentációban, valamint a társadalmi folyamatok megmutatásában és alakításában.

– olvasható a kurzus leírása a kipakol honlapján. A sorozat első alkalma négy téma elkészült projektjeit dolgozza fel. Egyfelől betekintést nyerhetünk abba, hogyan élték meg és dokumentálták a kiállítók a karantén mindennapjait, másfelől az identitáskomplex fogalmára reflektáló képeket láthatunk. Ezeken kívül helyet kapott még egy közügyes blokk is, illetve a diákok kedvenc helyeiről mesélő fotóanyag is részét képezi az online tárlatnak.

Arról, hogy miért ezt a címet kapta a kiállítás, Csoszó Gabit kérdeztem, aki egyébként a kiállítási koncepció egyik kitalálója és kurátora is egyben:

A cím egyszerre utal a fotós erős és felelős jelenlétére, de a más művészeti műfajokból ismert részvételi művészeti módszerekre is, ahol a közösségek kérdései és témái kerülnek a fókuszba.  Annak minden tagja azonos erejű fontos alakítója az alkotás folyamatának. Utal a cím arra is, hogy megszüntetjük az ábrázolt és ábrázoló viszonyát, annak hagyományos, hierarchikus gyakorlatát, és a minden szempontból együttműködő, partneri alkotói viszony kialakítását tartjuk fontosnak.

Gabit arról faggattam még, hogy szerinte mire számíthatunk a tárlat megtekintése során:

Hogy mit láthattok? Érzékeny karanténnaplókat, friss élményeket a kényszerű leállásról és korlátozásokról. Belső utazásokat, valódi sétákat. Az identitáskomplexben az identitáskeresésről láttok őszinte, finom útkereséseket. Mert fiatalon nincs fontosabb kérdés, mint megismerni és felépíteni magunkat…

A kiállítás kurálásában Gabin kívül még Méret Rita, Kántor Zsófia, Papp Dorina és Pfisztner Gábor vettek részt, a designért pedig Kertai Kristóf felelt.

A kipakol honlapját itt, a Facebook eseményt pedig itt tudjátok elérni. A kiállítás támogatója a Goethe Intézet.