alumni fontos hírek programajánló

„Aki egyszer bemegy egy rádióstúdióba, az nem fog onnan kijönni!” – A rádiózás világába tekinthettünk be az Alumni Maraton negyedik alkalmán

A már negyedik alkalommal megrendezett Alumni Maraton legújabb témája a rádiózás és a podcast volt. A beszélgetés során többek között megtudhattuk azt is, volt hallgatóink hogyan került erre a pályára, milyen szerepet játszott az egyetem a rádiózás iránti szeretetük kialakulásában és a meghívott előadók milyen jövőt jósolnak a szakmának. Az esemény április 29-én, Zoomon keresztül zajlott.

Vendégeink Hézer Luca Sára, mesterszakos hallgatónk, Balogh Béla, a Sunshine FM Rádió ügyvezető igazgatója, Pölcz Ádám, aki a Kossuth Rádiónál szerzett rengeteg tapasztalatot, Jamriskó Tamás, az EPER Rádió főszerkesztője, valamint egyetemünkön óraadó tanár, és Őri Soma, mesterszakos diákunk voltak. A beszélgetést Gaál Virág, elsőéves médiaszakos hallgatónk moderálta.

Miután Petz Denise Gerda, az ELTE Alumni munkatársa megnyitotta az eseményt, Virág arra volt kíváncsi, hogy a vendégek számára mi volt az a pont, amikor a rádiózás mellett döntöttek.

Aki egyszer bemegy egy rádióstúdióba, az nem fog onnan kijönni!

– Kezdte Hézer Luca. Elmesélte, hogy számára az a bizonyos pillanat Jamriskó Tamás egyik óráján jött el, amikor besétált az Eper Rádió stúdiójába. Elmondása szerint Tamás volt az, aki bevezette őt a közrádió, és úgy egészében a rádiózás világába és valamit jól csinálhatott, hiszen még mindig ott van. Pölcz Ádám első rádiós élménye a Magyar Rádióhoz kötődik. Középiskolai tanára bevitte őt és egyik osztálytársát a Magyar Rádió épületébe, ahol a folyosón összefutottak az idős Szepesi Györggyel. Ez volt az első olyan alkalom, amikor találkozott egy rádiós legendával. Balogh Béla DJ-ként kezdett még a ’90-es évek elején, és miután sikeresen letette az előadói vizsgát, Szever Pál felkereste, hogy prezentálja az összeállított zenei blokkját a Petőfi Rádióban. Őri Soma viccesen megjegyezte, hogy ő sosem akart rádiózással foglalkozni, de Tamás órájára jár már négy éve és ő is ott ragadt hasonlóan, mint Luca. Jamriskó Tamás első meghatározó élménye nagyapja szalagos magnójához kötődik, teljesen lenyűgözte ez a világ.

A hang az emberi létnek egy nagyon elemi formája

– tette hozzá. Ezután Virág arra kérdezett rá, mi volt az az ELTE Médiás élmény, ami a rádiózáshoz vezetett. Ádám Hargitai Henrik nevét hozta fel, akinek rádiós szemináriumaira járt több féléven keresztül. Elsőévesként hatalmas élmény volt ez neki, kvízműsorokat és hangjátékokat vettek fel. Azt mondta, nagyon jó közösség kovácsolódott össze ezeken az órákon. Tamás fontosnak tartja, hogy legyen egy-két olyan tapasztaltabb mentor az ember  életében, akik segíthetnek eligazítani az úton, tanácsokkal látnak el és arra motiválnak, hogy minél jobb legyél.

A harmadik kérdés arra fókuszált, hogy a meghívottaknak milyen utat kellett bejárniuk és milyen nehézségekkel találták szembe magukat mindeközben. Emellett Virág arra is kíváncsi volt, ők mit tanácsolnának a hallgatóknak, merre induljanak, ha rádiózással szeretnének foglalkozni.

Az EPER Rádióba!

– vágta rá rögtön Soma, mire mindenki nevetésben tört ki. Nagyjából mindannyian egyetértettek abban, hogy nincs utánpótlás a rádiózásban, mivel a fiatalabb generációkat már inkább a podcast világa csábítja. Nagyon ritka, ha valaki rádiót hallgat, szinte már nosztalgikus élménynek számít. Béla azt tanácsolta, hogyha van rá lehetőség, mindenféleképpen próbálják ki magukat az érdeklődők, ezzel Tamás is egyetértett. Szerinte ha bárki késztetést érez arra, hogy megossza gondolatait másokkal, akkor tényleg az a legjobb, ha leül, átgondolja, hogy mit szeretne mondani, és felveszi hangrögzítőn. Fontos, hogy legyen mondanivalója az embernek.

Sokszor a szólás hallgatással kezdődik

– zárta le gondolatát Tamás. Luca még annyival egészítette ki az előtte szólókat, hogy hatalmas segítség tud lenni az, ha van egy olyan tanár vagy példakép, akihez jó bejárni, akitől szívesen tanulnak a hallgatók.

A végéhez közeledve a beszélgetés áttért az akadályokra, nehézségekre, amikbe ezen a pályán ütközhetünk. Luca a témaválasztást hozta fel példának, szerinte jól kell előadni, hogy érdekes legyen a hallgatóknak. Fontos, hogy tudjuk, hogyan kell összerakni egy műsort, valamint úgy hibázzunk, hogy abból később tanulhassunk is. Soma csatlakozott Lucához, ő is úgy gondolja, hogy fontos a tartalom, azonban itt problémákba is ütközhetnek. El kell tudniuk dönteni, hogy mi az, amiről beszélhetnek, aminek nem lesz semmiféle jogi következménye. Béla számára nagy csalódás az, hogy a magyar élmezőnyben szereplő podcast készítők alapvető szabályokat nem tartanak be, ezzel pedig romlik a podcast minősége. Ádám a beszédre hívta fel a figyelmet, szerinte olyan stílusban kell beszélni, ami a hallgatók számára érthető.

Az utolsó kérdésnél Virág arra volt kíváncsi, hogy a vendégeknek mi kedvenc része a munkájukban. Soma imád problémákat megoldani, szereti a kihívásokat. Ádám a beszélgetések megvágását szereti csinálni, az ő szavaival fogalmazva „egy igazi flow élmény” a folyamat. Béla a reggeli műsorokat szereti nagyon, valamint amikor utánajár különböző témáknak. Luca szereti visszaterelni a beszélgetéseket az eredeti irányba egy-egy interjú készítése közben, Tamás pedig magát a folyamatot, hogy látja, miből mi lesz.

Összességében elmondható, hogy egy nagyon sikeres és gazdag beszélgetésnek voltunk tanúi, sok hasznos tanáccsal láttak el minket a vendégek. Amit biztosan magunkkal vihetünk az estéből, hogy ne féljünk kipróbálni magunkat!

A beszélgetést megnézhetitek az ELTE Média Facebook-oldalán.

Szöveg: Horváth Nikolett. Kép: ELTE Média.