fontos hírek

Még van idő megjelölni az ELTE Médiát! Így jelentkezhetsz alapképzésre

Vészesen közeleg a felsőoktatási jelentkezések határideje, február 15-ig kell az E-felvételiben az adatokat rögzíteni. Előfordul, hogy sokan ezekben a napokban is hezitálnak, hova is jelentkezzenek, esetleg még nem töltöttek fel minden szükséges dokumentumot. Most nekik szeretnénk ebben segítséget nyújtani az alábbi összefoglalónkban.

Hogyan kell jelentkezni?

Mint minden egyetemi jelentkezést, ezt is a Felvi.hu E-felvételi rendszerében kell megtenni. A kérelem rögzítésének határideje 2021. február 15., hitelesíteni pedig február 20-ig kell ügyfélkapun keresztül vagy hitelesítő lappal postai úton.

Kinek ajánljuk az ELTE Médiát?

Olyan diákok jelentkezését várjuk, akik alapvetően érdeklődnek a társadalomtudományok, a kortárs közélet, társadalom és kultúra, illetve a média és az új technológiák társadalmi, kulturális szerepe iránt. Akik nem bánják, ha sokat kell olvasni (olykor idegen nyelven is) és írni, akik szívesen vesznek részt csapatmunkában, saját produkciók elkészítésében. Bár az angol nyelvvizsga nem jelentkezési feltétel, nagy előnyt jelent az angol nyelv ismerete.

Mit lehet tanulni az ELTE Médián?

A kommunikáció- és médiatudomány alapszakon a hallgatók az első évben általános társadalomtudományi oktatásban részesülnek (szociológia, társadalomelmélet, társadalomtörténet), illetve megismerkednek a kommunikációtudomány alapjaival. A 2-3. évfolyam során előadásokat hallgatnak a politikai kommunikáció, a médiaelmélet, a médiatörténet, a médiajog területéről, illetve médiaelemző szemináriumokon, írásgyakorlatokon vesznek részt.

Az első év után a diákok két specializáció, az újságírás és a médiatudomány közül választhatnak. Az újságíró specializáció elsősorban a gyakorlati szakmai ismeretekre fektet hangsúlyt, a médiatudomány specializáció inkább elméleti oktatást nyújt. Az újságíró specializációt választók részletesen megismerkednek a média egy választható ágazatával (rádió, televízió, digitális média) és újságírás-gyakorlatokon vesznek részt. A médiatudomány specializáció keretében a hallgatók egyebek mellett a médiakutatás módszereivel, a különböző médiumok kulturális hátterével ismerkedhetnek meg.

A hallgatók a 4. félév után szakmai gyakorlaton vesznek részt, így lehetőséget kapnak, hogy valós környezetben próbálhassák ki tudásukat. A képzés szakdolgozattal és a szakzáróvizsgával zárul.

Mit lehet tanulni a médián kívül?

Kommunikáció- és médiatudomány szakos tanulmányaik mellett a diákok felvehetnek egy ún. minor szakot az ELTE kínálatából. Ez tulajdonképpen a korábbi egyetemi képzési rendszerben megszokott kétszakos formához hasonlít, de a minor szak kevesebb óraszámot, kevésbé részletes tanulmányokat jelent, mint a főszak. Akik nem élnek ezzel a lehetőséggel, azok a kommunikáció- és médiatudomány specializáción szerezhetnek további szakos ismereteket.

Bővebb információk

A szakos hallgatók minden félévben megszervezik a Kipakol a Média Tanszék elnevezésű eseményt, ahol oktatók és diákok számolnak be az elmúlt félév legérdekesebb projektjeiről. Az idei eseményt itt lehet megtekinteni.

További információt a szakról itt lehet találni, a tanegységlista pedig az ELTE BTK honlapjáról tölthető le.

A Felvi.hu felvételi tudnivalóit itt lehet megnézni.

A mesterszakra és a PHD-ra való jelentkezésről itt és itt írtunk részletesen.

A jelentkezőknek sikeres felvételit kívánunk!

Szöveg: Lesták Zsófi. Nyitókép: Balsay Dorina.