fontos hírek

Ismét digitálisan él az ELTE Média, de továbbra is készülünk rendezvényekkel!

Derült égből villámcsapásként ért mindannyiunkat a nemrégiben bejelentett újbóli digitális átállás, ami ezúttal „csak” a középiskolákat és a felsőoktatási intézményeket érinti az oktatási szekcióból. Valamennyi tapasztalattal a birtokunkban vághatunk bele a távoktatás második – és remélhetőleg utolsó – etapjába.

Rengeteg embernek és iparágnak kellett átváltani home office-ra egyik napról a másikra. Az ELTE Média rendezvényszervező csapatának is drasztikus gyorsasággal kellett reagálnia a bevezetett intézkedésekre, hamar kellett alkalmazkodniuk a kialakult szituációhoz. A cikkben annak járunk utána, mi lesz a sorsa az előre megbeszélt rendezvényeknek, és ez milyen szervezői munkával jár az átállás.

Ebben a hónapban már két online rendezvény is lezajlott. Az egyik – a kiváló színészeket felvonultató – Színház vs. járvány kerekasztal-beszélgetés volt, ami a Posztapokaliptikus média sorozat következő állomása volt. Illetve november 14-én közvetített a Eurozine esemény, mely a Watch your mouth! címet viselte. A panelbeszélgetéseket – hallgatók segítségével – sikerült előre felvenni, míg a rendezvény többi része online térben zajlott le. A soron következő történés – az Egyetem vs. járvány- november 26-án lesz a Microsoft Teams felületen, ahol Dr. Hammer Ferenc, tanszékvezető és Dióssy Panka, az ELTE BTK Hallgatói Önkormányzatának az elnöke igyekszik válaszolni a hallgatók által feltett, az intézményt akár járványügyben, akár másmilyen ügyben érintő ügyekre, problémákra. Ezúton is szeretnénk biztatni benneteket, hogy kérdezettek bátran a résztvevőktől!

A rendezvényszervező stáb tavaly már lebonyolított egy adventi jótékonysági sütivásárt, ám ennek megvalósítására egyelőre nem érkezett megfelelő megoldási javaslat. Ennek legfőbb oka az, hogy a sütit vagy bármilyen más élelmiszert elég nehéz virtuálisan elfogyasztani, azonban a szervezők dolgoznak az ügyön, hiszen nem szeretnék úgy elengedni a hallgatókat és az oktatókat karácsonyra, hogy nem történik semmi különös, ami megalapozná az ünnepi hangulatot. Valamilyen kezdeményezésre mindenképpen számíthatunk!

Január elején ismét megtekinthetjük a Kipakol a Média Tanszék eseményt, ami szintén az online térben, de a tervek szerint már a Let’s get digital! vagy a Streamyard felületen zajlik majd. Itt előre felvett és utómunkával ellátott videókat kínálnak a közönség számára Facebook-on. Tény és való, ez sok előkészülettel és munkával jár, de azért van rá nagy szükség, mert nem minden vendég háztartásában evidens, hogy megtalálható működőképes kamera, megfelelő hangminőség, kifogástalan világítás, tehát így ki lehet kerülni a váratlanul bekövetkező és nem kívánt technikai komplikációkat.

Emellett még akadnak általános problémák, amik az online rendezvényeket érinthetik. A szervezők elsődleges célja, hogy a mindenkori beszélgetést érthetően, zökkenőmentesen, élvezetesen lehessen prezentálni. Online rendezvényeknél fennáll a veszélye, hogy laggol a gép, nem jó az internetkapcsolat, ami rámehet a minőségre. További nehézségeket okoz az, hogy a szervezők és a résztvevők is el vannak a zárva az egyetemtől, a stúdiótól és az infrastruktúrától, ami szintén a technikai részleget hátráltatja. Összességében kijelenthető, hogy problémák továbbra is akadnak, de – a vírussal együtt – remélhetőleg hamarosan távoznak.

Szöveg: Póczik Dávid, Kép: Unsplash.