fontos hírek programajánló

Kulturális pezsgés tavaszra – 9 szuper esemény a szünet előtt

Ahogy egyre napfényesebb a főváros, melegebb az idő és lassan nem kell a kabátunkat folyton fel-le vennünk, úgy egyre többször jöhet meg a kedvünk egy kis kimozduláshoz is. Ha a napsütéses órák számával a te nyitottságod is nő a kulturális, vagy csak egyszerűen izgalmas események felé, akkor tetszeni fog ez a pár program, amit összegyűjtöttünk neked.

Feldmár Filmklub a Bem Moziban: március 23. 20:00

A beszéd című film vetítése után lesz lehetőség kibeszélni a filmet: többek között Heves Andrea pszichológus és Kőszegi Mária színésznő is jelen lesz a mozizás utáni beszélgetésen. Az esemény este 8-kor kezdődik és papíron 11 óráig tart, de a film lélektani elemzése a mozi sörözőjében valószínűleg későbbre nyúlik majd. A (nem helyre szóló) jegyeket meg tudjátok venni a helyszínen vagy online.

Mindennap Nőnap – Adománygyűjtés: március 26-ig

A Három Szerb Kávéház a Rés Alapítvány számára gyűjt higiéniai termékeket, melyeket a szervezet budapesti Női Éjjeli Menedékházának ajánlanak fel. A szervezők olyan tárgyi adományokat várnak, melyeknek nőként bármelyikünk örülne, ha a szükség úgy hozza: tisztasági betét, tusfürdő, dezodor, testápoló stb. Ha szeretnél csatlakozni a kezdeményezéshez, adományodat március 26-án este 20:00 óráig a Szerb utca 3-as szám alatt adhatod le.

Barkóczi Noémi x Captain Average lemezbemutató: március 24. 19:30

Barkóczi Noémi Dolgom volt és Captain Average (Sallai Laci) Heaven Capitulates albumának bemutatóját a Gólyában hallhatjátok csütörtök este fél 8-tól. Barkóczi Noémi egyedi szövegei bátor és meglepő hangszereléssel ötvöződnek, megalkotva a Dolgom volt különleges univerzumát. Ez már önmagában is megérné az 1.500 Ft-os jegyárat, azonban Sallai Laci új albuma is egyedi élménnyel és dallamos percekkel kecsegtet. A jegyek csak készpénzben, a helyszínen vásárolhatók meg! A Facebook eseményt itt találjátok.

Szociopoly – Interaktív színházi társasjáték: március 24. 19:00

Ha március 24-én nem lesz kedved a Gólyában bulizni, akkor látogass el a Három Szerb Kávéházba a Szociopoly játék alkotta valóságba. Az este 7-kor kezdődő „darabban” egy mai magyar faluban élő, bizonytalan egzisztenciájú lakos bőrébe bújnak a résztvevők, belecsöppenve a kiszolgáltatottság és kirekesztettség világába. A jegyeket előre utalással tudjátok megvásárolni, valamint a részvételhez egy Google Formot is ki kell töltenetek. Az átutaláshoz szükséges részletes információkat ugyanitt találjátok, a jegyár 1.500 Ft.

Közép-Európa Táncszínház a Trafóban – Ketten 2.0: március 31. 20:00

A Ketten 2.0 az emberi kapcsolatokat és érzelmeket helyezi a középpontba. Első része még a pandémia előtt játszódik, míg a második részben Mészáros Máté koreográfus érzékenyen reagál a világjárvány okozta változásokra. A darab kérdésfeltevései mentén mi is elgondolkodhatunk kapcsolatainkon, vagy azon, hogy mit jelent ma az egyedüllét, vagy mit jelent emberinek lenni. A Ketten atmoszférájának megszületéséhez többek között hozzájárult Mádi László, aki a darab zenéjét szerezte, és Mészáros Máté koreográfus, aki a díszleteken és a jelmezeken keresztül is érvényesítette vízióját. Az este 8-kor kezdődő eseményre itt tudtok jegyet vásárolni, a jegyár 2.800 Ft (diák: 2.200 Ft).

Közép-Európa Táncszínház a Trafóban – Set Your Mind Free: április 1. 20:00

Ha valakinek nem jó a március 31-ei időpont, másnap, április 1-jén Anton Lachky Set Your Mind Free című kreációját tekintheti meg, amely szintén a Közép-Európa Táncszínház társulatának produkciója. Szabadság, zabolátlanság, erő, tudat, test, katarzis: ez Anton Lackhy világa néhány szóban. Ha el akarsz rugaszkodni a valóságtól, nem fogsz csalódni. Az előadás este 8-tól lesz, a diák jegy ára pedig szintén 2.200 Ft, amit itt tudtok megvásárolni.

A tatárjárásról sok szemmel – Régi kérdések, új válaszok: április 4. 17:30

A tatárjárás Magyarországon és a mongol hódítás eurázsiai összefüggései című projekt keretében minden hónap első hétfőjén ismeretterjesztő előadásokat hallgathatunk az ELTE BTK Kari Tanácstermében (Múzem krt. 4/A fszt. 39.). Az április 4-ei előadást Csiky Gergely tartja este fél 6-tól, A Nagy Mongol Birodalom hadserege címmel. A történelmi múlt ismerete gyakran értelmet nyújthat a jelen történéseinek, ezért is lehetnek érdekesek Csiky Gergely régész meglátásai egy ilyen frissen hangsúlyossá vált időszakról. A részvétel ingyenes, regisztrálnotok sem kell.

A botanikai illusztráció múltja és jelene – Kertek az ókori Egyiptomban: március 29. 17:00

Szintén a múltban merülhettek el a De la Motte-palotában (Dísz tér 15.) megrendezett előadáson, melyet Vérszabó Noémi, Leonardo da Vinci-díjas festőművész és író tart, aki az ókori egyiptomi kertek világába kalauzol el, korabeli ábrázolásokon keresztül. A téma számtalan érdekességet hordoz magában: szó lesz az afrodiziákumként ismert növények szimbolikájáról, vélt hatásairól, valamint átevezünk az arab, a kínai, és az indiai gyógynövények felhasználásának történetére is. Belépőt itt tudtok vásárolni a délután 5-kor kezdődő eseményre, kombinált jeggyel pedig a Rajzműhely a palotában című workshopon is részt vehettek.

A nagy Ibsen-vizsga, avagy sehol sem jobb a szobalevegő: április 13. 19:00

Ez nem csak az, amit örököltünk apától és anyától, ami megy bennünk tovább. Ez mindenféle régi kihalt vélemények és mindenfajta régi kihalt hit és ilyesmik.

– szól Alvingné A nagy Ibsen-vizsgából. A negyedéves Zsámbéki-Fullajtár-Tárnoki-Jákfalvi színészosztály Ibsen 3 nagy családdrámáját játssza, Tarnóczi Jakab rendezésében. A 3 órás előadás (3 részben, 2 szünettel) este 7 órakor kezdődik a Trafóban. Jegyeket itt tudtok vásárolni 2.500 Ft-ért (diák: 1.900 Ft).

Szöveg: Tóth-Gyóllai Orsolya. Kép: Pexels.