fontos hírek

Tele a központi? – Tanulásra szabott belvárosi könyvtárak, amelyekről még nem is hallottál!

A vizsgaidőszak beköszöntével – az tényleges igénnyel együtt – a “legjobb nyugodt helyek a tanulásra” tartalmak száma rendszerint megugrik. Ezeken a listákon sokszor csak kávézókat, csendesebb, nappal nyitva tartó kocsmákat találunk, amelyek van, hogy nem csendesek, nem kényelmesek sőt, nem egyszer zsúfoltak is. Arról nem is beszélve, hogy egyik vendéglátóhely sem feltétlen azért van nyitva, hogy 4-5 órát fogyasztás nélkül ücsörögjünk benne. Lássuk be, a könyvtárak sokkal ideálisabbak lehetnek, ha igazán csendes környezetre vágyunk. Az egyetem környékén ráadásul több olyan könyvtár is található, amelyről kevés BTK-s tud, és amelyek kiváló alternatívát nyújtanak a sokak által ismert központi Szabó Ervin Könyvtárral, vagy Egyetemi Könyvtárral szemben.

Országos Idegennyelvű Könyvtár

A Molnár utca 11-ben, 10 percre az egyetemtől, éves szinten 1750 Ft ellenében egy csendes, tágas könyvtárban tanulhatunk. Az olyan alapvető szolgáltatások, mint a wifi, a ruhatár, vagy az értékmegőrző ingyenesen elérhetőek. Érdekesség, hogy az intézmény egyszerre világirodalmi, nyelvészeti, zenei és nemzetiségi szakkönyvtár, az országos nemzetiségi dokumentum-ellátás koordinációs központjaként működik, így számos eredeti nyelvű – elsősorban kortárs világirodalmi – és zenei, továbbá nyelvészeti tárgyú dokumentumot itt találhatunk meg. Amire viszont figyelnünk kell, hogy az intézmény nem minden nap elérhető. Hétfőn és kedden 10-17-ig, szerdán és pénteken pedig 10-19-ig várja vendégeit. Csütörtökön és hétvégén zárva tart.

Semmelweis Egyetem Központi Könyvtár

1270 Ft/év és minden szolgáltatás a rendelkezésedre áll akkor is, ha semmi közöd nincs az orvostudományhoz. Ha viszont csak beülnél, a Központi Könyvtár látogatása, helyben használata ráadásul mindenki számára ingyenes (ugyanakkor olvasókártyához kötött). Az ELTE BTK-tól szintén 10 perc sétára lévő könyvtár esetén még a foglaltságot is előre le tudod ellenőrizni. Ha a BTK-tól távolabb is hajlandó vagy elmenni, akkor a Semmelweis Egyetem EOK Könyvtár is hasonló keretek között áll a rendelkezésedre, külsős olvasók számára munkanapokon 08-20-as nyitvatartási idővel. Ettől viszont eltér a kölcsönzési idő, amit fontos észben tartani. Extrém tanulási maratonokat tartóknak pedig kimondottan hasznos funkció, hogy a könyvtár 0-24-es nyitvatartással rendelkezik. Erről viszont – ELTE BTK-s hallgatóként legalább is – jó eséllyel lemaradtál, a non-stop könyvtár ugyanis csak Semmelweis Egyetemi polgárok számára elérhető.

Budapesti Corvinus Egyetem – Egyetemi Könyvtár

A Budapesti Corvinus Egyetem “C” épületén belül található Egyetemi Könyvtárat 5500 Ft éves díj ellnében látogathatja bármely felsőoktatási intézmény hallgatója. A BTK-tól negyedóra sétára található könyvtár szolgáltatáspalettáján a szokásos kölcsönzés, adatbázisokhoz való hozzáférés és a viszonylag hosszú, 08-20-as hétköznapi, illetve a 10-16-os szombati (!) nyitvatartáson felül különféle (pl. tudományos írástudás) tanácsadási szolgáltatásokat vehetünk igénybe, kurzusokon vehetünk részt, sőt még konzultációs szobákat is foglalhatunk a közös tanulós alkalmakra. A könyvtár ráadásul közvetlenül az épületben van, így számos olyan más szolgáltatás is elérhető a közelében, mint a büfé, a ruhatár, az értékmegőrző vagy épp az étterem.

Színház- és Filmművészeti Egyetem, Könyvtár, Kottatár és Médiatár

A külsős, azaz nem SZFE-s felsőoktatási hallgatók számára 1500 Ft/év díj ellenében, az Uránia melletti Vas utcában, kevesebb, mint 10 perc sétára a BTK-tól található könyvtár hétfőtől csütörtökig 10-18-ig, pénteken 9-14-ig látogatható. A 2021-ben felújított intézmény az általános könyvtári szolgáltatásokon és a kényelmes belső tereken felül kiterjedt médiatárral rendelkezik, Nemzeti Audiovizuális Archívum pontként működik. Érdekességként megtekinthető számos 1900 előtt megjelent könyv és kotta, dedikált dokumentum és kézzel írt színmű.

A belváros szívében ezeken felül még számos olyan könyvtár található, amelyek nyugodt és kényelmes tanulási környezetet biztosítanak. Ezek az intézmények nemcsak csendesek és jól felszereltek, hanem különféle egyedi szolgáltatásokkal is várnak. Érdemes kicsit utánanézni, hogy a te saját kerületedben, városodban milyen hasonló lehetőségek vannak, ugyanis sok helyen találhatsz eddig ismeretlen lehetőségeket.

Szöveg: Kristóf Benjámin. Nyitókép: Pixabay