fontos hírek Nincs kategorizálva programajánló

Programokra éhezel? Ebben is segítünk! – Hoztunk néhány izgalmas eseményt

Ha a tavasz során kicsit kimozdulnál, ám ezt pénztárcabarát módon tennéd meg, érdemes végigolvasnod ajánlónkat! Ugyanis összegyűjtöttünk néhány programot, amik az egyetemista büdzsébe is beleférnek.

6363 – Ha esik, ha fúj – Március 22. 19:00 A38

Turnéra indul a 6363, az első megállója Budapesten lesz, az A38 hajón. A régen GEGE néven futó rapper első turnéját tartja idén tavasszal. Zenéje visszanyúl a boombapszövegközpontú gyökereihez, viszont manapság az újfajta zene formákat sem veti meg.  Ezúttal nem csak egymagában érkezik, hanem segítőket is hoz magával, rapperek és zenészek formájában. Papp Mukunda, Klausz Ádám, Imrei Ariel és Gáll Barni segít a (már amúgy is nagyon színes) 6363-repertoár színesítésében. Új hangzással felfrissítve a régi, új, vagy talán meg sem jelent dalokat. 6363 segítségére lesz még AZUL, aki mint esztéta, szövegeivel kábítja majd el a közönséget, valamint a NULLKER (Nulladik Kerület) nevű kollektíva is reprezentálja magát ZSÉ, Sklady és d0k személyében, akik csavaros szövegeikkel és kreatív alapjaikkal szeptember óta bolygatják a budapesti koncerttermeket.

Színházak éjszakája – Március 23.

A Színházak Éjszakája alkalmat ad arra, hogy közönségként bepillantást nyerjünk a színházak világába. Számos kulturális intézmény és színház nyitja meg kapuit, a rendezvény során izgalmas előadásokat, workshopokat és interaktív programokat kínálnak számunkra. A Színházak Éjszakája minden évben egyfajta ünnepe a művészeteknek és a szórakozásnak, ahol a közönség tagjaiként akár személyesen is találkozhatunk kedvenc művészeinkkel. Lehetőségünk nyílik arra, hogy új szemszögből lássuk a színházat, betekintsünk a kulisszák mögé, megismerkedjünk az intézmények sokszínűségével és gazdag kínálatával. A programsorozat karszalaggal látogatható, mely korlátlan belépést biztosít mind a 43 színház programjára, érdemes azonban az esténket alaposan megtervezni, hiszen egyes programok regisztrációhoz is kötöttek. A teljes árú karszalag 5800 forint, a diákjegy 3800 forint.

Határ Attila, Horváth Roland, Nagy Marcell: Torzult pillanat – Március 30-ig, Resident Art

A “Torzult pillanat” című kiállítás február 22-én nyílt meg és ha eddig nem tettük, március 30-ig még megtekinthetjük. Budapest egyik jelenlegi legfrissebb művészeti eseménye a XXI. század esztétikáját és a képekhez való viszonyát vizsgálja. Byung-Chul Han “A szép megmentése” című művéből merített gondolatok alapján a kiállítás reflektál az érintőképernyők által formált új szépségideálra. A festmények, szobrok és installációk a töredékesség és torzultság szépségére fókuszálnak, Horváth Roland, Határ Attila és Nagy Marcell különböző megközelítésekkel dolgozzák fel témáikat. A festők nem megszokott anyagszerűséget hangsúlyoznak, képeiken a figurativitás és az absztrakció egymást kiegészítve jelenik meg. A program ingyenesen látogatható szerdán, csütörtökön és pénteken 13-tól 18 óráig, illetve a hello@residentart.com e-mail címre írt előzetes bejelentkezéssel nyitvatartási időn kívül is megtekinthetjük a kiállítást.

Szőnyeg alá söpört ügyeink– Április 9-ig, B29 Ifjúsági Közösségi Tér

A Holdkő Kulturális Alapítvány SzínJátszóTér műhelye nyolcalkalmas, ingyenes közösségi színházi sorozatot szervez “Szőnyeg alá söpört ügyeink” címmel, mely főként fiatal felnőtteknek szól. A program célja fontos társadalmi kérdések megvizsgálása a színház és a dráma eszközeivel, közös gondolkodáson, játékon és alkotáson keresztül. Bár elsősorban 18 és 25 év közötti résztvevőket várnak, a program nyitott minden érdeklődő számára is. Az események regisztrációhoz kötöttek – amit itt tudtok megtenni – és minden alkalommal 17:00 és 20:00 óra között zajlanak.

A programot vezetik: Lukács Gabriella színész-drámatanár, Farkas Hanna, Katona Tünde Virág, és a Holdkő Alapítvány gyakornokai.

Március 19.: Zaci – Történetek az állami gondozásból
Március 26.: Sörre bor, borra sör – Alkoholizmus Magyarországon
Április 2.: A felejtés gyötrelme – Alzheimerrel élni
Április 9.: Aláírás: xxx – Funkcionális analfabéták

Essentia Artis – Május 7-ig, Pesti Vigadó

Az Essentia Artis a Magyar Művészeti Akadémia Művészeti Ösztöndíjprogram 2020−2023. évi ösztöndíjas évfolyamának zárókiállítása. Az MMA Művészetelméleti és Módszertani Kutatóintézet által rendezett ingyenes eseménysorozat több mint két hónapig várja a látogatókat, mintegy 160 kortárs művész közreműködésével. A rendezvények látogatói bőséges kínálat közül válogathatnak: az építészet, film- és fotóművészet, irodalom, ipar- és tervezőművészet, képzőművészet, népművészet, színház, zene és a művészetelmélet területét mind érintik a rendezvények. A három tematikus nap egyikére mindenképpen érdemes ellátogatnotok, ahol március 23-án, 24-én és 27-én a programok a színház- és filmművészet, az irodalom, a zene és a művészetelmélet témáit járják körül. Részt vehettek például március 23-án zenés könyvbemutatón és táncházon, március 24-én filmvetítésen és cirkuszművészeti workshopon, március 27-én pedig megtanulhatjátok, miként találkozhat a zene és a szövet a “Textilbe szőtt dallamok” előadás keretein belül, de baba-barát mondókás programra is betekinthettek.

Szöveg: Szitás Lilla, Heinczinger Bence. Nyitókép: Unsplash.