fontos hírek programajánló

Izgalmas eseményekkel készült a tavaszi szemeszterre az ELTE – programajánló

Készüljetek fel egy kalandos időszakra, hiszen tavasszal is izgalmas eseményekkel találkozhattok az ELTE jóvoltából. Számos érdekes esemény, beszélgetés és konferencia várja az érdeklődőket, össze is gyűjtöttünk néhány programot, hogy az elkövetkező időszak minél tartalmasabban teljen.

Filmvetítés az Amerikanisztika Tankszéken

Az Etnikai és Migrációs Kutatócsoport márciusban is megrendezi angol nyelvű filmklubját. A levetített filmek minden hónapban etnikai, reprezentációs és előítéletekkel kapcsolatos kérdéseket vetnek fel. A márciusi filmklub során a nézők a Stephen Hopkins által rendezett Race – A legendák ideje c. filmet tekinthetik meg. A francia-német filmdráma Jesse Owens pályafutását követi végig, aki – annak ellenére, hogy bőrszíne miatt sok támadás érte a fasiszta Németországban – négy aranyéremmel tért haza az 1936-os berlini olimpiáról. A megható, és máig is fontos történetet Cseh Dániel adjunktus rövid előadása kíséri.

Időpont: március 13. 17:15-20:00

Helyszín: ELTE BTK, Rákóczi út 5., III/356.

Kerekasztal-beszélgetés a zöld fenntarthatóságról

Az ELTE Sikerek Kerekasztal márciusban egy népszerű témával várja az érdeklődőket: a fenntarthatóság. Milyen környezettudatos lépéseket tehetünk a fenntartható jövő érdekében? Hogyan hat ránk pszichológiailag a környezeti válság? Mit jelent a fenntarthatóság és hogyan hat a környezetvédelemre? Ezek, és hasonló kérdések merülnek fel a beszélgetés során. A résztvevők: Dúll Andrea – a környezetpszichológia tudományterületének meghonosítója Magyarországon, Mádlné Szőnyi Judit hidrogeológus, Sulyok Katalin környezetjogász és Szöllősi Szilvia, az ELTE Egyetemi Stratégiai Iroda vezetője.

A rendezvény regisztrációhoz kötött. Az előadásra foglalható helyszíni, vagy online részvételi jegy.

Időpont: március 13. 18:30-20:30

Helyszín: ELTE Aula Magna (Egyetem tér 1-3.)

Regisztráció: ELTE Sikerek Kerekasztal: Zöld fenntarthatóság | ELTE Alumni

Nemzetek estjei: UKRAJNA

Az elmúlt években a médiában és a közbeszédben Ukrajna neve szorosan összekapcsolódott a háborúval. Azonban fontos, hogy a jelenlegi helyzet mellett megismerjük az ukrán kultúrát és történelmet is. Erre ad lehetőséget az ELTE által szervezett programsorozat, március 22-én. Az estet Lebovics Viktória adjunktus nyitja, Kell-e ukrán irodalmat olvasni? című előadásával. Ezt követi az ELTE hallgatóinak színpadi előadása: Holodomor – részletek az ukrán éhínség történetéből. A program részeként megtekinthetjük még dr. Kolozsvári Kovály Katalin előadását, melyben az ország turisztikai látványosságait, Kárpátalja csodáit mutatja be. Az estét egy zenés-énekes műsor zárja, az Ukrán Hagyományok Háza tánccsoport fellépésével.

A programon való részvételt az ELTE Alumni honlapján lehet jelezni.

Időpont: március 22. 18:00-20:00

Helyszín: ELTE BTK D-épület I/126. Eötvös-terem

Jelentkezés: Nemzetek estjei: Ukrajna | ELTE Alumni

Újságírás Masterclass az ELTE Médián

Csatlakozz az ELTE Média izgalmas beszélgetéssorozatához! Kiváló szakemberekkel folytatott párbeszédek várják az érdeklődőket három különböző témakörben. Március 20-án 18.00 órától Kaufmann Balázs (444) és Moskovics Judit (RTL) beszélnek a bicskei sztori tanulságairól és következményeiről. Április 11-én 20.00 órától Gulyás Márton (Partizán) a Partizán jelentőségéről és műfaji sajátságairól osztja meg gondolatait. Május 2-án 18.00 órától Wirth Zsuzsanna és Marton Kamilla (Direkt36.hu) az oknyomozó újságírásról és a Direkt36.hu munkájáról beszél majd. A meghívottakkal az esemény főszervezője, Munk Veronika, a tanszék oktatója és a Denník N innovációért és az új piacokért felelős igazgatója fog beszélgetni. A beszélgetéseket minden esetben zenei program kíséri majd, a találkozó helyszíne pedig az ELTE BTK kampuszon elhelyezkedő Könyvtár Klub lesz.

Az időpontok: Március 20. 18.00, Április 11. 20.00, Május 2. 18.00

Helyszín: Könyvtár Klub a Múzeum krt. 6-8. kampuszon belül

Internethasadás és Cenzúra

Az ELTE ÁJK, a Bukaresti Egyetem és a Zenicai Egyetem Állam- és Jogtudományi Karai közös erővel rendeznek nemzetközi médiajogi konferenciát. Az esemény kiemelkedő figyelmet szentel a kormányok által alkalmazott internetkorlátozásoknak, azok gyakori törvénytelenségeinek és az aránytalan hatásoknak a lakosságra. A két napos konferencia mélyrehatóan vizsgálja a kormányzati és politikai intézkedéseket, amelyek az internetes tartalom terjesztését, hozzáférését korlátozzák. A szakértői előadásokat olyan jelentős szervezetek vezetői tartják, mint az ICANN és az ISOC, és a részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött. A konferencia angol nyelven fog történni, de kihagyhatatlan a médiajog iránt érdeklődőknek.

Időpont: 2024. március 22.-március 23.

Helyszín: ELTE ÁJK Kari Tanácsterem (1053 Budapest, Egyetem tér 1-3., fszt.)

Regisztráció: Internethasadás és Cenzúra | ELTE ÁJK

Szöveg: Simon Emma, Zelei Zsuzsanna. Nyitókép: Unsplash.