fontos hírek

Indítsd be a médiás karriered – amit a szakmai gyakorlatról tudni érdemes

A nyárral nemcsak a pihenés ideje köszönt be, hanem a szakmai gyakorlatok szezonja is. Mint médiaszakos hallgató, ez egy tökéletes alkalom arra, hogy elmélyítsd a tudásodat, és értékes kapcsolatokat építs a szakmában. Hogyan válassz helyszínt? Milyen előnyei vannak a különböző típusú gyakorlatoknak? Íme néhány tipp, hogy jó élményként maradjon meg a sokak számára az első szakmai munkatapasztalat időszaka.

Miért fontos a szakmai gyakorlat?

A szakmai gyakorlat nemcsak egy lehetőség arra, hogy elméleti tudásodat gyakorlati szinten is megmérettethesd, hanem kötelező eleme is a tanulmányaidnak. Itt tesztelheted le az egyetemen tanultakat és szerezhetsz értékes tapasztalatokat, amelyek nélkülözhetetlenek a sikeres karrierindításhoz. A gyakorlat során kialakított kapcsolatok továbbá kincset érnek majd a jövőbeli álláskeresés során is. Ezért fontos, hogy ne csak “letudjuk valahol”, hanem valóban értékes heteket töltsünk el egy-egy cégnél a tanulmányaink kötelező elemeként jelenlévő 100 órás gyakorlat során.

Ezen bizonyos gyakorlat során sokan szembesülnek bizonytalansággal és félelmekkel, különösen az első napokban. Fontos tudni, hogy ez teljesen természetes. Aggodalmak merülhetnek fel a feladatok megfelelő elvégzésével, a munkatársakkal való együttműködéssel vagy akár a szakmai elvárásokkal kapcsolatban. A legfontosabb aktívan részt venni, kérdezni, és nyitottnak lenni a tanulásra. Az elhelyezkedés előtt fontos önmagunk megismerése is. Érdemes lehet így néhány órát személyiségtesztekkel, a munkaadók által képviselt szervezeti kultúra és a konkrét feladattípusok mélyebb megismerésével tölteni. A Zyntern vagy a Matchmaking által nyújtott lehetőségek nagyban segíthetnek minket ezen kérdések megválaszolásában, de természetesen minden, munkatapasztalattal már rendelkező ismerősünk meginterjúvolása is hozzánk ad.

Nagyvállalat vs. kisvállalat

A nagy médiavállalatok általában strukturáltabb betekintést nyújtanak a médiaipar különböző aspektusaiba, széleskörű tapasztalatokat kínálva. Ugyanakkor a kisebb cégeknél nagyobb lehetőséged van arra, hogy komolyabb felelősséget vállalj, ami gyorsabb tanulást és mélyebb bepillantást enged a média működésébe.

A nagyvállalatok gyakran kínálnak jobb technikai eszközöket és erőforrásokat is, ami vonzó lehet, ha a legmodernebb technológiákkal szeretnél ismerkedni. Ezzel szemben a kisvállalatoknál nagyobb rugalmasságot és gyakorlati tapasztalatokat szerezhetsz, mivel a kevesebb alkalmazott miatt szélesebb körű feladatokat láthatsz el. Itt gyakran nagyobb személyes figyelmet és mentorálást kaphatsz, ami segíthet gyorsabban fejlődni a szakmában.

Elhelyezkedés a gyakorlat után?

Sok cég, ahol gyakorlaton vehetsz részt, később rész- vagy teljes munkaidős pozíciókat is kínál. Ez egy remek ugródeszka lehet számodra, hogy egyből a szakmában találd magad, kihasználva azokat a kapcsolatokat, amelyeket a gyakorlat során építettél. Jellemzően pedig egyetem mellett is átvesznek gyakornoki pozíciódból, ha megfelelően teljesítettél, így attól sem szabad megrettenni, hogy az utolsó félévben, évben akár már rész- vagy teljes állásban próbáljuk ki magunkat.

A választásnál fontos szempont lehet a gyakorlati hely által kínált szakmai mentorálás, a feladatok sokfélesége, és a munkahelyi környezet. Az ideális gyakorlati hely nemcsak, hogy megfelel szakmai céljaidnak, hanem támogató és inspiráló környezetet is biztosít a fejlődéshez.

Na de honnan tudjam, hogy hova menjek?

Az ELTE médiaszakos hallgatók számára kínált gyakorlatokról bővebb információt találhatsz a tanszék szakmai gyakorlati weboldalán, ahol konkrét helyszínek és lehetőségek között is böngészhetsz. Az ELTE Média gyakornok, pályázat és állás Facebook csoport is hasznos lehet a gyakorlati helyek keresése során. Sok más szervezet hirdet meg fix programmal rendelkező programokat is. A Media1 például rendszeresen beszámol a nagyobb hazai operációval rendelkező médiacégek, szerkesztőségek gyakornoki programjairól.

Nem minden esetben a “gyakornoki program”, vagy a “gyakornoki hely” kifejezés vihet csak minket sikerre. Gondolkodhatunk általánosan álláskeresésben, hiszen – amennyiben már felvettek minket – a vállalat jó eséllyel tudja majd igazolni az ott végzett munkát az egyetem által elfogadott hivatalos szakmai gyakorlatként.

Érdemes előre gondolkodnod a lehetőségeken: egy jól megválasztott gyakorlattal nemcsak értékes tapasztalatokat szerezhetsz, hanem hosszú távú karrierlehetőséget is. Válassz bölcsen, kérdezz bátran, és használd ki a szakmai gyakorlat minden pillanatát.

Szöveg: Kristóf Benjámin. Nyitókép: Unsplash.