fontos hírek programajánló

#Klartexte – Új projekttel bővült az ELTE Média és a Goethe Intézet közös programja

2018-ban indult el a Goethe Intézet és az ELTE Média és Kommunikáció Tanszékének közös programja, a #Klartexte azzal a céllal, hogy segítsen a közönségnek eligazodni a mai médiaüzenetek között. Most egy új projekttel, egy bloggal bővült a program, ahova a kommunikáció alapszakos és tanárszakos hallgatók közösen készítették el a tanárok munkáját segítő anyagokat.

A tájékozódást segítő cikkek minden résztvevő ország nyelvén megjelennek. A magyar nyelvű anyagok a keretezés, a populizmus és az álhírek témáját járják körül. A Klartexte-tanítás egy, a tudatos médiafogasztás oktatásához szabadon felhasználható anyaggyűjtemény, ahol információkhoz juthatunk a diákok tájékozódási szokásairól és a médiaoktatáshoz való viszonyukról, olyan közvéleményt és a médiát tematizáló témákról, mint a #Meetoo mozgalom, de találunk köztük esszéket, óravázlatokat és társasjátékot is.

A projekt egy szeminárium keretein belül született meg, mely egy, a médiával kapcsolatos ismeretterjesztő cikksorozatra épül. A kurzus oktatója, Gács Anna a következőket nyilatkozta:

A budapesti, varsói és prágai Goethe Intézet közös projektje során olyan cikkek születtek, amelyek a nagyközönséget eligazítják a kortárs média és közbeszéd néhány kérdésében. Tavaly tavasszal erről az anyagról középiskolásoknak szerveztünk workshopot. Idén tanároknak szervezünk egynapos programot. A félév során feldolgozzuk a cikkeket, és előkészítjük, illetve lebonyolítjuk a magyar, történelem, média szakos tanárok workshopját, amelyen tanítási ötleteket kapnak a cikksorozatban felmerülő témákról.

További információt a #KLARTEXTE Újratanulni az „újságolvasást” oldalon találhattok.

Szöveg: Mucsi Blanka. Nyitókép: Unsplash.