hírek

Osztrák filmhét

osztrák filmhét

2011. 10. 06-12., Örökmozgó Filmmúzeum (1074 Budapest, Erzsébet krt. 39.)

Az Osztrák Kulturális Fórum és az Örökmozgó együttműködéseként idén is megrendezésre kerül az Osztrák Filmhét. A rendezvény szervezői az idei őszi válogatás középpontjába a nemzetközileg méltán sikeres osztrák dokumentumfilmet helyezik.

A nyitófilm, Astrid Heubrandtner Sulukule című alkotása egy isztambuli városnegyed végnapjait örökíti meg, és a különlegesség, hogy a vetítésen a rendezőnő is jelen lesz. A világ minden tájáról témát merítő filmekben különös embereket, szokatlan életutakat, jelenségeket ismerhetünk meg vagy láthatunk új megvilágításban, de magunkra is ismerhetünk.

Az összeállításból a játékfilmek sem maradtak ki: Marie Kreutzer Apátlanok című filmje az idei Diagonale fődíját nyerte, Wolfgang Murnberger Legjobb ellenségem című vígjátéka sajátos humort visz egy sokszor feldolgozott témába, Lilli, a kis boszorkány kaladjain pedig az egész család szórakozhat.

A filmhéthez kapcsolódóan magyar filmes párhuzamokat, valamint korábbi osztrák dokumentumfilmeket is vetítenek.

 

A filmhéten a következő magyar dokumentumfilmek tekinthetők meg:

 Corvin variációk (2011 | r: Trencsényi Klára | 39′): Friss dokumentumfilm egy magyar városrehabilitációs projektről, amelyben a helyi lakosok mesélnek a jellegzetes nyolcadik kerületi, városrész egykori és mai arcáról.

Sulukule utolsó napjai (2007 | szerk: Bársony Kata | 26’): A Duna Televízió kisebbségekkel foglalkozó sorozatának forgatócsoportja is járt Sulukuléban, közvetlenül annak lerombolását megelőzően.

Menni, menni, muszáj menni (2009 | r: Silló Sándor | 54’): A magyar cigány együttes, a Parno Graszt két hetet töltött a roma nép anyaföldjeként számon tartott Radzsasztánban. Két hétig vándoroltak a sivatagon át, együtt muzsikáltak a helyi zenészekkel, miközben probálták felkutatni roma gyökereiket.

Részvételi szándék jelzése:

Boronyák Rita
T: (36.1)394.13.22
Mobil: +36.30.449.30.48
e-mail: boronyak.rita@ella.hu

Vetítések és további információ:
http://www.port.hu/pls/fe/festival.festival_page?i_festival_id=9653&i_city_id=-1&i_county_id=-1
http://www.okfbudapest.hu/programs/214