fontos hírek

Hogyan érhetsz el könyveket otthonról? Nézd meg most a könyvtár videós útmutatóját!

A mindannyiunk számára újszerű távoktatási rendszerhez nyújthat segítséget az ELTE könyvtárának online katalógusa, mely nemrég egy bölcsészettudományos tematikájú e-book kötetekkel bővült ki. Alább megmutatjuk hogyan érheted el őket otthonról néhány kattintással.

Érdemes rászánni egy kis időt, hogy a saját gépünkön is beállítsuk a távoli elérés lehetőségét, hiszen így az e-könyvek mellett az ELTE által előfizetett legtöbb adatbázist illetve rengeteg folyóiratot is kényelmesen, bárhonnan elérhetjük, és a távoktatás miatt most sokkal nagyobb szükségünk lehet az adatbázisokra.

Így állíthatjátok be a távoli elérést

Hallgatóként a távoli elérés beállításához három dologra van szükséged: caesar-azonosítóra, a Stunnel segédprogram letöltésére és a böngészőtök hálózati beállításainak módosítására. Doktoranduszok, oktatók és más egyetemi munkatársak a Stunnel mellett VPN elérést is igényelhetnek.

  • Caesar-azonosító

A caesar-azonosítótok megegyezik az IIG azonosítótokkal. Ha használjátok az ELTE-s wifit, akkor már van ilyenetek. Ha még nincs, vagy nem emlékeztek rá, akkor az Informatikai Igazgatóság ügyintéző rendszerében, a Neptun kódotokkal és jelszavatokkal bejelentkezve tudjátok igényelni vagy a jelszót módosítani.

  • A Stunnel telepítése

Ha megvan a caesar-azonosítótok és jelszavatok, akkor a Stunnel segédprogramot innen tudjátok letölteni. Minden alkalommal, amikor használni szeretnétek, külön el kell majd indítani (a Programok/ stunnel /Run stunnel útvonalon).

  • Böngésző hálózati beállításainak módosítása

Miután telepítettétek a programot a böngészőtökben módosítani kell a proxybeállításokat. Érdemes lehet erre a célra külön böngészőt használni, így nem kell belenyúlnotok az alapértelmezett böngészőtök beállításaiba és elég lesz egyszer elvégezni a feladatot. Az Informatikai Igazgatóság honlapján részletes leírást találtok a Stunnel telepítéséről és működéséről valamint arról, hogyan kell módosítani a beállításokat Firefox illetve Explorer böngészőkben. A Chrome beállításáról itt találtok egy rövid videót. Ez ugyan a debreceni egyetemistáknak segít, de látszik belőle, milyen útvonalon állítható be az otthoni elérés.

Hogy még egyszerűbb legyen a beállítás, videón nézhetitek meg lépésről lépésre:

Miket kereshetünk?

Ahogy korábban már megírtuk, nemrég további 500 új angol nyelvű e-könyv került be az Egyetemi Könyvtári Szolgálat katalógusába. A Springer Nature kiadó szolgáltatta könyvek az irodalom, a kultúra- és médiatudomány területek legújabb 2018-as kiadványai. A kiadó adatbázisában milliószám találhatunk publikációkat a legkülönbözőbb tudományterületekről. Érdemes böngészni őket, hogy inspirációt nyerjünk kutatási témánkhoz, szakdolgozatunkhoz, de azért is, hogy láthassuk, milyen témák érdeklik leginkább globálisan a kortárs médiatudományt. Ezek a könyvek is bekerültek az Egyetemi Könyvtár online katalógusába. Bárhonnan kereshetőek, de csak egyetemi IP címmel vagy távoli eléréssel juthatunk a teljes szövegekhez. A címeket ezen a linken találjátok: BTK_SpringerNature_Books_Title_List_20191002_071930.

Jó olvasást és böngészést!

Szöveg: Vikár Anna, Jarada Yasmin. Fotó: Unsplash