hírek

Oknyomozó újságírói mentorprogram indul

A Transparency International (TI) Magyarország Alapítvány oknyomozó mentorprogramra hirdet pályázatot az újságírás iránt elkötelezett hallgatók számára.

A felhívással a szervezet célja, hogy sikeres szakmai együttműködést építsen mentorok és az újságírás iránt érdeklődő, de tapasztalattal még nem rendelkező hallgatók, mentoráltak között. A jelentkezési határidő 2015. december 4.

A programban résztvevő mentorok:

Bátorfy Attila, újságíró – Kreatív
Dezső András, újságíró – Index.hu
Pethő András, újságíró – Direkt36
Becker András, újságíró – atlatszo.hu
Kósa András, újságíró – vs.hu

A 2015 decemberében kezdődő program során öt mentor és öt mentorált párban dolgozik két és fél hónapon keresztül. Közös munkájuk eredménye egy tényfeltáró anyag elkészítése és publikálása lesz. A pályázati felhívás olyan történetek feldolgozását ösztönzi, amelyek az oknyomozó újságírás eszközeinek felhasználásával megalapozott és új információkat tárnak fel korrupciós esetekkel kapcsolatban. A témák lehetnek helyi és országos vonatkozásúak egyaránt.

A mentori program alapja az együttműködés és a kölcsönös bizalom. A mentor és a mentorált együtt alakítja ki a munkatervet és közösen határozza meg a munkamódszereket, a határidőket és a felelősségi köröket – áll a TI közleményében. A folyamatos online kapcsolattartás mellett kéthetente legalább egyszer személyesen találkoznak, továbbá mindketten részt vesznek a december elején megrendezésre kerülő projektindító workshopon.

A program során elkészülő öt tényfeltáró cikket a mentorok és a mentoráltak együtt jegyzik. A legjobb pályamű külön pénzjutalomban részesül. A program a mentoráltak számára ingyenes.

A programra olyan minimum harmadéves, maximum 30 esztendős jelentkezőket várnak, akik elkötelezettek az újságírás iránt; határozott és konkrét céljaik vannak e pályán; elfogadják az etikus és minőségi újságírás normáit; igénylik a segítséget és vállalják az együttműködést a mentori program során.

A programra a diana.sebestyen@transparency.hu email címre küldött pályázattal lehet jelentkezni. A pályázat az alábbi részekből áll: rövid önéletrajz és a mentori programban való részvétel motivációjának leírása (maximum 1500-1500 karakter);       saját írás bármilyen műfajban (publikált, vagy még meg nem jelent írás); témajavaslat maximum 1000 karakter terjedelemben (a közös témát a mentor és a mentorált a későbbiekben együtt dönti majd el).

A beküldési határidő december 4. (péntek). A pályázatok eredményéről legkésőbb december 18-ig írásban értesítik a jelentkezőket.

A projekthez a Norvég Civil Támogatási Alap nyújt támogatást.

Forrás: Kreatív.hu