fontos hírek veszelovszki veszelovszki emlékelőadás

Maszkban, de lelkesen: mi így ismerkedtünk a tanszékkel a Welcome Napon

128 diák és ugyanennyi kiosztott Médiás vászontáska, 15 oktató, akik még egy rapidrandira sem tudtak nemet mondani, és 8 izgalmas előadás, ami közelebb hozta az ELTE Média világát az egyetemmel ismerkedő gólyákhoz. Beszámoló a Welcome Napról.

Hosszú évek hagyományát folytatva idén szeptember 9-én került sor az egyetemi pályafutásukat megkezdő ELTE Médiás gólyák köszöntésére a tradícióvá érett Welcome Nap során. 2020-ban már megszokhattuk, hogy minden máshogy alakul, mint ahogy azt eredetileg elterveztük, a frissen felvételizett hallgatóknak bemutatkozó Média és Kommunikáció Tanszék azonban alaposan rácáfolt a várakozásokra: bár a tavasszal beköszöntött új koronavírus-világrend számos kihívást állított a szervezők elé, a 2020-as Welcome Nap a nehezített körülmények ellenére is minden idők legnépszerűbb évkezdő rituáléjaként vonult be a történelemkönyvekbe. A közösségi távolságtartás és a maszkviselés ellenére a tavalyi rekordot felülmúlva, reggel 9 órakor 128 lelkes gólya részvételével startolt el az elsőéves hallgatókat üdvözlő egész napos program.

A gyors regisztrációt és a Welcome Napok elengedhetetlen kellékének számító ajándék vászontáskák átvételét követően Hammer Ferenc, az ELTE Média tanszékvezetője köszöntötte a kampusz belső udvarán összesereglett hallgatókat. A megnyitó után a délelőtti program első felvonása következett: kis csoportokban tanár-diák rapidrandin vettünk részt, ahol a tanszék 15 oktatójával ismerkedhettünk meg. A negyedórás blokkokra bontott beszélgetések jó alkalmat teremtettek a gólyák és az oktatók közötti első személyes kapcsolatfelvételre, amely a tanszék ajtaján kopogtató digitális oktatás korában jóval nagyobb értékkel bír, mint az elmúlt években. A rapidrandik elmélyült diskurzusait csak Hammer Tanár Úr kreatív dobszólói szakították félbe, melyek az állomások közötti turnusváltásra figyelmeztették az elsőéves hallgatókat.

Egy gyors kávészünetet követően a Kipakol a Média Tanszék előadássorozat következett. Horváth Kata vezetésével bemutatkozott a Hallgatói Önkormányzat, Jamriskó Tamás előadásából az EPER Rádióval ismerkedhettünk meg, Szabó Krisztián pedig az adatvizualizáció világába repítette el a közönség soraiban helyet foglaló gólyákat. A képi világ szerelmeseit két mini előadás is várta: Fodor Fanni az animációs kisfilmekről tartott bemutatót, Fábián Adrián pedig a fotográfiai műhelygyakorlat titkaiba avatta be a diákokat. Az újságírás iránt érdeklődő gólyák egyből két izgalmas tanszéki területtel is megismerkedhettek: Végh Veronika a szerkesztői terepmunkáról tartott előadást, majd Horváth Katával kiegészülve a tanszéki szerkesztőség kulisszái mögé kalauzolta el az elsőéves hallgatókat.

A Welcome nap az ebédszünet után is tartogatott meglepetéseket. A felsőbbévesek vezetésével kampusztúrán vettünk részt, ahol nem csak az egyetem legfontosabb helyszíneit fedezhettük fel, de a mentorok a büfékkel kapcsolatos bennfentes információkkal is bőségesen elláttak bennünket.

A délután utolsó kötött programja a harmadik alkalommal megrendezett Veszelovszki Zsolt Emlékelőadás volt, amelyre a Gólyavár Mária Terézia termében került sor, utána pedig az épület mögötti zöldterületen tehette fel kérdéseit a hallgatóság. Veszelovszki Zsolt, a PORT.hu alapítója 2016-ban hunyt el, idén legidősebb fia is meghallgatta az édesapja tiszteletére szervezett előadást.

Az emlékelőadás vendégelőadója Le Marietta volt, aki amellett, hogy ELTE Médiás alumna, valamint a Járókelő.hu alapítója, jelenleg a Fővárosi Önkormányzat részvételiségért felelős főtanácsadója. Emellett pedig óraadó oktató is tanszékünkön.

Előadásának címe – “Kérem válaszom szíves elfogadását” és egyéb trükkök arra, hogy elhitessük az emberekkel, hogy nincs beleszólásuk semmibe – jó példája annak a bevett eljárásrendnek az önkormányzatokon belül, amelynek javításáért komolyan dolgozik Le Marietta is. Azt mesélte, most egy lakossági bejelentésre az az általános “megoldás”, hogy a jogszabályban meghatározott 30 napon belül (és gyakran az utolsó napon) válaszolnak a bejelentőnek egy semmitmondó levéllel, ami megpróbálja lezárni a kommunikációt és a probléma megoldását számos helyzetben el sem kezdik. Ennek és a bürokratikus ügyintézésnek szomorú példája az a júniusban kidőlt fa az Alkotmány utcában, aminek a veszélyességére már 2019 szeptemberében felhívták a fenntartó Főkert figyelmét, de az azóta eltelt 9 hónap mégsem volt elég a probléma orvoslására.

Le Marietta az ehhez hasonló ügyek intézésének segítésére alapította a Járókelő.hu-t, ami kapcsolatot próbál teremteni a lakosok és az önkormányzatok, közműszolgáltatók és a BKK között. Jelenleg ugyanez a téma foglalkoztatja, de az önkormányzaton belülről, részvételiségért felelős tanácsadóként dolgozik rajta. Részvételiség alatt azt értjük, hogy próbálják jobban bevonni a társadalmat az őket érintő döntések meghozatalába, a korábbinál lehetőleg közvetlenebb formában. Ennek fontos része, hogy az önkormányzat éves költségvetésének egy jelentős részét úgy tervezik felhasználni, hogy az ötleteket pályázat-szerűen akármelyik budapesti lakos adhatja, ha pedig sikeres a mostani program, a későbbi években is folytatják a budapestiek bevonását a költségvetési döntésekbe.

Ugyan nekünk most is jó élmény volt a Welcome nap és nem érezzük, hogy bármiből kimaradtunk volna a helyzet miatt (kivéve a közös kávézást), reméljük, hogy a következő év gólyái már kevésbé különleges körülmények között ismerkedhetnek meg a Média Tanszékkel.

Szöveg: Paulik Bori, Schuch Barnabás. Képek: Fábián Adrián