fontos hírek konferencia programajánló

“Az ukrán háború Putyin hatalmának a végét jelentheti”- kerekasztal-beszélgetés az ELTE Médián Alekszej Navalnij szóvivőjével, Kira Jarmissal

“Az orosz jelen” címmel szervezett kerekasztal-beszélgetést az ELTE Média Tanszék. Az esemény főszereplője Kira Jarmis volt, aki az elmúlt években megmérgezése, majd bebörtönzése miatt híressé vált orosz ellenzéki politikus, Alekszej Navalnij szóvivőjeként dolgozik. Eredetileg főleg olyan témák kerültek volna elő, mint hogy mire képes a Kreml manipulatív kommunikációs gépezete Oroszországban, vagy hogy hová is vezethet a kremlini kleptokrácia. Az esemény meghirdetésekor azonban még a szervezők sem számoltak egy szomorú aktualitással: az orosz-ukrán háborúval. Ahogy az elmúlt hetekben mindenkinek, úgy Kira Jarmisnak is a háború és annak következményei határozzák meg a mindennapjait. A kerekasztal-beszélgetésen Kirának két beszélgetőtársa volt: Polyák Gábor, jogász, kommunikációs szakember, az ELTE Média tanszékvezetője és Krekó Péter szociálpszichológus, politológus. Vajon mi történne Oroszországban Putyin halála esetén? Hogyan építette le a független médiát a Putyin-rezsim? És hogy dől be egy elnök a saját maga által felépített narratívának? Többek között ezekről is szó volt a március 10-i eseményen. 

A beszélgetést Polyák Gábor nyitotta meg, aki elmondta: bár Kira Jarmis nem közvetlenül érkezett Oroszországból, az biztos, hogy az orosz ellenzék tagja.

Kira a saját történetével indította az estét. Elmesélte, hogy fiatal korában abszolút nem mozgatta meg a politika, annak ellenére, hogy ellenzéki érzelmű családban nevelkedett. Azután kezdett el aktívan érdeklődni a politika világa iránt, amikor ráébredt, hogy a szavazatát ellopták, a választást elcsalták. Nála ez a felismerés vezetett el oda, hogy ellenzéki tüntetések álladó résztvevőjévé váljon.

Alekszej Navalnijt még nem igazán ismerte, és inkább gyanús karakternek tartotta, mert már ekkor is csalással vádolta a rendszer. Kira ekkor még nem tudta elképzelni, hogy valakit ártatlanul vádoljanak meg. Némi kutatás után számára is egyértelművé vált: Navalnij nem bűnöző, sőt! Mikor Navalnijt végül elítélték, akkor kezdett szóvivőt keresni a politikus szervezete, Kira pedig megpályázta a pozíciót, és felvélt is nyert. Fura az ő főnök-alkalmazott kapcsolatuk, hiszen alig találkoztak eddig személyesen, hiszen Navalnijhoz nem mehet be a börtönbe, kapcsolatot csak a feleségén és ügyvédeken keresztül tartanak, tarthatnak.

Kira Navalnij megmérgezéséről is mesélt. Az ellenzéki politikust a novicsokos támadás után Németországban ápolták, ahol gyakorlatilag teljesen felépült. Azonban Navalnijnak nem volt kérdés, hogy ezek után is visszatér hazájába. A történet végét sokan ismerik: Navalnijt azonnal őrizetbe vették, hazatérése óta börtönben van.

Kira is találkozott már az orosz igazságszolgáltatással, bár állítja, korábban el sem tudta képzelni, hogy egy sajtószóvivőt is megkörnyékezhetnek. Mára bebizonyosodott számára, hogy ez is lehetséges. A koronavírus-járvány miatt érvényben lévő korlátozások megsértésének vádjával indítottak ellene eljárást, mert tüntetést szervezett Navalnijért. Az ítélet ellen fellebbezett, azonban ahogy lehetősége nyílt, elhagyta Oroszországot. Biztos benne, ha visszatérne hazájába, azonnal őrizetbe vennék. Először Finnországban menekült, most pedig több kollegájával együtt Vilniusból dolgozik.

Szóba került az orosz belpolitika helyzete is, ami jelenleg igen egyoldalú. Az országban az ellenzék szerepe nem túl jelentős, hiszen Putyin pártja, az Egységes Oroszország gyakorlatilag mindent leural. Az, hogy milyen pártok ülnek jelenleg a parlamentben, és mennyire mernek az elnöknek ellenszegülni, jól mutatja, hogy az ukrán háborút az összes parlamenti frakció támogatta. Azokat, akik képesek lennének valahogy nekimenni Putyin rendszerének, ellehetetlenítik. Oroszországban jelenleg a Kommunista Párt a második legnagyobb politikai erő. Navalnij és pártja megpróbált összefogni velük, méghozzá úgy, hogy taktikai szavazást alkalmaztak, azaz mindenhol a legnépszerűbb ellenzéki jelöltek állították csatasorba a választásokon. Azonban hiába minden erőfeszítés, ha a szavazás teljesen ellenőrizhetetlen módon zajlik. Ott, ahol esetleg lett volna esélye az ellenzéknek, valahogy mindig megjelentek plusz szavazatok az Egységes Oroszország párt mellett. Nem véletlen, hogy az országban szinte mindenhol Putyin pártja kerül ki győztesen.

Navalnij népszerűségével kapcsolatban Kira elmondta, hogy főnöke abszolút nem népszerűtlen Oroszországban, sőt, az elnöki kampány során rengeteg ember állt sorban egy-egy szelfiért vagy kézfogásért, annak ellenére, hogy tudták, a hatalom emberei akár meg is figyelhetik őket ezeken rendezvényeken. Sokan sajnálatukat fejezték ki Navalnijnek azért, hogy az általa elmondott beszédek szinte senkihez nem juthatnak el, hiszen erre az országban nincs médiafelület – ezeket mind a Putyin-rezsim uralja.

Krekó Péter arról beszélt, hogy az internet korában már elképesztően nehéz elzárni az embereket a valós információtól. Azonban erre is megvan a Putyin-féle diktatúra módszere: a médiafogyasztókat elárasztják – sok esetben egymásnak ellentmondó – információkkal. A Malaysian Airlines Kelet-Ukrajna felett lelőtt utasszállítójának megsemmisítésével szinte mindenkit megvádoltak, azonban a több száz ártatlan ember halálát okozó esetet sosem vállalta magára Oroszország. Megvádolták az ukránokat, magát a légitársaságot is, de saját felelősségük még csak szóba sem kerülhetett.

A média és a félreinformálás kapcsán Kira elmondta, hogy országában jelenleg egyetlen független médium sincs. Csak a rezsim narratíváját terjesztik, más véleménynek és független hírszolgáltatásnak nincs helye Oroszországban. Jó példa erre, hogy nem lehet háborúnak hívni a háborút, ezért akár 15 év börtönbüntetés is kiszabható. Ehelyett a háború – ahogy Putyin is hívja – egy “speciális hadművelet”, Oroszország pedig nem rohanta le Ukrajnát, csak “segíteni” és “nácitlanítani” vezényelte katonák százezreit a szomszédba. A védelmi miniszter a “speciális hadművelet” kezdete óta minden nap beszámol népének az aktuális fejleményekről a televízióban, ahol szürreális indokokkal próbálják bizonyítani, miért is volt szükség a háborúra. Egy példa a sok közül, hogy a miniszter szerint Ukrajnában egy olyan laborra bukkantak, ahol külön szláv népekre kifejlesztett koronavírus-mintákat tároltak. A kormányzati álláspont szerint Navalnij megmérgezése mögött a németek állnak, de olyan hírek is napvilágot láttak az orosz állami médiában, hogy az ellenzéki politikus saját magát mérgezte meg. A leghihetetlenebb álhír talán az volt, amikor elterjesztették róla, hogy túl sok vodkát ivott a repülőn, emiatt gyomorproblémák jelentkeztek nála, majd rosszul lett és kómába esett.

Kira Jarmissal Polyák Gábor, az ELTE Média tanszékvezetője és Krekó Péter szociálpszichológus, politológus beszélgetett / Kép: Szikszay Benjámin.

A beszélgetésen szóba került az is, hogy milyen érzés most orosznak lenni. Kira eddig személyesen nem tapasztalt támadást, és igyekszik mindenkinek elmondani, hogy az orosz nép nem egyenlő az elnökével. Szomorúan nézi végig, ahogy országa teljesen elszigetelődik a világtól, a külföldi állampolgárok elmenekülnek, az árak pedig elképesztő sebességgel emelkednek. Az országban több mint 20 éve uralkodó Putyin-rezsimről elmondta, hogy a rendszerük és céljuk szörnyen egyszerű: Putyint és környezetét úgy tüntetik fel, mintha ők lennének az egyedüliek, akik képesek vezetni Oroszországot. Kira szerint, ha nem lejtene ennyire a pálya a kormánynak, az oroszok tudnának helyes döntést hozni, és nem választanák meg újra Putyin.

Azonban Putyin sosem állt ki vitázni, nem szereti az ilyen jellegű versenyeket

– mesélte. Így nem véletlen, hogy a választáson is csak csalással tudott nyerni.

Az eredetileg Zárka című könyve magyar nyelvű megjelenése miatt szervezett beszélgetésen Kira mesélt a munkájáról is. A Zárkába Alekszij Navalnij biztatására kezdett bele, ő támogatta, hogy írja meg a saját történetét. A Zárka nem valós történeteket mutat be, de Kira azt mondta, hogy saját tapasztalatai alapján építette fel a cselekményt. A Zárkát több mint tíz nyelven adták eddig ki, köztük norvégul és németül is.

Az esemény végén a kérdésekre is jutott idő. Nem meglepő, hogy a többség nem a könyvéről kérdezte Kirát, hanem a háború és Putyin maradt a központi téma. Arra a kérdésre, hogy Putyin fél-e Navalnijtól, azt felelte, hogy szerinte igen. Ezt igazolja, hogy legfőbb politikai ellenségét sosem nevezte nevén, emellett az se véletlen, hogy meg akarta öletni, majd miután ez nem siketült, koholt vádak alapján börtönbe záratta. Kira szerint Putyin teljesen elvesztette a józan ítélőképességét. Az elmúlt két évet a koronavírus-járvány miatt a külvilágtól teljesen elzárva töltötte. Telefonja nincs, az internetet nem tudja használni. Egy gyerekekkel szervezett elnöki találkozón kiderült, hogy az elnöknek elképzelése sincs arról, hogy mi is pontosan a YouTube, és mit jelent, ha egy felhasználó ott feliratkozik egy csatornára. Arra a kérdésre, hogy mi történne Putyin halála után, Kira azt mondta, eleinte biztosan káosz uralkodna az országban, sőt, megkockáztatta, hogy a hatóságok rövid ideig el sem mernék mondani a népnek, hogy meghalt az elnök. Szerinte a káoszból gyakorlatilag bármi kisülhetne: akár egy ellenzéki győzelem, de bármilyen más verziót is el tud képzelni. Kira biztos benne, hogy az ukrán háború ennek a hosszú ideje fennálló rezsimnek a végét jelenti.

Ha a hűtő kiürül a szankciók miatt, akkor bizony nem lesz mit enni, mindenki a saját bőrén fogja érezni a bajt, a propagandát pedig mindjárt nehezebb lesz elhinni

– mondta. Kira szerint a jelenlegi helyzet az ország legrosszabb, a Szovjetunió felbomlása utáni időszakra emlékeztet. Oroszként az egész népe elleni szankciókat alapvetően nem támogatja, mert szerinte az átlagemberek nem tehetnek semmiről, azonban a Putyin oligarchái elleni fellépést nagyon jónak tartja, hiszen lassan ők is megkérdezik majd az elnöktől:

Te mi a jó eget csináltál?

Az esemény végén Kira elmondta: természetesen előfordul, hogy fél, hiszen nem egyszerű ilyen körülmények között dolgozni. A legjobb módszer erre az, hogy nem gondol a fenyegetésre és a kockázatokra. Sajnos elképzelhetőnek tartja, hogy Alekszej Navalnijt meggyilkolják a börtönben, hiszen ha egyszer már megpróbálták, miért ne próbálnák meg még egyszer? A folyamatos szorongás ellenére Navalnijnak a börtönben is rengeteg jó ötlete támad, és nagyon sajnálja, hogy nem tud kint segíteni, mert így mindent a szabadlábon lévőknek kell megvalósítani, mesélte Kira mosolyogva. Mindketten bizakodóak a jövővel kapcsolatban, Kira saját életét pedig abszolút nem félti, hiszen úgyis az történik majd, aminek történnie kell.

A beszélgetésen elhangzottaknak különös súlyt ad, hogy Kira ellen magyarországi tartózkodása alatt – mindössze egy nappal az ELTE Média eseménye után – Oroszországban elfogatóparancsot adtak ki. Bár Kira el tudta hagyni Magyarországot és Európában is szabadon mozoghat, a rezsim egyértelművé tette, hogy nem nézik jó szemmel nemzetközi tevékenységét Oroszországgal kapcsolatban.

Az esemény végén Kira hatalmas tapsot kapott a jelenlévőktől. A beszélgetés után négyszemközt is válaszolt a diákok kérdéseire, emellett a helyszínen lehetőség nyílt Zárka című könyve megvásárlására is, amit a szerző bárkinek szívesen dedikált.

Szöveg: Nagy Bálint. Nyitókép: Szikszay Benjámin.