hírek

Filmévkönyv

film

Beszéljünk a filmekről! – Filmévkönyv 2010

A sorozat következő vetítését 2011. október 27-én, csütörtökön 18.30-kor tartjuk.
Hídvégi Igor rendezővel Forgács Iván filmtörténész beszélget

Az orosz csoda I/2.
r, f: Annelie és Andrew Thorndike, z: Paul Dessau.

ff, 16 mm, 10 perc (részlet). Archív filmekből összeállított történelmi visszatekintés a cári családtól Gagarinig.

„Nemcsak hiteles tudósítás, hanem szenvedélyes állásfoglalás és leleplezés. (…) Főszereplője a nép. Emberek és sorsok állnak a megfigyelés középpontjában, mindenekelőtt a kommunisták, a bolsevikok harca. Csak a közönség hiányzott! Méltán vagyunk elégedetlenek a közönségszervezéssel.” (Veszprémi Napló, 1964. febr. 2., Cserhát József)

HolodomorÉhínség Ukrajnában

r: Hídvégi Igor, szerk: Hegedüs István, Kovács Géza, szé: Fedinec Csilla, o: Vass Tamás, v: Breitner Tamás, mt: Debreceni Mihály, K. Debreceni Mihály, Pehi Barbara, Sefcsik László, z szerk: Darázs Erzsébet, gyv: Lantos Zsolt, Sztaics András, n: Végvári Tamás, sz: prof. Valentina Boriszenko, Marija Danilcsenko, Annemarie Fenzl, Grigorij Garascsenko, Szerhij Gmörja, Katerina Homenko, Viktor Juscsenko, Ivan Kaszpro, prof. Szanyiszlav Kulcsickij, Vitalij Kulik, Petro Levcsenko, Jaroszlav Papuha, Oleg Pavlisin, Katerina Petrov, Antonyina Poliscsuk, Mikola Szjadrisztij, Petro Szimonenko, Jaroszlav Tenescsuk.

MTV Közéleti Főszerkesztőség, 2008, ukrán, orosz, német h, magyar hb, video, szí+ff, 48 perc

Az 1980-as évek elején nemzetközi vizsgálóbizottság alakult annak kiderítésére, mi történt 1932-33-ban Ukrajnában. 1929-32 között az iparosítás következtében 12,5 millió új munkahely jött létre a Szovjetunióban, falusiak milliói költöztek a városokba. Sztálin elrendelte, hogy a gabonát nyomott náron vásárolják föl a parasztoktól. Az intézkedés a kolhozokba vonakodva belépő – elsősorban ukrán – parasztok ellen irányult, s egyben a városiasítás felgyorsítását is szolgálta. 1933. januárjában Sztálin levélben fenyegette meg az ukrán parasztokat. A falvakat katonák vették körül, az élelmiszert elkobozták, nagyon sokan éhenhaltak. A szovjet propaganda- és államgépezet megpróbálta eltitkolni a világ közvéleménye elől a tragédiát. A történészek napjainkig vitatják, hogy az ukrán parasztság ellen irányuló népirtás volt-e a nyolcmillió áldozatot követelő Holodomor, vagy a gazdasági válság, az időjárás szélsőségei és a rossz politikai döntések együttes következménye, amely a Szovjetunió más nemzetiségű parasztságát is sújtotta.

A szervezők mindenkit sok szeretettel várnak!

Részvételi szándék jelzése október 25ig:
Boronyák Rita
T: (36.1)394.13.22
Mobil: +36.30.449.30.48
e-mail: boronyak.rita@ella.hu