hírek

“Világa magába szippant”

munro_nobel_2013

A 2013-as irodalmi Nobel-díjat Alice Munro kapta: a díj történetében a kanadai novellista a tizenharmadik női szerző. A kortárs novella mesteréről, világáról és alakjairól Gács Anna, a Média és Kommunikáció Tanszék egyetemi docense beszél az elte.hu olvasóinak.

Bár Alice Munro nem tartozott a nagy esélyesek közé, de mindenképpen a kortárs „világirodalom” jelentős alakjának számít. Gács Anna szerint Munro nagyszerű választás: fontos, hogy egy novellista írónő kapta az elismerést. Nobel-díjat többnyire regényírók, ritkábban költők kapnak, és persze messze több férfi kapott eddig, mint nő (bár az utóbbi időben ez az arány javult). „Érdekes módon a novella népszerűbb az olvasók között, mint a műfajok szakmai hierarchiájában: nyilván mert például könnyebb olvasni. Bár hallottam már magyar könyvkiadótól olyat is, hogy eladhatatlanok a novelláskötetek.” Nem biztos, hogy a nagyközönség olyan kategóriákkal operál, mint például a „női irodalom”, hiszen a nyugat-európai és amerikai irodalomban ma már nagyon sok jelentős és népszerű nőíró van – és sokfélék is. Munro díja „a női történetekre forduló figyelem szempontjából fontos.”

Alice Munro novellái olyasfajta olvasói örömöket nyújtanak, amire csak a novellairodalom legremekebb darabjai képesek: világuk magába szippant, szereplői egykettőre ismerőssé válnak, múltjuk van és jövőjük, száz szállal kapcsolódnak a tájhoz, a városokhoz, a korszakhoz és persze a többi szereplőhöz – akárcsak a klasszikus nagyregényekben. Örök, de nem örökifjú lázadók; ha úgy tetszik, méltóságteljes nonkonformisták, ha úgy tetszik, lúzerek.

A nyolcvankét éves, Nobel-díjas szerző kerek, klasszikus novellákat, szinte „mini-regényeket” ír: a hétköznapok és a női történetek érdeklik. A hazai kortárs szerzők közül talán Szvoren Edina női sorsai állnak legközelebb Alice Munro világához, bár kettejük világa nagyon másmilyen.

Alice Munro írásait a Park Kiadó gondozza, magyarul eddig az Asszonyok, lányok élete (2007), Egy jóravaló nő szerelme (2008), Szeret, nem szeret – Kilenc történet (2006), Csend, vétkek, szenvedély (2007) és a Mennyi boldogság! (2011) kötetek jelentek meg.

Gács Anna kritikája az Egy jóravaló nő szerelme novelláskötetről

A Nobel-díjasról szóló angol nyelvű sajtóanyag itt és itt olvasható.

forrás: elte.hu