fontos hírek

Munk Veronika a Telexről: Soha senki nem indított még lapot nulláról, ennyi emberrel, mi nagyon hiszünk benne

Telex néven folytatja munkáját a régi indexes szerkesztőség körülbelül kétharmada. Munk Veronika, a lap főszerkesztője és tanszékünk oktatója azt reméli, hogy még szeptemberben elindul a lap. Az újság függetlenségének zálogát abban látja, hogy a lap tulajdonosi szerkezetében meghatározó szerepet töltenek be a szakmai döntéshozatali folyamatokban a munkatársai.

Az index.hu szinte minden korábbi munkatársa felmondott július 24-én, miután Bodolai László kirúgta Dull Szabolcs főszerkesztőt és a szerkesztőség nyomására sem volt hajlandó visszahelyezni pozíciójába. Az index akkor távozó munkatársaival az ELTE médiatanszéke is szolidaritást vállalt.

Felmondásukat követően Távozó indexesek néven egy Facebook-oldalon – mely oldalt alig egy hét alatt több mint kétszázezren követett be – kommunikált a szerkesztőség az olvasóközönségével. Régi cikkek háttértörténeteit, szerkesztőségi életképeket és aktuális híreket is megosztottak ezen a felületen. De itt jelentették be azt is, hogy új lapot indítanak, később ennek nevét, a Telexet is itt hozták nyilvánosságra, azóta a Facebook-oldal is ezt a nevet viseli. Az újságot közösségi adományokból szeretnék elindítani, ez a törekvésük pedig egyelőre sikeresnek bizonyul, hiszen már több mint harmincezren támogatták a lapot.

Ennek köszönhetően a Telex várhatóan még szeptemberben elindul, a szerkesztőség tagjai lázasan dolgoznak, hogy kezdésre megtöltsék tartalommal a telex.hu-t. Köztük két ELTE médiás hallgató, Csatári Flóra doktorandusz és Molnár Réka, másodéves mesterszakos hallgató is. Mindketten gyakornokként kezdtek tavaly az indexben, ezt követően lettek a lap újságírói. Az elmúlt időszak érthető módon nagyon megviselte őket, Réka azt mondja, nem csak a munkahelyét veszítette el, hanem az egyik családját is. De ő és Flóra is bizakodva tekintenek előre, nagyon hisznek abban, hogy a Telexnek sikerül betöltenie a magyar nyilvánosságban keletkezett űrt.

És ebben bízik Munk Veronika is, aki nagyon szeretné, ha a versenytilalom lejárta után az index kirúgott főszerkesztője – és szintén tanszékünk oktatója –, Dull Szabolcs is csatlakozna a Telex csapatához. Annak zálogaként, hogy a Telexet ne érhesse olyan külső tulajdonosi nyomás, ami az Indexben történt, a lap munkatársai tulajdonosi szerepet is be fognak tölteni az újságban.

Munk Veronika szeretné, ha Dull Szabolcs is csatlakozna a Telex csapatához / Fotó: Horváth Attila

És hogy milyen lapot szeretnének csinálni a régi indexesek?

A legfontosabb: korrekt újságot akarunk készíteni. Korrekt, úgy mint kiegyensúlyozott, mindenkitől, minden politikai oldaltól azonos távolságot tartó, nem kormánypárti, nem ellenzéki, hanem az eseményeket értőn szemlélő, hitelesen tudósító és elemző lap. Egy olyan műhely, ahol szabad a vélemény, és a véleménynyilvánítás, ahol tiszteljük és tiszteletben tartjuk egymást és a másik értékválasztásait is. Az újság semmit nem kíván olvasóira erőltetni: meg akarjuk adni a gondolkodás és a választás, a döntések szabadságát. Mi az ehhez szükséges információt szolgáltatjuk hírekkel, fotókkal és videókkal.

– mondja Munk Veronika.

A cikket Dián Dóri, mesterszakos hallgatónk készítette. Nyitókép: Horváth Attila.