fontos hírek interjú kurzusok

Mi történik az EPER Rádióban a 2022/23-as tanévben? Kiderítettük

Az EPER Rádióban évről évre zajlanak különféle projektek. Ebben a cikkben pedig utánajártunk annak, hogy ez a tanév mit tartogat a hallgatók, illetve a kisközösségi rádió és podcastműhely működésében szerepet játszó emberek számára. A témában Jamriskó Tamás főszerkesztőt kérdeztük.

Felvehető tárgyak

Számos tantárgy van, melyeket félév elején fel tudunk venni a Neptunban, és a rádióhoz tartozik: ilyen például a podcastkészítés óra, vagy ennek a haladó változata, melyek kötelezően választható tárgyként végezhetők el. Ennek a célja, hogy a hallgatók egyéni projektjeikkel is foglalkozhassanak, illetve, hogy a munkaerőpiacra kikerülve legyen hátterük ehhez a szakmához.

A kreatív iparnak egyre nagyobb része a podcast-gyártás, vagy valamilyen hangzóanyag-készítés, így egyre több szerkesztőségben megtalálhatjuk az igényt a podcast-készítésre.

Amennyiben ezeken az órákon jól sikerülnek a hanganyagok és minőségben is megfelelnek egy bizonyos szakmai színvonalnak, ezeket az EPER Rádió is sugározza és publikálja.

Stúdiófejlesztés

A rádiót és eszközparkját ebben az évben – ahogy a korábbiakban is – fejlesztik, idomulva a műsorkészítési- és oktatási igényekhez. Évről évre olyan keretek megteremtésén és eszközök beszerzésén dolgoznak, amelyekkel a diákok később a szerkesztőségekben is találkozhatnak, és amelyekkel hatékonyan és könnyen tanulhatóan lehet műsorokat készíteni. Mindezek tükrében az EPER 1-es stúdiója egyszerre alkalmas klasszikus rádiózásra és podcastek készítésére.

Building European Cultural Backbone Konferencia

A közösségi médiáról, rádióról, és podcastokról szóló konferencián való részvétel is a rádió előnyére vált, amelyen Tamás képviselte az egyetemet és a rádiót tavasszal. A különböző tartalomkészítőkkel való találkozás hozzájárult ahhoz, hogy meghívást kapjanak a Danube Streamwaves nevű programba:

Ez gyakorlatilag Németország, Ausztria, Magyarország és Szerbia kooperációjában lezajló tartalomkészítést takar, témáját illetően pedig olyasmi várható, ami a Duna miatt összeköti ezeket az országokat.

Podcast Egyetem

Ez egy kezdetleges projekt a COVID járvány elejéről, mely sok folyamatot megállított, illetve bonyolultabbá tett, ugyanakkor nem merült feledésbe. Korábban a volt főszerkesztő, Hargitai Henrik vezette a Rádióegyetem sorozatot, ennek egyfajta újragondolása várható. A Podcast Egyetem lényege, hogy különféle területeken készült előadásokról meglévő hanganyagok podcast formát öltsenek: a hallgató keresheti a jog, matematika, történelem vagy média témaköröket, talál az érdeklődésének megfelelő hanganyagot.

Azt gondoljuk, hogy az egyetemi előadások közkincsek, az embereknek ezt könnyen szeretnénk eljuttatni: azoknak is, akik jártak egyetemre és szerették azt, s azoknak is, akik jelenleg járnak, illetve mindazoknak, akik nem látogattak semmilyen felsőoktatási intézményt, mivel a korábbi rendszer, vagy más okok miatt nem tehették meg, de nyitottak a tudásra.

Amint a lehetőségek adottak lesznek, ez a projekt újra visszatér az EPER Rádió napirendi pontjai közé.

Közösségi podcast stúdió

Az utóbbi időben az EPER Rádió fő célja közösségi podcast stúdióként működni, amellett, hogy megmaradnak a kisközösségi rádió sajátosságai. „Nálunk több mint huszonöt, alkalmanként vagy rendszeresen készülő podcast és rádióműsor van. Mindenki csinálja a saját műsorát, melyet az EPER gyakorlatilag a szárnyai alá vesz, szakmailag és technikailag egyaránt, mivel mindegyik rendelkezik azokkal az értékekkel, melyekkel a rádió azonosulni tud – és a podcast- és rádióműsor-készítők is az EPER Rádió értékeivel” – árulta el Tamás, majd hozzátette:

Ha valaki szeretne szólni másokhoz, és jó tartalmat készíteni, energiát belerakni a munkájába, azt mi szívesen fogadjuk és támogatjuk.

Gyakornoki program

Utolsó pontként meg kell említeni a készülőben lévő gyakornoki programot is, melyben a hallgatók a rádiózást, podcastkészítést és tartalomgyártást sajátíthatják el még mélyebben, mint az egyetemi órákon. Tervben van az EPER social média platformjainak a gondozása is, szintén a gyakornoki program keretein belül, amivel el lehet végezni a kötelező szakmai gyakorlatot, amit a média szakon teljesíteni kell.

Szöveg: Elek Lilla. Képek: Jamriskó Tamás.