fontos hírek konferencia programajánló

Le ne maradjatok! Jason Forrest W.E.B. Du Bois adatvizualizációiról tart előadást a tanszéken

Adatvizualizációs munkáiról tart vendégelőadást a tanszéken Jason Forrest, new york-i szakértő és információdizájner. A WEB Du Bois, szociológus, társadalomtörténész és afrikai-amerikai polgárjogi aktivista információábrázolásairól szóló vizualizációkat február 24-én nézhetitek meg.

A new york-i adatvizualizációs szakértő és információdizájner McKinsey and Co. COVID Response Center interaktív adatvizualizációkért felelős igazgatója, a Data Visualization Society igazgatósági tagja és a szervezet Nightingale nevű folyóiratának főszerkesztője. Jason Forrest kutatási területe az információdizájn kulturális és társadalmi hatásai.

Forrest előadása W.E.B. Du Bois (1868–1963) szociológus, társadalomtörténész és afrikai-amerikai polgárjogi aktivista információábrázolásairól szól, akit az utóbbi években fedezték fel újra. Az 1900-as párizsi világkiállításra a kollégáival szervezett „Az amerikai negro” kiállításon az afrikai-amerikaiak történetét, kultúráját, gazdasági termelését bemutató könyvek és fotók mellé, sokszor azok helyett Du Bois egy sorozat grafikont, diagramot és térképet készített, amelyek statisztikai adatok alapján is bemutatták a kiállítás témáit. Ezeknek az ábrázolásoknak nem csupán reprezentációtörténeti jelentősége van, hanem az egyes ábrázolások szokatlansága, vizuális innovációja is felkeltette a kutatók érdeklődését.

Du Bois a világkiállításra készített grafikai munkáiról nemrég önálló monográfia jelent meg (Battle-Baptiste és Rusert 2018, Princeton Architectural Press), a kiállítás rekonstrukcióját, az ábrázolások értékelését, összevetését pedig Jason Forrest végezte el.

Jason a Black History Month keretében saját kutatásait ismerteti az ELTE Média Tanszék diákjainak és tanárainak. Az előadáson csak száz fő vehet részt, azonban aki lecsúszna, később felvételről visszanézheti azt.

Az előadás ezen a Zoom linken követhetitek február 24-én, szerdán, 13:00-tól.

Meeting ID: 820 6484 7528
Passcode: 035190