hírek

Hégető Honorka díjat kapott az ELTE Média két oktatója és két volt hallgatója is!

Hégető Honorka díjjal azokat az alapos és érzékeny újságírókat jutalmazzák, akik kevésbé népszerű témákat is be mernek vállalni. Egy olyan különleges díj, ami azokról szól, akik kimaradnak a mindennapi hírekből, vagy mindig csak áldozatként jelennek meg. Ezért is megtiszteltetés, hogy ezt a díjat az ELTE Média oktatói, Ács Dani, Kálmán Mao Mátyás és tanszékünk két volt diákja, Szurovecz Illés és Magócsi Márton vehették át.

A Hégető Honorka díjat olyan videóriportok készítői nyerhetik el, akik magasszínvonalú munkájukkal különleges társadalmi problémára hívják fel a figyelmet. A díjat az RTL Klub alapította a 29 éves korában autóbalesetben elhunyt tévés szerkesztő Hégető Honorka emlékére. A zsűri szerint rekordmennyiségű pályázat érkezett idén, soha nem volt ilyen színvonalas a mezőny. Rengeteg értékes anyag érkezett a közmunka, a drogfogyasztás, a HIV fertőzöttek vagy a hajléktalanság témakörében is.

Baló György, az RTL Klub Magyarul Balóval című műsorának vezetője és Weyer Balázs, a Főszerkesztők Fórumának elnöke végül négy filmes csapatot jutalmazott – írja az X Kommunikációs Központ közleménye.

Az első díjat a zsűri megosztotta az RTL Klubos Moskovics Judit és a 444-es Ács Dániel és Botos Tamás között. Moskovics egy vidéki gyermekotthonban és egy fővárosi gimnáziumban előforduló szexuális zaklatást tárt föl. A 444 videósait többek közt a kazincbarcikai mélyszegénységben élő rapper, Serrano életéről szóló filmjéért, Ács Dani 24 órás anyasági projektjéért és a Pesten élő és dolgozó szíriai kurd fodrászról, Ibrahimról szóló videójáért díjazták.

Különdíjban részesültek az Abcúg újságírói, Szurovecz Illés és Magócsi Márton, akik a bélapátfalvi fogyatékos intézetből a nagyvisnyói lakóotthonba kerülő, enyhe fogyatékkal élő szerelmespárról forgattak. Különdíjat kapott TASZ-os filmjeiért Kálmán Mátyás és Bordás Róbert is, ők különböző civil szervezetek mindennapjait bemutató munkájukért nyerték el az elismerést.

Nézzétek meg a nyertes videókat!

Serrano: Zavar, hogy betépek, faszszopó?! Ezért élsz még! – I. rész

[youtube https://www.youtube.com/watch?v=3BG-ThaKX7U&w=560&h=315]

Hajmeresztő dologra vállalkozott ez a férfi: 24 órára beállt háziasszonynak és anyának

[youtube https://www.youtube.com/watch?v=f7gW2bKUmIk&w=560&h=315]

Kétszer hozták ki a menekülttáborból, most a város legmenőbb szakállait vágja

[youtube https://www.youtube.com/watch?v=xib1pQ0yn0c&w=560&h=315]

Jani és Vivi

[vimeo 168091566 w=640 h=427]

Szerző: Bibercz Anett

Fotó: X Kommunikációs Központ