Veszelovszki Zsolt (1962-2016)

Veszelovszki Zsolt a Port.hu alapítója, a Cartographia Kft. tulajdonosa rendkívül sokoldalú tagja a magyar internet (h)őseinek. Villamosmérnökként végzett, első, 1983-ban alapított cége riasztóberendezésekkel foglalkozott, ezt követően mindig saját vállalkozása volt. Részt vett az első CD-ROM-magazin, az ABCD létrehozásában, neki köszönhetjük a Port.hu-t és a funiQ.hu aktív turisztikai portált is. 2013-tól haláláig a térképekkel foglalkozó Cartographia Kft. tulajdonosa és a VELO.hu kerékpáros magazin társtulajdonosa volt.

Veszelovszki Mike Gáborral és Évával a Cartographia 60 éves jubileumi ünnepségén

Zsoltot nem lehet bináris kategóriákkal leírni, sui generis jelenség volt. Érdekes volt és oda kellett rá figyelni. Szuverén ember volt, aki a saját szabályai szerint élt, nem kötötték mások elvárásai, nem gátolták az ellenvélemények. A munkán kívül is szívvel-lélekkel csinálta, amit csinált, pl. kerékpározás vagy a jégkorong. Céges síeléseken nagy szakértelemmel tanította snowboardozni a kollégákat. A városi bringázás ügye különösen sokat köszönhet neki: személyes példájával megmutatta, hogy befolyásos üzletemberként sem “gáz” egy tárgyalásra kerékpárral érkezni. A formális kereteket nem kedvelte, kíváncsi emberként folyamatosan a határokat kereste. Sőt, amikor úgy érezte, kezdenek a dolgok túlságosan simán menni, általában akadt egy ötlete.

– mondta róla Parragh Gábor, a port.hu csoport pénzügyi igazgatója, az E-Net projekt-menedzsere.

Veszelovszki Zsolt

Zsolt hitt abban, amit csinált, és hitt saját magában is. Ez volt a motorja a Port.hu sikerének. Nemzetközi vállalatot épített a 2000-es évek elején, arról álmodott, hogy internetes középhatalom lehetünk. Elszánt volt és tudott álmodni. Amikor a Port nagyvállalat lett, akkor is ember tudott maradni.

– emlékezett rá Nyírő András, az ABCD első interaktív CD magazin kitalálója, az Internetto (Index előd) elindítója.

Számomra Zsolt egy kortalan különc. Ma is így él bennem. Nekem nem is annyira médiás, mint egy üzleti selfmade-man, szokatlan logikával és nagy szívvel. Öntörvényű, nyílt, energikus, barátságos. Hiányoznak azok az őszinte, kreatív, “férfias” viták, amiket a közös munkánk során vívtunk, a helyes célok és megfelelő eredmények érdekében.

– így Walitschek Csilla, a Libri és port.hu korábbi ügyvezetője, a Book24 egyik tulajdonosa emlékezett rá.

Tóth Irén, Veszelovszki Zsolt felesége azt mondja, a sokat emlegetett kerékpározás és jégkorong mellett Zsolt még számtalan másik sportot űzött végtelen elhivatottsággal. “Még gyerekként országos bajnok volt gátfutásban, évekig vízipólózott (kapus volt a szolnoki válogatottban), ő gyártotta az első gördeszkákat és snowboardokat is Magyarországon. Sárkányrepült, paplanernyőzött, wakeboardozott … és sorolhatnám. Földön, vízen, levegőben. Hitvallása szerint azért volt lételeme a sport, mert ott a folyamatos mozgással tartja egyensúlyban magát az ember, amint megáll, azonnal és végérvényesen lemarad, elbukik. Magát is így definiálta:

Ezért kell nekem mindig haladnom, mert az egyik instabil helyzetből pont a másik instabil helyzetbe kell hoznom magam ahhoz, hogy irányban maradjak. Ehhez pedig folyamatosan nyomnom kell a pedált!

– meséli Tóth Irén.

Veszelovszki Zsolt a Csabdi körüli túrán Soma fiával kerékpározik

A fényképeket Tóth Irén biztosította számunkra.