hírek programajánló

10 klassz program a tavaszi zsongásban, amit érdemes bevésned a naptáradba

Tudjuk, hogy jól esik néha kiszakadni az egyetemi pörgésből, ezért ismét összegyűjtöttük nektek a legérdekesebb és legszórakoztatóbb programokat. Áprilisban zenéből és irodalomból sem lesz hiány, de a tetoválások szerelmeseinek is van ötletünk. Ezen kívül egy különleges kiállításra és izgalmas előadásokra is ellátogathattok a hónapban.

100/100 Száz évek száz percben – március 27.

Ha egy cseppet sem mindennapi kulturális élményre vágytok, elég a bölcsészkarról a szomszédba mennetek, ugyanis a Magyar Nemzeti Múzeum március 27-én, szerdán megnyitja az érdeklődők számára a kíváncsi szemek elől máskor elzárt területeit is. A vállalkozó szellemű látogatóknak lehetőségük lesz arra is, hogy egy 100 perces, interaktív túra során felfedezzék a múzeum évszázadainak összes titkát. A rengeteg izgalmas kiállítóterem és a különleges műtárgyak a legkülönfélébb történelmi korszakokat megelevenítve számtalan meglepetést rejtenek magukban.

Patina 2019 – április 3.

Még van pár napotok jelentkezni az ELTE Patina 2019-re, ha szeretnétek megcsillogtatni zenei tudásotokat. Ha mindened a zene és úgy érzed, tehetséges vagy, akkor itt a helyed! Az ELTE legnagyobb tehetségkutatója azonban nemcsak versenyzőket, hanem minden zenekedvelőt szeretettel vár. A kétfordulós verseny során két szerdán át a legkülönfélébb műfajokban mérik össze tudásukat a zenekarok. A győztes jutalma egy nagyszerű lehetőség tehetsége kibontakoztatására, ugyanis felléphet a LEN-en, amely az egyik legnépszerűbb egyetemi fesztivál. Ezen kívül a közönség kedvence a Bölcsész Napok során léphet majd színpadra. Az első forduló zsűritagjai: Dióssy Ákos (Európa Kiadó, Kispál és a Borz), Horváth Luca (LEN főszervező), Szever Pál (Rádiós programigazgató: Danubius Rádió, Juventus Rádió), Agócs Márton (Aurevoir.; korábbi Patina győztes).

Qiyan az ELTE Jazz Klubban – április 3.

Ha kedveled a jazz ritmusait, vagy csak szeretsz megismerkedni különleges műfajokkal, akkor ez az esemény neked való! Ajtai Péter zenésztársaival legújabb projektje, a Qiyan során megmutatja mit gondol az al-andalúz háremek zenéjéről. A hangszereknél: Ajtai Péter – nagybőgő, Szelevényi Ákos – szaxofon, Cseke Dániel – szaxofon, Szelevényi Vito – trombita, Czitrom Ádám – gitár, Mészárlás Ádám – gitár, Porteleki Áron – Dob. ELTE-s diákkal ráadásul kedvezményes áron vehettek részt ezen a zenei esten a Három Hollóban.

Művészet az emberért – április 4-17. 

Különleges kiállítás nyílik meg áprilisban az ELTE TáTK Szociális Munka Tanszéke jóvoltából: fogyatékkal élő hajléktalan művészek műveiből készítettek válogatást. A tárlatot Perenyei Monika művészettörténész, Szalóki Ági énekes-dalszerző és Németh Mónika hajléktalan költő nyitják meg. Továbbá a kiállításon bemutatkozik a Down alapítvány fotóterápiás programja, a Lámpás alapítvány képzőművészeti programja, Sőrés Lívia down-szindrómával élő alkotó és a Hajléktalanok halhatatlan értékeit képviselő művészetterápiás csoport is.

Elte Sikerek – április 4.

Az Alumni Központ által rendszeresen megrendezett előadássorozatban, amely az “ELTE Sikerek” nevet viseli, ismert személyek beszélnek munkájukról, sikereikről és ELTE-s kötődésükről. A sorozat következő előadója Stumpf István jogász, politológus, a Bibó István szakkollégium megalapítója, 1987-től az MTA Politikai Tudományok Intézetének tudományos főmunkatársa. A Századvég Politikai Iskola alapítója, majd vezetője volt közel két évtizeden keresztül, illetve 1998-tól négy évig a Miniszterelnöki Hivatalt vezető miniszteri posztot töltötte be. Jelenleg a Széchenyi István Egyetemen, valamint az ELTE Állam- és Jogtudományi Karán oktat. Számos akadémiai és szakmai szervezet, valamint szerkesztőbizottság tagja. Az érdeklődőknek azt üzeni: “Erős közösség nélkül nincs sikeres nemzet. A tudás a legfontosabb tőke; a tehetség felkarolása az oktatás egyik fontos feladata.”

Flash & Lopunk – április 4.

A Lopunk zenekar neve az ELTE Média Tanszéken bizonyára mindannyiótoknak ismerősen cseng. Ha nem, akkor éppen itt az ideje, hogy megismerkedjetek az igazán ütős punk zenét játszó csapattal, melynek különlegessége, hogy egyik tagja Hammer Ferenc tanszékvezetőnk. Aki hallotta már a zenekart, annak azért, aki még nem, annak azért érdemes április 4-én meghallgatni őket a Toldi Klubban.

Újraélesztő/ Háy János: Kik vagytok ti? – április 9.

Irodalomkedvelőknek tökéletes programlehetőség az Európa Könyvkiadó és a Petőfi Irodalmi Múzeum közös estje. Bemutatkozik Háy János legújabb könyve, a Kik vagytok ti? Ha az általános- és középiskolai kötelező olvasmányok rossz nyomot hagytak bennetek, mindenképpen érdemes kezetekbe vennetek Háy új könyvét.

Irodalomtörténet? Az is. Izgalmas oknyomozás, hogy valójában kik voltak ezek a valahai alkotók? Az is. Életútfeltárás, életműelemzés? Az is. Kor- és kórrajz? Az is. De legfőképp igazi Háy-próza. Tele humorral, gondolattal, a valahai életművek teljesen újszerű megközelítésével. Olyan könnyedén lép át más korok világába, olyan természetesen beszél a valahai alkotókról, hogy észre se vesszük, hány év választ el tőlük, s lelkesen vetjük bele magunkat ebbe a világba, aminek hősei a tankönyvekből jól ismert, sokszor unalmasnak vagy épp érdektelennek tartott alakok.“

Kosztolányi Dezső kéziratai – április 10.

Ha már PIM és irodalom, akkor rögtön itt van még egy kihagyhatatlan program számotokra, ugyanis az ELTE BTK Könyvtár- és Információtudományi Intézet “Nyitott Napok” programsorozatának áprilisi előadója Parádi Andrea, a Petőfi Irodalmi Múzeum tudományos titkára lesz. Az előadás témája most egy mindenki számára ismerős személy, Kosztolányi Dezső író, költő, esszéista, a Nyugat első nemzedékének tagja, a XX. századi magyar irodalom egyik kiemelkedő alakja lesz.

Hűségriadó lemezbemutató a Füvészkertben – április 12.

Sz. Koncz István író, szerkesztő, független polgármester, a Jelenkor című irodalmi és művészeti folyóirat munkatársa. Most az ő írásai elevenednek meg zenés formában A Hűségriadó c. lemezen Tom Lumen nemzetközi hírű magyar gitáros tolmácsolásában. Április 12-én az író és a gitáros együtt mutatják be a Hűségriadót a Füvészkertben.

Budapest TattoocCon – április 12-13.

Idén az ELTE Gólyavárban rendezik meg a Budapest Tattoocon nevű tetováló rendezvényt. Közel 80 nemzetközi és hazai tetováló teszi tiszteletét a 2 napos eseményen, ahol különböző zenei és kulturális programok várják majd az érdeklődőket. Ha nincs tetoválásod és nem is szeretnél, de érdekel a tetoválás, mint művészet, akkor is érdemes meglátogatnod az eseményt, mert a szervezők egy mindenki számára élvezetes rendezvénnyel készülnek.

Kép: Andrian Vallanu (Pixabay), szöveg: Gazda Barbara