fontos hírek

Továbbtanulnál az alapszak után? Így jelentkezz az ELTE Média mesterre

Február közepéig kell a Felvi.hu rendszerében jelentkezni az egyetemi képzésekre. A felvételi időszakban a legtöbb jövőbeli diák rengeteget gondolkodik, hogy hova is lenne jó beadni a jelentkezését. Egy korábbi cikkünkben már összefoglaltuk, miért érdemes pont az ELTE Médiát választani. Most a sikeres mesterszakos felvételit megelőző kötelező teendőkre hívjuk fel a figyelmet.

Mint minden felsőoktatási felvételi esetében, itt is a Felvi.hu elektronikus felvételi rendszerben kell leadni a jelentkezést február 15-ig. Míg alapképzésen a legtöbb szakon nincsen felvételi vizsga, a mesterszakokon azonban írásban és szóban is meg kell győzni egy felvételi bizottságot alkalmasságunkról.

Az ELTE Médián írásbeli és szóbeli felvételin is meg kell mérettetnie magát annak, aki ide jelentkezik. Az írásbeli során három dokumentumra van szükség: egy szakmai önéletrajzra, egy motivációs levélre és egy tudományos dolgozatra, amiket hagyományosan a Média és Kommunikáció Tanszéken személyesen kell leadni. A járvány miatt legutóbb online kellett ezt megtenni, jövőre remélhetőleg már nem lesz erre szükség, a tanszék időben fogja erről tájékoztatni a felvételizőket, illetve ezen a honlapon is olvashattok majd róla.

A szakmai, szöveges önéletrajznak tartalmaznia kell az eddigi tanulmányokat és a továbbtanulás szempontjából releváns eddigi tevékenységeket, például publikáció, belföldi vagy külföldi ösztöndíj, konferencia-részvétel, szakkör- vagy konferenciaszervezés. Az önéletrajz hossza maximum 2000 leütés.

A motivációs levélben azt kell megfogalmazni, hogy miért szeretnénk mesterképzésre járni, mik azok a témák, amik az eddigi tanulmányaink során a legérdekesebbek voltak, milyen diplomamunka témaötleteink vannak és mik a hosszútávú terveink. A motivációs levél terjedelme maximum 4000 leütés.

A tudományos dolgozat lehet tanulmány, szemináriumi dolgozat, a korábbi szakdolgozat rövidített változata vagy akár egy kifejezetten erre a célra írt szöveg, ami szabályos szakirodalmi hivatkozásokat és bibliográfiát tartalmaz. A dolgozat témája a társadalom- vagy a bölcsészettudomány területéhez kell tartozzon, a terjedelme minimum 20 ezer, maximum 30 ezer leütés kell legyen, amit szigorúan be kell tartani. Az írásbeli szakasz pontszámát a felsorolt munkák értékelésének eredménye adja.

A küldeményhez csatolni kell egy kísérőlevelet a mellékelt dokumentumok felsorolásával, továbbá a felvételi vizsga különeljárási díjának (4000 Ft) befizetését igazoló feladóvevényt (a befizetéshez szükséges csekket a Tanulmányi Hivatal levélben küldi meg május első felében).

A szóbeli szakaszban egy ELTE médiás tanárokból álló felvételi bizottság előtt a benyújtott anyag részletes megvitatása zajlik, különös tekintettel a motivációs levélben megjelölt téma szakirodalmára, melyet a jelentkezőnek kell összeállítania és felkészülni belőle. Ezenkívül a tanárok kíváncsiak a felvételiző jártasságára a kommunikáció és médiatudomány, a kortárs közélet és kultúra területén. A járvány miatt a szóbelik Teamsen zajlottak, ami jövőre változhat, de a tanszék erről is időben fog tájékoztatást adni.

További információ az ELTE Média honlapján és az ELTE BTK honlapján található. A tanegységlistát itt lehet megtekinteni.

A jelentkezőknek sikeres felvételit kívánunk!

Szöveg: Lesták Zsófia. Nyitókép: Unsplash.