fontos hírek programajánló

Less be a kulisszák mögé! Tanulj ismert, díjnyertes újságíróktól! – Ingyenes Újságírás Masterclass indul az ELTE Média és Kommunikáció Tanszéken

Izgalmas rendezvénysorozat indul tavasszal az ELTE Médián, középpontban az újságírás áll. Idén tavasszal  három alkalmat szervezünk, szó lesz a bicskei gyermekotthon pedofil igazgatójáról, a kegyelmezési ügyről, a Partizánról, és az oknyomozó újságírásról. A beszélgetéseket Munk Veronika (Denník N), tanszékünk újságírás oktatója vezeti.

Gyere el, találkozz az újságírókkal, kérdezz tőlük, beszélgess velük, aztán bulizz újságírós DJ-szettre! Sok szeretettel várunk minden médiaszakos hallgatót, ELTE Médiás vagy külsős érdeklődőt. A rendezvényeket a Könyvtár Klubban és az ELTE Média tanszéken tartjuk az ELTE BTK kampuszán (Múzeum krt. 6-8).

Ezeket az időpontokat véssétek be a naptáraitokba:

Március 20. 18:00 – Kaufmann Balázs (444.hu) és Moskovics Judit (RTL) beszélnek a bicskei gyermekotthonos ügy és a kegyelmi ügy szakmai részleteiről.

Milyen az, amikor az újságírásnak következménye van? Hogyan jutunk el odáig, hogy egy tévériport hatására börtönbe kerül egy pedofil gyermekotthon-igazgató, és újságcikkek hatására lemond a köztársasági elnök? Ezekre a kérdésekre is választ kaphattok az Újságírás Masterclass beszélgetéssorozat első alkalmán.

Moskovics Judit az RTL munkatársa, aki 2016-ban elsőként tárta fel a bicskei gyermekotthonban történteket. Riportjának köszönhetően az egész ország megismerhette a bicskei gyermekotthon sötét titkait, amelynek következményeként végül rács mögé került az intézmény pedofil igazgatója. 

Kaufmann Balázs a 444 riportere, elsőként írt a nagy port kavart kegyelmi döntésről, neki köszönhetően került napirendre K. Endre neve, majd munkájának egyik következményeként mondott le Novák Katalin köztársasági elnök és Varga Judit, volt igazságügy miniszter. 

Az este DJ-je: Pándi Balázs, a Telex munkatársa, a Beton Hofi dobosa

Az eseményről bővebben itt olvashattok.

Április 11. 20:00 – Gulyás Márton beszél a Partizánról 

Miként zajlik egy nap a ma már közel hetven munkatárssal működő Partizánnál? Hogyan készül Gulyás Márton az olykor 5-6 órás interjúira? Melyik interjúját élvezte legjobban? Hogyan zajlik a Tankcsapda, Sebestyén Balázs, Győzike vagy Magyar Péter becserkészése?  Hol húzódik, mennyire éles az aktivizmus és újságírás közötti határvonal?  Egyáltalán: mit jelent a baloldali jelző egy médiumnál?

Ez a beszélgetés nem a Könyvtár Klubban, hanem az ELTE Média tanszéken, a Főépület 34-es teremben lesz.

Az este DJ-je: Puskár Krisztián, a Partizán szerkesztője,  az UH Fest zenei fesztivál kurátora. A DJ-szett helyszíne a Könyvtár Klub.

Május 16. 18:00 – Wirth Zsuzsanna és Marton Kamilla (Direkt36) beszélnek közös újságírói nyomozásaikról, például az elrejteni próbált kórházi fertőzésekből fakadó halálesetekkel kapcsolatban.

Wirth Zsuzsanna az ELTE Média hallgatója volt, most a Direkt36 tényfeltáró újságírói műhely szerkesztője. Marton Kamilla a Direkt36 riportere, ők ketten nyerték 2023-ban a kórházi fertőzések eltitkolt helyzetét feltáró cikksorozatukkal a Transparency-Soma oknyomozó újságírói díjat. 

Az este DJ-je: Nádori Péter, a Direkt36 operatív igazgatója.

A rendezvények megvalósításában szakmai partnerünk az Első Pesti Egyetemi Rádió.

A rendezvénysorozat a Perspectives nevű projekt keretében az Európai Unió finanszírozásával zajlik. Az itt szereplő vélemények és állítások a résztvevő(k) álláspontját tükrözik, és nem feltétlenül egyeznek meg az Európai Unió vagy az Európai Oktatási és Kulturális Végrehajtó Ügynökség (EACEA) hivatalos álláspontjával. Sem az Európai Unió, sem az EACEA nem vonható felelősségre miattuk.

Szöveg: Horváth Dániel, Tóth Evelin. Nyitókép: Bodnár Gergely.