fontos hírek

Mit csinál a HÖK és mivel fordulhatunk hozzájuk? Tudj meg mindent a hallgatók legfontosabb szervezetéről!

A bölcsészkar szíve a HÖK, amiről sokszor nem is tudunk olyan sokat, mint amennyit valójában kellene: számos problémával fordulhatunk feléjük, és sok kérdésünkre választ tudnak adni. Most egy csokorba gyűjtöttük a legfontosabb alapinfókat, amelyekkel minden hallgatónak érdemes képbe kerülnie.

Ha a bizottságokat vesszük sorba, találhatunk szociális, gazdasági, kommunikációs és rendezvényszervező, tanulmányi és még sok más bizottságot, melyek listáját ezen a linken találjátok meg.

Lehet sokaknak kimerül a HÖK annyiban, hogy segítünk a tanulmányi kérdésekben és szervezünk pár rendezvényt. Ennél szerencsére sokkal többről szól az egész. Segítünk, amiben csak tudunk. Legyen szó sulis dolgokról, Erasmusról, rendezvényekről és szívesen fogadunk új ötleteket is.

– mondja Gaál Virág, közéleti referens.

Ha pénzre lenne szükségetek egy tudományos vagy kulturális program megszervezéséhez, akkor szintén a HÖK felé fordulhattok segítségért, legyen szó kirándulásról, utazásról, de a szociális és a nemzeti felsőoktatási ösztöndíj is az ő kezükben van. Az egyetemi pályázatokról és minden más részletről itt olvashattok bővebben. Számos szociális támogatás elbírálása és feldolgozása történik itt, például a rendszeres szociális támogatás is. Ha nem várt esemény történne velünk, a rendkívüli szociális támogatáshoz is a HÖK-nél kell leadni a pályázatot. A támogatásokról és ösztöndíjakról szóló bővebb információkat ezen az oldalon találhatjátok meg:

Az egyetemi éveink egyik legizgalmasabb lehetőségében, az Erasmusban is segítséget kaphatunk a HÖK-től. A honlapon fent van minden részlet a pályázatokról, támogatásokról, partnerintézményekről, tehát ha bármilyen kérdés merülne fel a külföldi utunkkal kapcsolatban, a választ itt, vagy a HÖK referenseinél találjuk.

A legalapvetőbb kérdéskörre, azaz a tanulmányainkkal kapcsolatos témákra is rátalálhatunk a honlapon, és ebben is segítségünkre lehetnek a HÖK tagjai. Elsőkézből kaphatunk információt a tanegységlistákról, akár alap-, akár mesterszakon, de bármilyen problémánk merülne fel a kurzusokkal, oktatókkal, vagy adott tárgyaink elvégzésével kapcsolatban, a tanulmányi referensek tudnak támpontot adni.

A tanegységlista használatával és értelmezésével kapcsolatban sok kérdés merülhet fel, így ha ebben bárki bizonytalan, akkor nyugodtan tegye fel a kérdéseit az SZMI Facebookján, vagy valamelyik tanulmányi referensnél, mert ha ott eltérés van, akkor könnyen csúszhatunk az egyetemmel, vagy túlfuthatjuk a maximális kreditösszegünket. Ugyanígy kérdezhettek minket bármilyen tanulmányi témában, a vizsgaidőszakkal vagy a szakzárással kapcsolatban is.

– tette hozzá Bodnár Bianka, tanulmányi referens.

Természetesen a közéletet sem szabad kihagyni, ugyanis egyetemi éveink izgalmas programjai is részben HÖK-ös kezekben vannak. Workshopok, kerekasztal-beszélgetések, bulik, szemeszternyitók és -zárók, állásbörze és még sorolhatnánk. Ha nem szeretnétek lemaradni ezekről, érdemes az ELTE MÉDIA vagy az SZMI Facebookját követni, ahol minden részletet megtalálhattok a kari eseményekkel kapcsolatban.

Általában minden rendezvényünk jól sikerült eddig, de az abszolút kedvencem minden évben a gólyatábor, amiben már kétszer is volt lehetőségem segíteni. Egy csomó új embert ismerhettem meg ezeken az eseményeken, nagyon szuper élmény minden SZMI-SZOM, húsvétozás, vagy szegedi kirándulás.

– mondja Gaál Virág, közéleti referens.

Ha kíváncsiak lettetek, milyen lehet HÖK-ösnek lenni, és megfordult a fejetekben, hogy az első adandó alkalommal jelentkeznétek, akkor Szilágyi Anna véleménye sokat segíthet a döntés meghozatalában:

Nagyon jó érzés segíteni a hallgatóknak, képviselni őket és kiállni értük. A BTK és az ELTE Hallgatói Önkormányzataiban való munkám során sok értékes embert ismerhettem meg, és közelebb kerülhettem a hallgatótársaimhoz is. A szervezeteken belül mindig igyekeztem a képzésemhez kapcsolódó területtel, kommunikációval foglalkozni, így sok tapasztalatot szereztem, kipróbálhattam a munkaerőpiac “mini” verzióját. Megtanultam csapatban dolgozni, az általam elvégzett munka pedig remek szakmai gyakorlatot és referenciát jelent a későbbiekre nézve.

Ennyi feladathoz természetesen sok segítség kell, így ha nem lennétek biztosak benne, hogy kit is keressetek, ezen az oldalon láthatjátok a pontos feladatköröket.

Szöveg: Elek Lilla. Nyitókép: ELTE BTK HÖK.