hírek

Médiakutatás a szocializmusban Magyarországon: Hammer Ferenc előadása az OSA-ban

„Én is tudok csatlakozni a partizánok és az ellenállók csapatához”. Ezzel a kijelentéssel kezdte Dr. Hammer Ferenc „Médiakutatás a szocializmusban Magyarországon” című előadását, aki egy időben évekig kérdezőbiztosként dolgozott a Tömegkommunikációs Kutatóközpontban, így lehetősége volt megismerni a magyar valóságot.

Az OSA (Open Society Archives) még 2013 áprilisában rendezett konferenciát abból az alkalomból, hogy a valamikori Tömegkommunikációs Kutatóközpont (TK), későbbi nevén Magyar Közvéleménykutató Intézet (MKI) kutatási dokumentációját és adatait megmentették és kutathatóvá tették. A konferencia előadásai pedig csak most, négy évvel később kerültek fel az internetre. A szakma képviselőinek előadásaiban a TK-tól hallhatunk, illetve fontos téma a rendszerváltás előtti kutatások és a mai közgondolkodásunk összefonódása.

Hammer Ferenc szociológus három szempontot vett figyelembe előadása során: a kutatási témák természetét, a brit és USA-beli kommunikáció-és médiakutatás összehasonlítását, illetve nem maradhattak el a kutatásokban fellelhető fehér foltok sem. Felmerül a kérdés, milyen könyvekből kutattak? Az aktuális könyveken kívül (Eco) feltűnik Barthes Mitológiák című műve is, ami magyar kiadásban még öt évet váratott magára. Az előadásból rengeteg érdekességet megtudhatunk, hiszen a kutatásokban található lyukak nem keveset árulnak el az akkori helyzetről és hozzáállásról. Mik azok a bizonyos fehér foltok? Hammer Ferenc említi az agenda settinget, a populáris műfajokat, a reprezentáció politikáját, a kisebbségek és a média kapcsolatát, a vizualitást és a szólásszabadságot.

Az előadásban elhangzik, hogy a populáris műfajok „szégyenlősen” bukkannak fel a kutatásokban, ennek lehetséges oka a populáris kultúra és közmédia konvergenciája. Emellett a roma reprezentációról sem találunk túl sokat, maximum az emberek reakcióját a cigány tematikájú filmekre.

Érdekes megállapítás, hogy a kutatások alapján barátságosabb kép alakult ki a brit médiáról, mint az amerikairól. Vajon ennek mi az oka? Ezt, és még sok érdekes tényt tudhatunk meg az ELTE kommunikáció és médiatudomány szak tanszékvezetőjének előadásából, amit meg is nézhettek:

[youtube https://www.youtube.com/watch?v=Jv8Z7oe1TIw]

Ha tetszett az előadás, és érdeklődsz a szociológia iránt, akkor ezen és ezen az oldalon Hammer Ferenc további munkáiról olvashatsz.