fontos hírek

Előtted a lehetőség, de élni is tudni kell vele – hallgatói szolgáltatások, amikről talán nem is hallottál

Számos egyetemen, így az ELTE-BTK-n is hallgatói szolgáltatások széles skálája áll rendelkezésre, amelyek célja, hogy támogassák a hallgatók akadémiai, személyes és szakmai fejlődését. Ezek a szolgáltatások, mint például tanácsadás, sportolási lehetőségek és karrierfejlesztés, jelentős támogatást képesek adni az egyetemi évek során felmerülő kihívások kezelésében és kulcsszerepet játszanak a diákélmény gazdagításában. Sokszor viszont nem is értesülünk megfelelően lehetőségeinkről. Íme néhány tipp, hogy még jobban megélhesd az ELTE-s egyetemi mindennapokat.

Tehát, mik is pontosan a hallgatói szolgáltatások? Olyan erőforrások és támogatások, amelyeket az egyetemek – vagy a velük kapcsolatban álló szervezetek – kifejezetten neked, mint diáknak biztosítanak, hogy segítsék a tanulmányaid, személyes fejlődésed, jóléted. Legyen szó akadémiai tanácsadásról, mentális egészséggel kapcsolatos támogatásáról, sportolási lehetőségekről, vagy éppen karrierfejlesztésről, ezek a szolgáltatások azért vannak, hogy megkönnyítsék az egyetemi éveidet és javítsák az élményt, amelyet egyetem kínál neked. Az ilyen aktivitásokban való aktív részvétel jelentősen hozzájárulhat sikeres egyetemi pályafutásodhoz és számos kiegészítő tapasztalatot adhat az alapvető oktatási tevékenységben való részvétel mellett.

Számos kategóriára bonthatjuk az egyetemek által nyújtott szolgáltatásokat. Az alábbiakban – a teljesség igénye nélkül – vizsgálunk meg több ilyen kategóriát és természetesen BTK-s példákat is hozunk, hogy minél könnyebben tudd beépíteni ezen lehetőségeket a mindennapjaidba.

Tanulmányi támogatás

Ez a kategória foglalja magában azon szolgáltatásokat, amelyek közvetlenül a tanulmányaidban történő előrehaladás támogatására irányulnak. Ide tartozik az akadémiai tanácsadás, tutoriális programok vagy épp az egyéni felkészülést és kutatást támogató hozzáférések, amelyek célja, hogy segítsenek neked jobban megérteni az anyagot, javítani a tanulási technikáidat, és hatékonyabban felkészülni a vizsgákra.

ELTE-BTK-s hallgatóként számos ilyen szolgáltatás áll a rendelkezésedre. Rendszeresen frisstített adatbázisok, próbahozzáférések segíthetik az egyes területeken történő szakmai elmélyülést. Szabadon választható kurzusok, minorok, nyelvi órák, tanulásfejlesztő módszertani alkalmak is rendszeresen kerülnek meghirdetésre, amelyekről az egyetemi hírlevelekben és az ELTE weboldalán is tájékozódhatsz.

Mentális és fizikai egészségügyi szolgáltatások

Ebben a kategóriában azok a szolgáltatások találhatóak, amelyek a fizikai és mentális egészséged megőrzésére irányulnak. Ide tartozik a pszichológiai tanácsadás, a különféle stresszkezelő programok, mentorálások valamint a szerteágazó sportolási lehetőségek, amelyek segítenek a mindennapi egyetemi kihívások kezelésében és hozzájárulnak egészséged megőrzéséhez. Az egyetem kiemelt célja, hogy támogatást nyújtson a hallgatók egészséges életmódjának kialakításában és fenntartásában, így ezen kategóriában is megannyi lehetőség közül válogathatsz.

Rendszeres programokkal készül a hallgatók számára az ELTE HELP, sőt, bármely hallgató számára ingyenes tanácsadási szolgáltatás is rendelkezésre áll, legyen szó tanulmányi nehézségek leküzdéséről, életvezetési problémákról vagy akár motivációvesztésről. A BEAC, az ELTE Sport Kft., és a SZoESE (bár ez csak az ELTE szombathelyi kampuszán tanuló hallgatók számára releváns) számos sportolási lehetőséget kínál, ha szeretnél mozogni, edzeni, vagy akár versenyezni. Körülbelül negyven különböző sportág közül választhatsz, így biztosan megtalálod azt a mozgásformát, amely a leginkább megfelel neked, legyen az szabadidős vagy versenysport. Az egyetem sportolási lehetőségei kezdőket és haladókat egyaránt várják, szinttől függetlenül, legyen szó általános testnevelési kurzusokról, sportösztöndíjas edzésekről vagy egyéb sporteseményekről. Számos egyetemi sportcsapat is aktív tevékenységet folytat, amelyekbe szintén lehetőség van csatlakozni.

Karrier, szakmai fejlődés és “tanórán kívüli” tevékenységek

Az egyetem különféle programokon keresztül segít neked felkészülni a munka világára. Lehetőséged van gyakornoki pozíciókat találni, karriertanácsadáson részt venni, és munkahelyi kapcsolatokat kiépíteni. Emellett szakmai fejlődésedet workshopok, előadások és rendszeres karrierexpó is segíti, ahol új készségeket sajátíthatsz el, kapcsolatokat építhetsz ki. Ne feledd a diákszervezeteket, szakkollégiumokat sem, amelyek szintén nagyszerű lehetőségeket kínálnak a hálózatépítésre és szakmai tapasztalatok szerzésére.

Az ELTE Karrierközpont oldalán közvetlen kereshetsz állásajánlatokat, a rendszeresen megrendezésre kerülő ELTE Karriernapon pedig számtalan céggel kerülhetsz kapcsolatba, tájékozódhatsz a tanulmányaidat követő elhelyezkedéssel kapcsolatban. Különösen médiás hallgatók számára lehet érdekes az ELTE Média gyakornok, pályázat és állás Facebook csoport, amelyben megannyi, médiaszak kapcsán releváns információról értesülhetsz.

Több, az egyetemi órákon tanultakat kiegészítő szakkollégium és hallgatói szervezet munkájába is becsatlakozhatsz, szakmai gyakorlatot és barátokat szerezve. Az olyan szakkollégiumok, mint például az Eötvös József Kollégium vagy az Angelusz Róbert Társadalomtudományi Szakkollégium külön oktatási tervvel támogatja szakmai fejlődésed. Amennyiben kötetlenebb, gyakorlatias szakmai és szervezési tevékenységet folytatnál lehetőséged van egyéb hallgatói szervezetekbe is csatlakozni, mint például az ELTE Online vagy a Hallgató Magazin szerkesztősége, a University Business Club ELTE, nemzetközi vonalon pedig többek között ESN ELTE kínál lehetőséget.

Kulturális és közösségi programok, nemzetközi lehetőségek

Az egyetemi élet nem csak a tanulmányokból áll. Számos kulturális és közösségi tevékenységet is magában foglal. Megannyi művészeti és kulturális esemény közül választhatsz, amelyek gazdagítják kulturális látókörödet és lehetőséget adnak az új barátságok kialakítására. Kiemelt figyelmet érdemelnek a nemzetközi diákcsere programok, amelyek nemcsak új kultúrák megismerésére nyújtanak lehetőséget, hanem arra is, hogy globális kapcsolatokat építs ki és nemzetközi tapasztalatokat szerezz, amelyek hosszú távon is értékesek lehetnek számodra.

Az ELTE-BTK Bölcsész napok újonnan a GTK-val közösen Trefort napokként folytatja. Karrierépítés, civil szervezetek, előadások, kerekasztalbeszélgetések és számtalan esti program, koncert is megjelenik a kínálatban. Mindemellett persze számos más kulturális program is elérhető. Az intézetek előadásairól, doktori iskolák konferenciáiról és minden eseményről a tanszékek közösségi média oldalain vagy az egyetem hivatalos, rendezvényeket gyűjtő oldalán tájékozódhattok. Az egyetem által biztosított nemzetközi lehetőségek sora pedig csak az Erasmus programmal kezdődik. Minden továbbiról a rendszeresen frissülő egyetemi oldalról tudsz tájékozódni.

Technológiai és infrastrukturális támogatás

Nem elhanyagolható, hogy az egyetem számos technológiai eszközt és infrastruktúrát is biztosít, amely elengedhetetlen a mai digitális világban. Géptermek, tanulóterek, könyvtárak, VPN-en keresztüli hozzáférések mind támogathatják mindennapjaid és arról se feledkezz meg, hogy diákként számos kedvezmény is megillet.

+ 1: EENJOY – platform az egyetemi élményekért!

Egy új, izgalmas kezdeményezés is napvilágot látott az ELTE hallgatói szolgáltatásaival szoros összefüggésben. Az EENJOY platform kifejezetten az ELTE hallgatói számára lett kialakítva, hogy maximálisan megélhessék egyetemi éveiket. Az EENJOY kreatív kihívásokat, játékokat és feladatokat kínál, amelyek segítenek a diákoknak fejlődni, visszajelzést kapni teljesítményükről, és közben életre szóló kapcsolatokat építeni. A platform nem csupán egy virtuális tér, hanem egy közösségi fórum is, ahol a diákok pontokat gyűjtve különleges ajándékokat és jutalmakat nyerhetnek. Az alkalmazás folyamatos fejlesztés alatt áll, hamarosan még több információt tudhatunk meg róla.

Az egyetemek, az ELTE és a Bölcsészettudományi Kar is széleskörű szolgáltatásokat kínál, amelyek minden diák számára lehetőséget biztosítanak az akadémiai és személyes fejlődésre, a karrierépítésre és a kulturális, valamint közösségi élmények gazdagítására. Használd ki ezeket a lehetőségeket, hogy teljes mértékben kiaknázhass minden pillanatot az egyetemi éveid alatt. Ne feledd, a diákéveid során nyújtott szolgáltatások nemcsak a tanulmányaidat segítik, hanem hosszú távú kapcsolatokat is építhetsz általuk, melyek életed további szakaszában is értékes támaszt nyújthatnak.

Szöveg: Kristóf Benjámin. Nyitókép: Pixabay.