fontos hírek kutatás pályázat

Továbbtanulnál az egyetem doktori programján? Így tudsz PhD-képzésre jelentkezni

Nemrég azt mutattuk be, hogyan tudtok ELTE Média mesterképzésre jelentkezni. Most a PhD-képzésekre való jelentkezés menetét ismertetjük veletek.

A doktori képzés doktori iskolákban, illetve azok doktori oktatási programjain folyik. Az ELTE BTK-n bölcsészettudomány tudományterületen négy doktori iskola működik, melyek összesen 75 doktori oktatási program keretében készítik fel a PhD-hallgatókat a doktori (PhD) fokozat megszerzésére. Ez a négy doktori iskola

  • a Filozófiatudományi Doktori Iskola,
  • az Irodalomtudományi Doktori Iskola,
  • a Nyelvtudományi Doktori Iskola,
  • és a Történelemtudományi Doktori Iskola.

A jelentkezés általános feltételei

Fontos, hogy legalább jó rendű egyetemi vagy azzal azonos értékű diplomával kell rendelkezned. Közepes rendű diploma esetében a diploma megszerzését követően leghamarabb három év múlva lehet a jelentkezést újra benyújtani. Szükséges továbbá egy B2-es komplex nyelvvizsga is.

A jelentkezési határidőt ezen a honlapon teszik majd közzé, várhatóan május elejéig ITT kell online benyújtani a jelentkezést.

A jelentkezéskor eljárási díjat kell fizetni, amit átutalással kell megtenni. Lehet jelentkezni állami ösztöndíjas és önköltséges képzésre is, mindkettő teljes idejű nappali munkarendű képzés formájában teljesíthető. Jelentkezni csak az Országos Doktori Tanács honlapján meghirdetett témákra lehet, a témavezető megjelölésével.

A jelentkezéshez szükséges dokumentumok listáját itt tudod megnézni.

Milyen képzésekre lehet jelentkezni?

Az állami ösztöndíjas képzésre való jelentkezés magában foglalja az önköltséges képzésre való jelentkezést is, így azt nem kell külön benyújtani. A besorolás állami ösztöndíjas vagy önköltséges képzésre a felvételi döntéskor történik.

A jelentkező több oktatási programra is benyújthatja a jelentkezését. A jelentkezési dokumentációt és az eljárási díjat ebben az esetben annyiszor kell benyújtani (feltölteni), illetve befizetni, ahány programra pályázik. Több oktatási programra jelentkező hallgatónak a jelentkezéskor meg kell jelölnie a kívánt jelentkezési sorrendet, amelyet később módosítani nem lehet.

Fontos tudni azt is, hogy magyar állami ösztöndíjas hallgató az aktív hallgatói időszakokban nem rendelkezhet munkavégzésre irányuló jogviszonnyal más foglalkoztatónál. Dékáni engedéllyel részmunkaidős állást be lehet tölteni, ha a munkavállalás a doktori képzés képzési tervét képező szakmai gyakorlat, vagy a doktorandusz képzését folytató kutatóhely részvételével folyó kutatási vagy egyéb szakmai együttműködés keretében zajlik.

A felvételi vizsgák

A szóbeli felvételi vizsgákat előreláthatólag 2021. májusában és júniusában tartják majd. A felvételi vizsga pontos idejéről és helyéről a jelentkezőket elektronikus levélben értesítik.

A felvételi rangsorolás szempontjai:

  • általános szakmai tájékozottság és elkötelezettség,
  • saját szakterület (disszertációs téma) ismerete,
  • disszertációs téma tudományos időszerűsége, összetettsége,
  • a téma illeszkedése és megvalósíthatósága a doktori oktatási program keretein belül,
  • tervezett kutatás aránya, újító mértéke, várható eredmények jelentősége,
  • több idegen nyelv ismerete,
  • korábbi egyetemi tanulmányi előmenetel,
  • korábbi tudományos, illetve kutatómunka során felmutatott eredmények,
  • felsőoktatási oktatói feladatok ellátására való alkalmasság,
  • önálló tudományos kutatói tevékenységre való alkalmasság.

További információ

ELTE BTK Doktori és Tudományszervezési Iroda
Cím:1088 Budapest, Múzeum krt. 4/A
E-mail: kincsi.katalin@btk.elte.hu

A személyes és telefonos ügyfélfogadás a járványügyi veszélyhelyzet ideje alatt szünetel.

Szöveg: Lesták Zsófia. Nyitókép: Unsplash.