fontos hírek tudósítás

Zenei tehetségkutató a KCSSK-ban? – a NagyElőadó elődöntőjén jártunk

Az ELTE Kőrösi Csoma Sándor Kollégium adott otthont a NagyElőadó zenei tehetségkutató második, ELTE-s elődöntőjének, ahol ismét egyetemi kötődésű zenekarok mérettettek meg. A továbbjutók között ünnepelhettük a Loophia, a MIRADOR_band és a Sárkánygarbó csapatait, a többi résztvevő csapat pedig már a közönségszavazásra készül. Szervezőket, előadókat és a közönséget is megszólaltattuk, hogy bepillantást nyerjünk az esemény kulisszatitkaiba és az egyetemi zenei életbe.

A NagyElőadó egyetemi tehetségkutató már második alkalommal hívta színre az ELTE és más egyetemek zenei tehetségeit. Az első, BME-n tartott fordulót követően a zenekarok ezúttal a KCSSK-ban található ELTE Music Hallban csaptak össze. Az esemény nem csupán a zenei tehetség bemutatására szolgál, hanem arra is, hogy összekösse a hallgatókat és támogassa a kulturális élet virágzását egyetemükön. A tehetségkutató a zenekarok számára lehetőséget biztosít arra, hogy megmutassák tudásukat, kreativitásukat miközben értékes tapasztalatokat szereznek a színpadi produkciók világában.

Az elődöntők során a versenyzőknek nemcsak a közönség, hanem egy szakmai zsűri előtt is bizonyítaniuk kellett. A zsűri tagjai között volt Agócs Márton (aurevoir.), Fekete Giorgio (Carson Coma), Mózner László (Blahalouisiana), valamint Vitáris Iván (Ivan and the Parazol). A második elődöntő továbbjutói, a Loophia, MIRADOR_band, és a Sárkánygarbó kiváló teljesítményükkel kiérdemelték a zsűri és a közönség elismerését, ezzel biztos helyet szerezve maguknak a döntőben.

A verseny során különleges figyelmet fordítottak a zenei diverzitásra és az innovatív előadásmódokra. A tehetségkutató célja volt, hogy a hallgatók számára inspiráló környezetet teremtsen, ahol nemcsak a verseny, hanem a közösségi élmények és az önkifejezés áll a középpontban. A rendezvény így nem csak az ELTE hallgatósága, hanem a szélesebb közönség számára is releváns kulturális eseményként tűnt fel a fővárosi egyetemi életben.

A NagyElőadó nem csupán az ELTE, hanem egész Újbuda kulturális életének meghatározó eseménye. Ezt hangsúlyozta a főszervező, Barabás Richárd, Újbuda kultúráért és nemzetközi kapcsolatokért felelős alpolgármestere. “A projekt célja, hogy az újbudai kötődéssel rendelkező egyetemek polgárai számára teret biztosítsunk, ahol kibontakoztathatják zenei tehetségüket.”

Az esemény az ELTE-vel karöltve arra törekszik, hogy az egyetem hallgatói a helyi közösségek aktív résztvevőivé váljanak a kulturális életben.

– említette az eseménysorozat megálmodója, aki beszámolt szervezési kihívásokról is, különös tekintettel a helyi közösségi együttműködések fontosságára. “A legnagyobb kihívás az, hogy megfelelően kezeljük az egyre növekvő érdeklődést, miközben fenntartjuk a magas színvonalat. Idén már több, mint 70 jelentkező zenekarból kellett kiválasztanunk az elődöntők résztvevőit. Szerencsére Újbuda önkormányzata és az ELTE együttműködése példaértékű, ami lehetővé teszi számunkra, hogy már második éve sikeresen megrendezzük az eseményt.”

Terveink között szerepel, hogy a következő években tovább szélesítsük a művészeti ágak körét, bevonva a vizuális művészeteket és a színházat is. Így Újbuda kulturális élete még színesebbé válik, a NagyElőadó pedig egy valódi multidiszciplináris fesztivállá nőheti ki magát.

Az ELTE KCSSK Kollégiumban szervezett elődöntőben összesen kilenc csapat mérte össze tehetségét. A május 16-án tartott döntőbe a két elődöntőből három-három csapat jutott egyenes ágon, közönségszavazással pedig további egy-egy csapat még szintén bejuthat. A díjazottak a Campus, a Bartók Feszt’, az Ördögkatlan és a Művészetek Völgye színpadjain kapnak lehetőséget zenéjük bemutatására. 

A színpadi produkciók hevében kaptuk el Pacsek Ádámot, a Caesar’s Bread és NAKED QUEEN zenekarok billentyűsét, aki aznapi első fellépését követően nyilatkozott. Ádám ugyanis két alkalommal is fellépett az este folyamán, ami különösen nagy nyomást és izgalmat jelentett számára. “Mindenki előzenekarozott már, nem egy estét nehéz bekezdeni, de itt egy zsűri van előtted, akiknek nagyon adsz a szavára. Ráadásul mind a négy zsűritag eltérő stílust, formációt képvisel.”

Közönségkeresés, az egyéni és zenekarszintű kohézió támogatása, illetve az éles, színpadi szituációk gyakorlása is felmerült a rendezvénysorozat díjazásán felüli motivátorként: “Az egészben van egy alapvető közönségkeresés, itt is például sokak előtt játszhatunk. Nyilvánvalóan haverok, ismerősök, családtagok az, ami jobban kiteszi ilyenkor az első két sort, de ugye koleszban vagyunk, tehát szépen lassan majd, kilenc felé elkezdenek még többen leszivárogni, inni egy sört, hallgatni egy kis zenét.”

Nagyon szeretnénk helyezést elérni! Egyrészt tök jó, hogy be lehet jutni fesztiválra, ez mindig nagy dolog egy zenekar életében, valamint egy tök jó legitimáció a szakmától is, hogy amit csinálunk, az nem csak nekünk tetszik, meg a haverjainknak.

A Loophia, a MIRADOR_band, és a Sárkánygarbó csapata már biztos továbbjutó, a NagyElőadó tehetségkutató második elődöntője ugyanakkor nem ért véget a színpadi produkciókkal. A közönség most aktív szereplővé válik, hiszen a május 13-ig elérhető közönségszavazás dönti el, hogy melyik további egy csapat jut tovább a döntőbe. A verseny honlapján mindenki leadhatja szavazatát, amely egy újabb izgalmas fordulatot adhat a későbbi döntőnek és bevonja a döntéshozatalba a zenekarok rajongótáborát.

A NagyElőadó elődöntőjének közönsége változatos összetételű volt, diákoktól kezdve a zenekarok baráti köréig, családjáig mindenki képviseltette magát. Többek már második alkalommal vettek részt a rendezvénysorozaton. Sokan a NagyElőadó idei első, BME-s elődöntőjén is részt vettek nézőként, ami visszacsatolást adhat arról, hogy nem csak a helyszínt adó kollégiumhoz, vagy épp az egyes zenekarokhoz kötődő résztvevők voltak túlsúlyban, hanem a közvetlenül a NagyElőadó és az általa nyújtott élmény miatt a helyszínre látogatók csoportjai is egyre nagyobb számban találhatóak meg a nézők soraiban.

A NagyElőadó tehetségkutató második elődöntője minden résztvevő számára izgalmas és felejthetetlen élményt nyújtott. Az esemény nem csupán a zenei tehetség bemutatására szolgált, hanem hídépítő szerepet is töltött be az ELTE különböző karai és a helyi, újbudai közösség között. A különböző zenekarok előadásai nem csak a szakmai zsűri, hanem a nagyérdemű közönség elismerését is kivívták, a verseny az elmúlt év sikereit követően igazi közösségi eseménnyé nőtte ki magát. A döntő közeledtével, a versenyzők és a közönség egyaránt nagy várakozással tekint a következő forduló felé, amely ígéretes és tehetséges előadók sorát hozza majd el május 16-án a Dürer Kert nagytermébe. A részletes programmal és a közönségszavazással kapcsolatban a döntő Facebook eseményében tudtok tájékozódni.

Szöveg: Kristóf Benjámin. Nyitókép: Facebook.