fontos hírek konferencia programajánló

Kitekintő a hazai független sajtó nemzetközi munkájára: nemsokára ismét átadják a Szegénységről Méltósággal Sajtódíjat

Látnak-e a hazai szerkesztőségek nemzetközi és hazai viszonylatban új jelenségeket, és ha igen, miket? Mik a tapasztalatok a komplex hazai és nemzetközi témák, politikai konfliktusok feltárása során? Milyen támogatásból működhet hatékonyan ez a munka? Mi a benyomásuk a nemzetközi szocio újságírásról? Általában melyek a média fogyasztói trendek ma Európában? Ezeket a témákat járta körül a Szegénységről Méltósággal Sajtódíj kezdeményezés kerekasztal-beszélgetése az ELTE Médián.

Az eseményen három újságíróval – Báthory Róberttel (Szabad Európa), Mizsur Andrással (Telex.hu) és Polgár Tóth Tamással (Debreciner) – beszélgetett József Nóra, az est moderátora, aki minden BTK-s hallgatót csatlakozásra buzdított:

Az információdömping időszakában még fontosabbá vált az igazán fontos és a valóságot a lehető legjobban tükröző újságírás szerves jelenléte, mondhatni elengedhetetlen a mindennapi élethez.

“Sokakban él úgy ez a munkakör, mint valami, amit igazából bárki meg tudna csinálni egy minimális íráskészséggel, és amúgy sem lehet vele sziklákat mozgatni. Akkor meg miért is törik magukat az újságírók? Én úgy gondolok erre a kerekasztal-beszélgetésre, mint az előbb említett mítoszok megsemmisítő eszközére. Az esemény során három olyan újságíróval találkozhatnak az érdeklődők, akik mesélnek saját, illetve kollektív tapasztalataikról, szakértelmükről, munkafolyamatukról. Így hatalmas szívvel és ésszel ajánlom mindenkinek, akit kicsikét is érdekel az újságírás ezen oldala, vagy akár foglalkozni is szeretne vele a jövőben!”

Mit érdemes tudni a kerekasztal-beszélgetést szervező Szegénységről Méltósággal Sajtódíj kezdeményezésről? 

A Szegénységről Méltósággal című médiakezdeményezést 2016-ban indította útjára az Esély Labor Egyesület. A sajtódíj célja, hogy azokat az újságírói munkákat jutalmazza, amelyek a szegénységben és társadalmi kirekesztésben élő emberek helyzetét körültekintéssel, odafigyeléssel, és perspektívát mutatva ábrázolják. Az elismerés a tények és a háttér megfelelő felkutatásával, a változtatásra irányuló erőfeszítések bemutatásával, és egyben a nehézségeket megélő emberek megszólaltatásával dolgozó megközelítéseket és jó gyakorlatokat díjazza.

A díjat odaítélő zsűri tagjai maguk is szegénységben élő, vagy korábban szegénységet megtapasztalt érintettek, szakmai munkatársak, akik első kézből rendelkeznek tapasztalattal a témában, és a probléma rendszerszintű voltából fakadóan több oldalról rálátnak az ábrázolt helyzetekre. A zsűri az adott évben január 1. és december 31. között magyarországi sajtóorgánumokban, magyar nyelven megjelent pályaműveket értékel, köztük cikkeket, riportokat, interjúkat, tudósításokat – és ezen keresztül alkotóikat – díjazva.

Az Esély Labor Egyesület – az Átlátszó, az ELTE BTK Média Tanszék és az ERSTE Stiftung közreműködésével – május 24-én tartja az idei díjátadót a Lumen Kávézóban.

Szöveg: Schuch Barnabás. Nyitókép: ELTE Média & Esély Labor Egyesület.