hírek interjú

Vendéglátás a koronavírus árnyékában – Interjú a Műhely Egyetem Cafeval

November elején Csirmaz Kolett, a Műhely Egyetem Cafe étteremvezetője mesélt a pandémia okozta nehézségekről a vendéglátóhelyen. Az interjúban, mely még az egyetemek másodszori bezárásának bejelentése előtt született, a koronavírus kitörésétől számítva egészen napjainkig mesélt a hely jelenlegi működéséről és a jövőbeli kilátásokról.

Milyen hatással volt rátok a COVID első hulláma?

Az első hullám korlátozásait tartalmazó rendelet megjelenése után (március 14-ei rendelet, ami 16-án lépett életbe), már azon a héten be is kellett zárjunk, ugyanis mindenki hazament a távoktatás miatt. Mivel a vendégeink nagyrészt egyetemisták és oktatók, emiatt nem láttuk értelmét a nyitvatartásnak, így közel öt hónapra, egészen augusztus 24-éig teljesen bezártuk az éttermet. Szerencsére nem kellett senkit elbocsátanunk és leépíteni a személyzetünket, így az első hullámot követő újranyitásban mindenki vissza is jött hozzánk dolgozni.

Mik a jelenlegi tapasztalataitok a mostani őszi szemeszterben, a második hullám árnyékában?

Félünk, hogy ismételten be kell zárjuk az éttermet, mert ez a vendégprofil, amivel rendelkezünk sajnos nem lesz tartható a közeljövőben, ha a vírus ilyen mértékben erősödik. Egyrészt a hibrid oktatás miatt, másrészt mert az emberek félnek. Kevésbé szeretnének zárt térben tartózkodni, beülni ebédelni, így jelenleg a vendégeink nagy része már inkább az ételrendelés mellett dönt. Ez okból tervezünk a Wolt ételfutár szolgálattal leszerződni, hogy az ételkiszállítás zökkenőmentesen mehessen, mivel a bevételeink nagy részét most az ebédek adják. Amennyiben a közeljövőben az egyetem megtiltja, hogy személyes kiszolgálással nyitva lehessünk, akkor erre állnánk át. Mindemellett próbáljuk aktívabban promózni az éttermet a social media felületeinken (instagram, facebook), de persze ebben még van hova fejlődnünk.

Milyen pénzügyi nehézségeket okozott a Műhelynek a vírushelyzet?

A féléves bezárásunk márciustól augusztusig hatalmas kiesést okozott, nem csak nekünk, de minden vendéglátóipari egységnek is. A kényszerhelyzetben gyakorlatilag mindenki, a főnökségtől az alkalmazottakig, egyfajta “Éljük fel a felhalmozott céges készleteinket” érzéssel hagyta itt a munkáját. Ez a jelenlegi helyzet sem jobb sokkal, mivel bár van bevételünk, a vírus előtt befolyt összegnek mindössze az ötödét termeljük.

Milyen félelmeitek vannak az étterem jövőjével kapcsolatban?

Félelem legfőképpen attól van, hogy újra be fogunk zárni (esetlegesen véglegesen is), nem lesz munkánk és nem fogunk tudni az embereknek munkát adni. Nagyon fontosnak tartjuk, hogy vigyázzunk egymásra; se a vendégeink, se mi ne betegedjünk meg. Mivel nagy részben idős oktatók járnak ide, illetve mindemellett azt sem tudhatjuk, hogy ki az aki rendszeresen találkozik vagy lakik együtt idős emberrel, krónikus beteggel, így mindenképpen fontos, hogy mindenki hordja a maszkot és fertőtlenítsen kezet, ha bejön hozzánk. Mivel ez egy pincehelyiség, ezért a szellőztetés kicsit nehezebben megoldható, de a kifejezetten veszélyeztetett kategóriába sorolható vendégeink nem jönnek be az étterembe, hanem inkább már rendelni szoktak.

Az új jogszabályokat mennyire tartják be a vendégeitek? Nálatok voltak már ellenőrizni?

Számos esetben rá kell szólnunk a vendégekre, hogy vegyék fel a maszkjukat, mert még nem igazán szokták meg az új korlátozásokat, illetve mivel nyilvánvalóan pénzbüntetést sem szeretnénk kapni. Ellenőrizni egyelőre még nem jöttek, de odafigyelünk, hogy ne szegjük meg az új rendelkezéseket.

Mit vártok a közeljövőtől és milyen kilátások vannak az étterem jövőjével kapcsolatban?

Elsősorban, ahogy már említettem, hogy ne zárják be az egyetemet és az egyetemi épületeket. Számunkra azért lenne ez egy kifejezetten nagy hátrány, mivel van egy másik vendéglátóhelye a főnökségnek, a Trafó, ahova szintén egyetemisták és fiatalok járnak, és ha teljesen bezárják az intézményeket ott sem lesznek vendégeink. Ha ez megtörténik akkor duplán esünk el a bevételektől.

Számolgattunk milyen kilátásaink vannak egy esetleges újrazárás miatt. Ennek függvényében márciusig tudnánk ezt a helyzetet fenntartani, a tartalékainkat felélni, de ha továbbra sem lesz bevétel akkor sajnos véglegesen be kell zárjunk…

Az interjút Reitmesz Kornél, alapszakos hallgatónk készítette. Fotók: Lichnovszky Sophie.