fontos hírek tudósítás

Nők az üzleti világban címmel tartottunk kerekasztal-beszélgetést

A április 27-én az üzleti életben sikeres nők életútjába, hivatásának örömeibe és nehézségeibe engedett bepillantást az ELTE Média kerekasztal-beszélgetése. Az este vendégei Csejtei Ildikó, Dr. Csorbai Hajnalka, Gál Éva Laura és Kardos Éva voltak. Segítségükkel körbejátuk a kérdést: nőként milyen kihívásokba ütközik az ember, milyen váratlan lehetőségek jönnek vele szembe pályája során és hogy megoldható-e a munka-magánélet egyensúly, a gyermekvállalás, illetve a szakmai fejlődés a férfidominálta munkaterületeken.

Este hat óra felé közelít az idő, lassacskán szállingóznak a hallgatók. A friss kávé illata betölti az termet, a meghívott előadók részére egy kevés ennivaló és négy csokor tulipán pihen a pódium asztalán. Csejtei Ildikó kommunikációs tanácsadó, üzletfejlesztési és integrált kommunikációs szakértő és vezető, az ELTE oktatója nyitja meg az eseményt. Szakterülete a marketing, amely – mint ő is elmondja – „férfiak dominálta szektor”. Felmérések szerint a marketingigazgatók csupán két százaléka nő, holott az MI (Mesterséges Intelligencia) szerint ez a szám hatvan százalékra tehető. Elmondása szerint, nem csupán e szakterület, de a munka világa is változóban van; a digitalizáció, az automatizáció és az MI mind csökkentik az emberi munkaerő szükségességét, amely rengeteg munkavállaló feje felett lengeti az elbocsátás pallosát. Ám szerinte van remény, hiszen „az ember továbbra is szociális lény, vágyik a személyes interakcióra, a kommunikációra és a csapatmunkára”, ezért szerinte kiemelten fontos az oktatás szerepe, amely az élet kreatív megoldásokat igénylő kihívásaira készíti fel a jövő generációit.

Ezután a moderátorok pódiumra szólítják a kerekasztal-beszélgetés további három vendégét, Dr. Csorbai Hajnalka stratégiai igazgatót, Gál Éva Laura újságírót, közgazdászt, kommunikációs tanácsadót és Kardos Évát a Kincsem Sziget Óvoda létrehozóját, a Varázshíd iskola-előkészítő és a KONELI Alapítványi Általános Iskola és Gimnázium megálmodóját, s kezdetét veszi a diskurzus, melynek fő témája az üzleti világban sikeres nők élete, szakmai és magánéleti kihívásai, valamint pozitív mentalitásuk és kitartásuk gyümölcse: egy élhetőbb jövő alapkövének letétele. Abban mind a négy beszélgető egyetért, hogy nőként sok szektorban jóval nehezebb út vezet felfelé a ranglétrán, mint férfiként. Ennek ellenére Gál Éva Laura szerint bárkiből lehet bármi, ha küzd érte.

A bízzunk magunkban elve predesztinál minket arra, hogy eljussunk, ahová el akarunk jutni.

Pályája során rengeteg idegen kultúrával ismerkedett meg Sri-Lankán, Balin, Japánban és Indiában (ez utóbbiban a kasztrendszer és az erőszakkultúra jelentősen megnehezíti a nők helyzetét a mindennapokban). Ekkor ébredt rá, „Azt csinálom, amit imádok: írok és utazok, és ez csodálatos.” Kardos Éva is kiemelte, hogy a környezetváltozás nagy hatással lehet az életünkre. A hivatásnak, amelyet szívvel-lélekkel tudunk végezni, fontos komponense, „hogy el kell távolodni azoktól a feladatoktól, amelyeket nem szívesen végzel, mert nem te vagy.” Magániskoláiban a Nemzeti Tanterv mellett olyan modern eszközöket és módszereket is integrálnak az oktatásba, amelyek a gyermekeket az aktuális munkavilágra készítik fel. Szerinte „az oktatás arról kéne szóljon, hogy folyton megújul”, hiszen a világ is állandó változásban van.

A munka és a család összeegyeztetésében minden előadó komoly szerepet tulajdonított a bizalomnak, a jó szervezésnek és hogy az édesanyának legyen joga jól érezni magát a bőrében. Gál Éva Laura hozzátette, kiscsermekkel jóval nehezebb a munka-magánélet-harmónia kialakítása, s vannak nők, akik nem az anyaságot, inkább a karrierépítést tűzik ki célul maguk elé. Dr. Csorbai Hajnalka pedig amellett érvelt, hogy a gyermek úgy tanul meg felelősséget vállalni döntéseiért, ha a döntés jogát a kezébe adjuk.

A beszélgetés végén mind a négy előadó leszögezte,

nőként is széles eszközkészlet áll rendelkezésünkre egy sikeres karrier felépítéséhez, de fontos, hogy az ember merjen kérdezni.

Emellett a kapcsolatépítés, az őszinteség, a vita, valamint a segítő mentorok kardinális voltát is kiemelték. Gál Éva Laura hozzátette, „Elsősorban legyetek jó emberek!” Úgy vélem, ez követendő erkölcsi és szakmai intelem a fiatalokhoz és kiváló zárszó az estéhez.

Szöveg: Major Mátyás Gábor. Nyitókép: ELTE Média.