hírek programajánló

Március 15. van, éljen a sajtószabadság!

 

Mi jut eszünkbe, amikor március 15-re gondolunk? Természetesen a szabadságharc és a forradalom, illetve ennek a szimbóluma, a kokárda. De nem szabad elfelejtenünk, hogy 1990 óta a Magyar Sajtó Napját is ezen a napon ünnepeljük.

Magyarország sokáig le volt maradva a többi országhoz képest a sajtóval, röplapok és újságok csupán nagyon ritkán jelentek meg. A Rákóczi szabadságharcról szóló Mecurius Hungaricus volt az első rendszeres újság, az is leginkább csak a harcról számolt be. 1848. március 15-én viszont Petőfi Sándor, Jókai Mór és Vasvári Pál kinyomtatta és hatalmas tömeg előtt olvasta fel a 12 pontot, aminek ez volt a legelső pontja akár egy média szakos mantrája is lehet:

„Kívánjuk a sajtó szabadságát, a cenzúra eltörlését.”

Később, 1848. április 11-én bejelentették a polgári sajtószabadság elvét, amihez már az uralkodó is megadta a beleegyezését.

[youtube https://www.youtube.com/watch?v=8VepEMzDNAM&w=560&h=315]

 

A washingtoni Freedom House nevű lapban minden évben megjelenik a Freedom of the Press című jelentés, amiben értékelik a különböző országok sajtószabadságát. Magyarországot egészen 1989-ig nem számították szabad sajtójú országnak, de 1991-ben átkerült a szabad kategóriába. Néha napjainkban gyakran nem így tűnik, de a mai napon a kokárda feltételekor a sikeres forradalom mellett jusson eszünkbe az is, hogy mennyit köszönhetünk Petőfiéknek azért, hogy ma egy szabad sajtójú országban élhetünk.

Programajánló

A mai napon országszerte változatos programokkal várják az érdeklődőket, mi pedig a teljesség igénye nélkül összeállítottunk egy listát azokról a budapesti programokról, amelyekre érdemes ellátogatni:

Ünnepi Várkert Irodalom est

A Várkert Bazár egész nap ingyenes családi programokkal várja az érdeklődőket, a napot pedig egy ünnepi irodalom esttel zárják. A 19 órakor kezdődő „Meddig ünnepeljük még március 15-ét?” című előadás szereplői: Nényei Pál, Szabó Borbála és Végh Zsolt. A részvétel ingyenes, azonban regisztrációhoz kötött. Regisztrálni ezen a linken tudtok.

Hazai finomságok a Budavári Vásári Forgatagban

Amennyiben igazi vásári hangulatra vágytok, vagy csak megéheztek napközben, érdemes ellátogatni a Budavári Vásárba, ahol a hazai ízeké a főszerep és amely már több mint egy évtizede arat osztatlan sikert március 15-én.

Március 15-ei ingyenes programok a Magyar Nemzeti Múzeumban

A Magyar Nemzeti Múzeum is egész nap ingyenesen látogatható, valamint érdekes előadássorozattal készülnek, melyről a honlapjukon tudtok tájékozódni.

Petőfi Irodalmi Múzeum ünnepi programok

A Petőfi Irodalmi Múzeum is ünnepi programmal készül az 1848. március 15-i események emlékére. Többek között ezen a napon nyitják meg az Ország(h), város, híres ember. Arany János és a fényképezés című kiállítást. Március 15-e alkalmából a múzeum kiállításai és programjai ingyenesen látogathatók.

Számos további múzeumot is ingyenesen látogathattok ezen a napon:
  • Aquincumi Múzeum (Szentendrei út 135.)
  • Budapesti Történeti Múzeum (Szent György tér 2.)
  • Hadtörténeti Intézet és Múzeum (Kapisztrán tér 2-4.)
  • Ludwig Múzeum (Komor Marcell u. 1.)
  • Magyar Mezőgazdasági Múzeum (Vajdahunyad stny.)
  • Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum (Kaposvár utca 13-15.)
  • Magyar Természettudományi Múzeum (Ludovika tér 2.) – csak az állandó kiállítások látogathatók ingyenesen
  • Néprajzi Múzeum (Kossuth Lajos tér 12.)
  • Szépművészeti Múzeum (Dózsa György út 41.)
  • Vasarely Múzeum (Szentlélek tér 6.)
    (www.eduline.hu)

Forrás: Tudománypláza,  Player.hu
Fotó: innen

szöveg: Pintér Boróka, Forgács Laura