fontos hírek kurzusok

Életkezdés és pályaképek, dilemmák a kreatív gazdaságban: Hogy leszek, ha nagy leszek? – Kurzusajánló

Miként, merre induljunk a diploma után a média szektorban? Hogyan érdemes újságírónak lenni és hogyan nem? Melyek a kreatív iparágak előnyei és hátrányai? Milyen nehézségekkel kell szembenéznie egy női vezetőnek a szerkesztőségi és ügynökségi világban? És miért nehéz a kreatív szakmában dolgozni, miközben gyereket nevelünk?

Ezekre és hasonló kérdésekre keresünk válaszokat hétről-hétre az Életkezdés és pályaképek a kreatív gazdaságban kurzus kerekasztal-beszélgetésein, ahol az ELTE egykori hallgatóinak karrier történeteiből vonhatunk le tanulságot, hogy kitaláljuk, melyik utat válasszuk az egyetem után.

Minden óráról olyan gondolatokkal jöttem ki, amelyeket biztosan tudok hasznosítani a jövőben.

-árulta el a kurzus egyik hallgatója, Kovács Loránd.

A félév során az alábbi témák kerülnek középpontba:

  • Életkezdési válság, avagy pályakezdés és pályakép a kreatív iparban – újságírás
  • Életkezdési válság, avagy pályakezdés és pályakép a kreatív iparban – marketing, PR
  • Nők férfias terepeken. Miért vesződjünk az üvegplafontöréssel a kreatív szakmában?
  • Vállalkozó, szabadúszó vagy multikatona legyek?
  • Külföldi munkák a kreatív iparban
  • Munka és család egyensúly. Helytállás szülőként a munkahelyen
  • Kortárs technológiák a zsebünkben: gyerekek és kütyühasználat, mesterséges intelligencia, chatrobotok stb.
  • Élet a NER-en kívül, belül vagy a senkiföldjén
  • Médiatudomány és alternatív elágazások: művészet, charity, társadalmi aktivizmus

A kurzus moderátorai Koltai Réka és Hammer Ferenc. A kerekasztal-beszélgetések során számos, a kreatív gazdasági szférában dolgozó  magyar és külföldi szakember véleményét, tapasztalatait ismerhetjük meg.

Kovács Mátyás (futurehain, Falling Walls), Bakondi-Kiss Eszter (Habitat for Humanity), Sörös Bernadett (tinyhouse.hu), Mohai Fanni (RTL Magyarország), Fabók Adrienn (Gi Group)

Sok más meghívott mellett vendégünk volt eddig Zsilák Szilvia (Átlátszó.hu), Molnár Réka (Telex.hu), Csatári Flóra Dóra (Hvg.hu) és Király András (444.hu), Hermann Irén (Kreatív), Krug Emília (ATV), Rozgonyi Krisztina (ÖAW, University of Vienna), Németh Róbert (CEU, Democracy Institute, ELTE) vagy Vajna Tamás (Qubit).

Érdemes az ELTE Média Facebook oldalát is nyomon követni, hiszen az órák előtt az eseményt online is meghirdetjük egy témamegjelölő, kedvcsináló beharangozóval és a vendégek nevének feltüntetésével. Továbbá az óra után pár kép kíséretében egy rövid összefoglalót is publikálunk.

A félév órái szerdánként 16:00-tól 17:30-ig zajlanak a Múzeum krt. 4. szám alatti A. épület 047-es Gombocz termében. Az előadások szabadon látogathatóak, a kurzusleírás szerint az óra „gyakorlat BA-s és MA-s hallgatóknak és társasági esemény az érdeklődő publikumnak, egyetemen belülről és kívülről”. Azonban annak sem kell aggódnia, aki esetleg lemaradna, ugyanis az Eper rádió honlapján hamarosan podcast formájában is megjelennek a beszélgetésekről készült hangfelvételek.

A beszélgetések során bárki felteheti kérdéseit és megoszthatja gondolatait

“Pont annyira interaktív, amennyire a hallgatók azzá merik tenni” – tette hozzá Loránd. Mi csak bíztatni tudunk benneteket, hogy tegyétek fel bátran kérdéseiteket és osszátok meg gondolataitokat. Ezt erősítette meg Tóth Kitti is, aki szintén felvette a kurzust.

Nem gyakorlati hasznosságot ad az óra, inkább egyfajta gondolkodásmódot, tippeket, tanácsokat a jövőre. Külön kiemelendő a Nők férfias terepeken téma, az, hogy miképpen küzdjünk meg a mikroagresszióval és hogyan találjuk meg a helyünket a férfiak által uralt szakmákban.

Szerzők: Petrovics Kata, Vass Virág Képek: Fábián Adrián, ELTE Média.