fontos hírek konferencia programajánló

Itt vannak a következő hónapok legütősebb médiatudományhoz kapcsolódó eseményei. Ne maradjatok le!

Sok hátránya akad a lezárásoknak, de az biztos, hogy így jóval több időnk marad, amit tanulásra és önmagunk fejlesztésére fordíthatunk. Aki izgalmas előadásokra és konferenciákra vágyik, ebben a hónapban is sok lehetőség közül válogathat. Mutatjuk, mi az, amit mindenképpen érdemes feljegyeznetek a naptáratokba.
Tetten ért képek: Beszélgetés Horst Bredekamppal a „Képaktus“ című könyve magyar kiadásának alkalmából – március 25. 18:00

Érdekel az esztétika, vagy csak gyakorolnád a németet? Akkor semmiképpen ne hagyd ki a beszélgetést Horst Bredekamppal, az egyik legfontosabb német művészettörténésszel és képkutatóval! A magyarul most megjelenő Képaktus című könyvről a szerzővel Bacsó Béla esztéta és Nagy Edina fordító (egyébként szintén esztéta) fog beszélgetni. A könyv központi tézise: „A képek nemcsak leképeznek, hanem a képi aktusban létre is hozzák, amit ábrázolnak.”. A beszélgetés magyar és német nyelven folyik majd, szimultán tolmácsolással, amit ITT érhettek el.

Női írók a folyóiratokban, folyóiratok női írók pályáján; online konferencia – március 26. 15:00-19:45

A női szerzőket a mai napig jóval kevesebb elismerés éri, mint férfi társaikat, még mindig ritkán találkozhatunk női névvel a kánonban. Vajon összefügg ezzel a nők korlátozott jelenléte a folyóiratokban és a kritikákban? Vagy 2021-re már túlságosan megváltoztak az irodalmi élet belépési pontjai ahhoz, hogy erről beszélhessünk? Ezt az izgalmas témakört járják majd körül előadások és kerekasztal beszélgetések keretei között ezen a konferencián. A téma jellege miatt elsősorban nők adnak elő és szólalnak fel, többek között az ELTE Média Tanszékén oktató Hermann Veronikát is meghallgathatjátok. A program végén pedig a kánont újradefiniáló felolvasásnak lehettek tanúi. Az eseményt ITT találjátok.

Életbátorság – Miből merítsünk erőt a nehéz helyzetekben? Online Nyitott Akadémia Pódium ­– március 26. 18:00

Az egy éve tartó vírushelyzet és a folyamatos otthon ülés sokakat nagyon megvisel lelkileg. Ha nektek is szükségetek lenne egy kis bátorításra, erőt meríthettek Dr. Almási Kitti, Prof. Dr. Bagdy Emőke és Dr. Kádár Annamária előadásaiból. Az esemény március 28. éjfélig lesz visszanézhető, szóval nem kell aggódnotok, ha már más programotok van péntek estére, az egész hétvége rendelkezésre áll majd. Az előadásokat 4000 forintért tekinthetitek majd meg. További információkat ITT találtok.

Revolutionary Journalism; kerekasztal beszélgetés– március 26. éjféltől

Éjszakai baglyoknak és a társadalmi változásokat fontosnak tartóknak ajánljuk a kanadai Spring Magazine kerekasztal-beszélgetését. A magazin rendszeresen foglalkozik azzal, miként lehet szavakkal tényleges változást előidézni. Az újságírás változást előidéző hatalmáról, a szocialista írásról és annak sorsáról a 21. században, valamint az ötletek és a vita fontosságáról hallhattok majd sok érdekes gondolatot ITT.

Budapest Fotófesztivál – március 27-május 21.

Ötödik éve telnek meg Budapest múzeumai, galériái és nemzetközi kultúrintézetei fantasztikus fotókiállításokkal. FOTÓIKONOK – Archívumból történelem címmel lesz megtekinthető a Műcsarnokban a Budapest Photo Festival 2021 fotótörténeti nyitókiállítása. Itt olyan ikonikus alkotók képeit csodálhatjátok majd meg, mint Allen Ginsberg, Man Ray, vagy a magyar származású André Kertész és Robert Capa. Az idén Élet/Kép címmel meghirdetett magyar fotóművészeti pályázatra készült munkák a Kiscelli Múzeumban lesznek láthatók. A Hybridart Space galériában megtekinthetitek a fiatal alkotókat reprezentáló Fresh Meat kiállítást. A nemzetközi kultúrintézetekben pedig a hazai alkotók (pl. koreai, cseh, mexikói) tárlatain kalandozhattok el. További információkat ITT találtok a fesztiválról.

Romakép Műhely – minden második szerdán este

Ahogy minden évben, idén is részt vehettek ezen a láthatóságot középpontba állító szuper közösségi filmklubon. Főként a roma önreprezentáció különféle megvalósulási formáival találkozhattok ezen az eseményen. A program egy vetítésből, majd egy azt követő kerekasztal-beszélgetésből áll a film készítőivel, szereplőivel vagy az adott téma roma szakértőivel. Általában élénk diskurzus alakul ki a résztvevők között, és garantáltan úgy jöttök majd el, hogy tanultatok valamit a reprezentáció hatalmi politikájáról! ITT találjátok a Romakép Műhely Facebook oldalát.

13th Central and Eastern European Communication and Media Conference – október 22-23.

Szívesen írnál az új kommunikációs forradalomról? Március 30-ig küldhetsz be dolgozatot vagy ötletet fórumbeszélgetéshez a Krakkóban megtartandó kommunikációs konferenciához. Elsősorban olyan ötleteket várnak, amik a kommunikáció megváltozására, a média és a mediatizált kommunikáció közötti kapcsolatra, illetve a gondolkodás, munka és szabadidő új formáira koncentrálnak. Ha nem érzed úgy, hogy szívesen adnál be dolgozatot, de egyébként érdekel a téma, téged is szívesen várnak a konferenciára! A regisztráció május 15-én indul. ITT olvashattok többet a pályázatról, illetve a programról.

Szöveg: Füleki Anna. Kép: Pexels.