Polyák Gábor

Dr. Polyák Gábor jogász, kommunikációs szakember. Diplomáit a Pécsi Tudományegyetem Állam- és Jogtudományi Karán, illetve Bölcsészettudományi Karán szerezte. A Bécsi Egyetemen mester (LL.M.) fokozatot szerzett jogi informatika informatikai jog témában. Doktori fokozatát a Pécsi Tudományegyetemen szerezte, ugyancsak a Pécsi Tudományegyetemen habilitált.

2021 januárja óta az ELTE Média és Kommunikáció Tanszékének egyetemi docense. Korábban a Pécsi Tudományegyetem Bölcsészettudományi Kara Kommunikáció- és Médiatudományi Tanszékén egyetemi docens és tanszékvezető volt, 2016-ig a Pécsi Tudományegyetem Állam- és Jogtudományi Kara Informatikai és Kommunikációs Jogi tanszékén dolgozott. 2011 és 2021 között részmunkaidőben a Budapesti Corvinus Egyetem Gazdálkodástudományi Kara Infokommunikációs Tanszékén részmunkaidős adjunktus volt. 2014 és 2016 között a münsteri Westälische Wilhelms-Universität kutatójaként dolgozott az Institut für Informations-, Telekommunikations und Medienrecht nevű intézetben.

Az Infokommunikáció és Jog című szakmai folyóirat alapítója és 2015-ig főszerkesztője, jelenleg szerkesztője. A Fundamentum című emberi jogi folyóirat szerkesztője.

Számos hazai és nemzetközi kutatás vezetője és résztvevője volt. Ezek közül kiemelkedik a 2016 és 2020 között folytatott, Az internetes forgalomirányító szolgáltatások szabályozási kérdései című OTKA-kutatás, valamint a 2017 és 2020 között megvalósított, New skills for the next generation of journalists című Erasmus+ KA203 – Strategic Partnerships for higher education projekt.

2020-ban elnyerte a potsdami egyetem Voltaire Díját (Voltaire-Preis für Toleranz, Völkerverständigung und Respekt vor Differenz).

A Mérték Médielemző Műhely nevű civil szervezet vezetője. E pozíciójában a magyar médiahelyzettel kapcsolatos kutatásokat vezet.

kutatási területek

  • a médiajog,
  • az informatikai jog,
  • a médiarendszerek vizsgálata és a médiapolitika

könyvek

  • Medienpolitik in Osteuropa. Theoretischer Rahmen und mediale Praxis (B & S Siebenhaar Verlag, Berlin, 2018)
  • Algoritmusok, keresők, közösségi oldalak és a jog – A forgalomirányító szolgáltatások szabályozása (Budapest: HVG-Orac, 2020)

 elérhetőségek

 polyak.gabor _at_ btk.elte.hu

 Művészetelméleti- és Médiakutatási Intézet, Múzeum krt. 6-8. 1088 Budapest, Hungary