fontos veszelovszki emlékelőadás

Minden eddiginél sikeresebb volt az idei Welcome nap

Közel 120 gólya vett részt az őket köszöntő, egésznapos rendezvényen. A Veszelovszki Emlékelőadást Mészáros Antónia tartotta, Ács Dani előadására pedig felsőbb éves hallgatók is érkeztek. Idén magasra tettük a lécet!

Idén szeptember 10-én ismét megrendeztük a már hagyománnyá vált ELTE médiás Welcome napot, ami elsősorban a gólyákat köszönti minden őszi szemeszter elején.

Médiás ajándékcsomaggal várta a gólyákat a tanszék / Fotó: Balsay Dorina

Az elsőéves hallgatók 9 óra körül vehették át az ajándékcsomagjukat egy gyors regisztrációt követően. Fekete és fehér színű ELTE Média logóval ellátott vászontáskák közül választhattak a diákok, melyek egytől egyig meg voltak tömve táplálékkal mind a testnek, mind az elmének. Volt benne rágcsálnivaló, könyv, illetve italkupon egyaránt.

Idén is Hammer Ferenc nyitotta meg az eseményt / Fotó: Lichnovszky Sophie

Ezt követően Hammer Ferenc tanszékvezető rövid beszéddel köszöntötte a tanulókat és nyitotta meg a Welcome napot.

A hallgatók kis csoportokban beszélgethettek minden tanárral / Fotó: Balsay Dorina

A délelőtt első eseménye a tanár-diák rapid randi volt, ahol az elsőéves diákok kis csoportokba szerveződve egymás után ismerkedhettek meg leendő oktatóikkal, akik egyenként várták őket egy rövid bemutatkozásra és beszélgetésre. A gólyák ezáltal az előzetes tárgyfelvételt követően tudtak egy arcot és egy rövid élettörténetet társítani a sok új név mellé. Emellett pedig számtalan érdekességet hallhattak az egyetemről is.

A Kipakol az ELTE Média mindig megkönnyíti a tárgyfelvételt / Fotó: Lichnovszky Sophie

A Kipakol az ELTE Média keretében a tanulók rövid órabemutatókon vehettek részt, illetve az egyes kurzusokról bővebb tájékoztatásban részesültek. Hallhattunk az adatújságírás képzéstől kezdve az írott sajtó gyakorlatig számos izgalmas bemutatót. A Kipakol minden hallgatónak az előnyére válhatott, hiszen a tárgyfelvételi időszakban még lehetőségük volt felvenni azokat az kurzusokat, amik felkeltették az érdeklődésüket.

Ebédre a szervezők egy nagy bogrács gulyáslevessel készültek, amelyből készült vegetáriánus verzióban is, így senki sem maradt éhen. Az ebédet rögtön le is mozoghatták a diákok, ugyanis a kampusztúra keretében a felsőbb éves hallgatók körbejárták az egyetem területét az újoncokkal és megismertették őket az egyes épületekkel, termekkel, a legfontosabb és legkülönlegesebb helyszínekkel.

A kampuszséta segít, hogy ne tévedjünk el az egyetemen belül / Fotó: Lichnovszky Sophie

A fiatalok nemcsak arról szerezhettek bennfentes információkat, hogy hol lehet a legfinomabb szendvicseket enni a kampusz területén, hanem azt is megtudhatták, hogy az ELTE BTK Múzeum körúti épületében található az egyik legkeskenyebb, ám egyben leghosszabb háborús emlékmű, mely egy bronzcsíkon keresztül fut végig az épületen, megemlékezve a meghalt egyetemi polgárokról, diákokról és tanárokról egyaránt.

Az idei Veszelovszki Zsolt Emlékelőadást Mészáros Antónia, ELTE Médiás alumna, az UNICEF magyarországi ügyvezető igazgatója tartotta.

Veszelovszki Zsolt Emlékelőadást mindig egy volt hallgató tartja / Fotó: Lichnovszky Sophie

Mészáros Antónia azzal kezdte előadását, hogy hasonló dolgokról fog beszélni, mint volt évfolyamtársa Rozgonyi Krisztina tavaly, csak nem a kutató minden folyamatot átlátó szemével, hanem saját karrierútján keresztül. A BBC-nél megélte, hogyan nyesegették vissza fokozatosan a finanszírozást és hogyan lett egyre fontosabb szempont a nézettség. Amikor az iraki háború előestéjén botrányba keveredett a csatorna, végignézte hogyan kaptak független teret kollégái, hogy feltárhassák a történetet – a házon belüli hibákkal együtt. Ezt a hozzáállást azóta is etalonnak tekinti. Mikor hazajött a kamera másik oldalára került. Kemény kérdései miatt minden oldalon szerzett ellenségeket, de úgy érezte pont ebből tudhatja, hogy jól végzi a munkáját. Szerinte az volt a szuperereje, hogy nem félt attól, esetleg lekerülhet a képernyőről. A BBC-s időkhöz képest azt hiányolta, hogy az elmondott történeteknek nagy hatása legyen. Jelenleg a magyarországi UNICEF ügyvezető igazgatója. Magában ezt a pozíciót eleinte pályaelhagyásként élte meg, de azóta rájött, itt is abszolút szüksége van a médiás tapasztalatára. A legnagyobb kihívás itthon, hogy hogyan magyarázzák el, attól még, hogy vannak helyi problémák, egy globális ügy mellett is elköteleződhetnek az emberek. Mindemellett arra a legbüszkébb, hogy hivatali ideje alatt számos helyi programot indított az UNICEF Magyarország, rászoruló magyar gyerekek megsegítésére.

Az utolsó előadást Ács Dániel, a 444.hu újságírója tartotta a hallgatóknak a parkolási maffia feltárásáról szóló rendkívül sikeres videó anyagáról, amely Sötét parkolási ügyek Budapesten címen elérhető a 444.hu YouTube csatornáján és amellyel idén márciusban elnyerte az Év gazdasági újságírója díjat is.

Ács Dani előadásán tele volt a terem / Fotó: Balsay Dorina

Egészen a témaválasztástól kezdve, a kutatáson át a forgatásig a mesélte el film készítésének menetét. Tanácsokat adott ahhoz, hogyan lehet izgalmasan prezentálni egy szárazabb témát, hogyan lehet mozgalmassá tenni egy bűnügyi tényfeltárást még úgy is, ha az érintettek közt riportalanyok nem nagyon akadnak.

Mesélt arról, hogyan próbálták meg félrevezetni, hátráltatni őket a munkában, majd arról is, hogy milyen következményeket kellett vállalniuk a kikerült anyaguk után. Hangsúlyozta azt is, hogy nem volt cél, hogy bárkit is rács mögé juttassanak, csupán azt akarták ezzel elérni, hogy ész érvekkel, bizonyítékokkal rádöbbentsék az embereket, mi is történik valójában a pénzükkel, miután kifizetik a parkolási díjakat.

A nap lezárásaként egy Welcome nap afterparty-n vehettünk részt, amely a budai oldalon a Béla nevű „bár, étterem, lakás, arborétumban” várta az érdeklődőket. Hallgatókat és oktatókat egyaránt szívesen láttak a szervezők, a bulit kifejezetten úgy intézték, hogy tanárok is helyet kapjanak a Dj pult mögött, ezáltal nagyon családias hangulatot teremtve a médiások között.

Reméljük minden gólya élvezte a Welcome napot / Fotó: Balsay Dorina

A hosszú, tartalmas nap után mindenki rengeteg élménnyel gazdagodhatott és megismerhette a kommunikáció és média tanszék igazi kreatív, élénk arcát.

Szöveg: Supák Ágnes, Vikár Anna

Fotók: Lichnovszky Sophie, Balsay Dorina

A rendezvényt a Szentkirályi-Kékkúti Ásványvíz Kft. és a Magyarüdítő Forgalmazó Kft. támogatta.