fontos hírek programajánló

Vigyél színt az őszi délutánokba: programajánlóval jelentkezünk

Rövidülnek a nappalok, egyre hűvösebb az idő, már nem jó kint, de nem is szeretnél otthon ülni. Semmi gond, segítünk. Akár aktualitásokról informálódnál, akár kulturális programot vagy csak egy kis szórakoztató kikapcsolódást keresel, programajánlónkban biztosan megtalálod. Fedezd fel mit tartogat számodra Budapest ősszel!

Tájékozódj a világról, ami körbevesz

November ötig még megtekinthetitek a World Press sajtófotó kiállítást a Nemzeti Múzeumban. A World Press évről-évre az elmúlt év legjobb fotóriporteri és dokumentarista képeit díjazza. Az idei témák között szerepel például a Masha Amini halála által kiváltott iráni tüntetés sorozat, az orosz-ukrán háború és a fenntarthatóság is. A kísérő kiállításon pedig az idén húsz éves National Geographic legemlékezetesebb fotóit láthatjátok.

November 22-én megkezdődik a 20. Verzió Emberjogi Dokumentumfilmfesztivál. A Verzió minden évben egy tematika köré rendezi a filmjeit, idén ez a központi kérdés a “Merre tartunk?”. Egy héten keresztül, november 29-ig vehettek részt vetítéseken Budapest-szerte, melyeket gyakran kerekasztal-beszélgetések, interjúk követnek. Sőt, ha szívesen kivennétek a részeteket a fesztivál lebonyolításából a filmnézés mellett, október 27-ig még önkéntesnek is jelentkezhettek.

Töltődj fel a moziban vagy a színházban

Ha viszont a sötét, hideg őszi napok közepedte inkább vidámabb programra vágytok, arra is van lehetőségetek. Ugyanis november 3-tól a hazai mozikban is vetítik minden idők legsikeresebb koncertfilmjét, a közel háromórás Taylor Swift: The Eras Tour-t. Az amerikai forgalmazók szokatlan engedményeket tettek a nézőknek, miszerint énekelhetnek, videót rögzíthetnek és táncolhatnak a film alatt, amit ők rendre ki is használnak. Hogy az itthoni mozik ehhez mit szólnak, azt még nem tudjuk, de az biztos, hogy megéri ellátogatni egy vetítésre.

Ha viszont inkább a színház vonz, akkor is jó hírünk van: Budapestre is megérkezett a nagy sikerű Six musical. A Six VIII. Henrik hat feleségének történetét dolgozza fel, akik közül csak ketten élték túl férjüket. A díjnyertes musicalt a Madách színházban két szereposztásban: a színésznők, valamint az énekesnők előadásában tekinthetitek meg. Ha pedig igazán át akarjátok élni az eseményeket, akár a színpadra is válthattok jegyet.

A tánc szerelmeseinek ajánljuk figyelmébe a Willany Leó Improvizációs Táncszínház estjeit minden szerdán 21.30-tól a Trafóban. Az előadások koncepciója, hogy különböző műfajokból érkező előadók kontaktimprovizáció során valami egyedit és megismételhetetlent teremtenek hétről hétre. Abban az esetben, ha valami formabontó és igazán pezsgő impulzusra vágysz, a Trafó szerda estéi felérnek egy ilyen élménnyel.

Látogass múzeumot

A Szépművészeti Múzeum a párizsi Musée d’Orsay-val és a Musée de l’Orangerie-vel együttműködésben szeptember 22-től nagyszabású Pierre-Auguste Renoir-kiállítást rendez, melyet neked sem szabad kihagynod! A kiállítás az impresszionista festő hat évtizedes életművét mutatja be, mellyel az eddigiek során először találkozhat a közönség Magyarországon.

December 31-ig látogathattok el a Ludwig Múzeum állandó kiállítására, mely az Időgép névre hallgat. A kiállítás egy, a múzeum gyűjteményéből gondosan összeválogatott tárlatot mutat be, melyen keresztül megismerhetjük a közelmúlt történelmét, a hétköznapokat és a sorsfordulókat, többek között a kelet-európai rendszerváltást és ennek összefüggéseit a történelmi avantgárddal. Az elsőre szárazon csengő tematika egy igazán bensőséges és lebilincselő tárlatot takar.

Érdekel Simon Márton nyugdíjazott IKEA-s dohányzóasztala? Semmi pánik, van mód rá, hogy kielégítsd a kíváncsiságodat. Október 27-én Lévai Balázs beszélget Simon Mártonnal a Petőfi Irodalmi Múzeum “Tárgyeset” című sorozata kapcsán. A tárgyeset egy hétköznapi tárgyon keresztül igyekszik bemutatni a kortárs szerzők életmódját, az irodalmi műveikbe beépülő tárgyakat, és a saját “muzealizálásukhoz” való hozzáállásukat. Tehát ha az IKEA asztalok és Simon Márton a gyengéid, mindenképpen itt a helyed

Ünnepeld Budapest szülinapját

Szereted a magyar underground zenét és buliznál egyet a főváros villamosain? Budapest születésnapja alkalmából november 14-19. között diverz programkínálattal és kulturális rendezvényekkel ünnepel a város. Budapest fürdői 150 forintos szülinapi belépővel kedveskednek a látogatóknak a november 17-ei ünnepre. A Zene Éjszakája alkalmából a város számos sörháza és kávézója ad otthont koncertek tucatjának, melyekre a belépés ingyenes, viszont érdemes hamar asztalt foglalni, hiszen a helyek hamar elfogynak. 

Töltsd fel a gardróbod

Amennyiben kiegészítésre szorul az őszi gardróbod, vagy éppen karakteres ékszerekről álmodsz, az újonnan megnyitott Manyi Pop Up Market eseményéről nem érdemes lemaradnod. Az október 28-29-ei hétvégén secondhand ruhákkal, kézműves ékszerekkel és garantált jó hangulattal várja látogatóit a Manyi Kulturális Műhely. 

Szöveg: Kovács Adél, Potori Gréta. Nyitókép: Unsplash.