fontos hírek

Hasznos infók a távoktatással kapcsolatban – ti kérdeztetek, az ELTE válaszolt

A koronavírus okozta helyzet miatt mindannyiunkban sok kérdés merülhet fel az elkövetkezendő hetekkel kapcsolatban. Az ELTE összegyűjtötte és megválaszolta a leggyakrabban előforduló kérdéseket, most ezeket olvashatjátok.

1. Mi lesz a 2019/2020-as tanév tavaszi félévében végző hallgatókkal?
Az általános előírás szerint minden kurzust távolléti oktatás formájában kell folytatni. E szabály alól csak a dékánok tehetnek kivételt abban az esetben, ha az adott kurzus jellege miatt a távolléti oktatás megszervezése nem lehetséges. Különösen igaz ez a végzős hallgatókra. Amennyiben biztosítható, hogy megszerezzék az abszolutóriumot, számukra a szakdolgozatvédés és a záróvizsga elektronikus úton kerül megszervezésre.

2. Mi a szakdolgozat leadásának új határideje?
Amennyiben a szakdolgozatok leadására (vagy bármely szakdolgozattal kapcsolatos eljárásra, pl. téma megváltoztatására) új határidőt állapít meg a kar, akkor azt a honlapján és a szokásos felületeken teszi közzé legkésőbb a határidő lejártát megelőző 14. napig.

3. Mi lesz a tavaszi záróvizsgákkal?
A záróvizsgák a távolléti oktatás keretein belül, annak eszközeivel meg lesznek tartva.

4. Mi lesz az Erasmuson lévő hallgatókkal? Haza kell jönniük? Mi lesz a kreditjeikkel?
A jelenleg külföldön tartózkodó hallgatók a fogadó egyetemük távolléti oktatásába bekapcsolódva teljesíteni tudják az általuk felvett tárgyakat és krediteket, így – amennyiben lakhatásuk biztosított – nem kötelesek hazajönni. Természetesen a kint töltött, a fogadó intézmény által igazolt időszakra Erasmus ösztöndíjukat is megkapják, kreditjeik pedig később elfogadásra kerülnek. Az Erasmussal kapcsolatos bővebb információ itt található.

5. A szakmai gyakorlatok, terepgyakorlatok elvégzésével mi lesz? A kreditértéküket elbukják-e a hallgatók?
A hallgatók szakmai gyakorlatot és duális képzésben vállalati szakaszt csak abban az esetben folytathatnak, ha a gyakorlóhely, ill. a vállalat fogadja őket. Az Egyetem támogatja, hogy a szakmai gyakorlatok távolléti úton (online) is teljesíthetők legyenek.

6. A gyakorlati órák megtartása kivitelezhetetlen online. Ezekkel a kurzusokkal és azok kreditértékével mi lesz?
Abban az esetben, ha a kurzus megtartása (befejezése) távolléti oktatásban nem lehetséges, a kurzust az Egyetem törölni fogja a tanév utolsó napján. A már kivetetett többedszeri tárgyfelvételi díj i) ha befizetésre került, visszautalandó, ii) ha nem került befizetésre, törlendő. A törölt kurzus olyan, mintha a hallgató fel sem vette volna, így nem számít bele a felvett, de nem teljesített kreditkeretbe.

7. És a költségtérítéssel kapcsolatban mi a helyzet? Ki kell fizetniük a hallgatóknak a teljes tandíjat?
Igen, az oktatási tevékenység ugyanis az előrehozott tavaszi szünet végét követően folyamatos.

8. Az ösztöndíjak kifizetését hogyan érinti az egyetem bezárása?
Az ösztöndíjak kifizetése a veszélyhelyzet alatt is zavartalanul, a szokott időben és rendszerességgel fog megtörténni.

9. Csúszhatnak hallgatók a rendelkezések miatt? Eltolódik a félév?
tanév rendje a tavaszi szünet áthelyezését leszámítva nem változik a veszélyhelyzet miatt, a vizsgaidőszak is lezajlik a tervezett időszakban. A távolléti oktatás minden hallgató számára biztosítja a tanterv szerinti előrehaladást, illetve az eredményes vizsgákra való felkészülést.

10. A számonkérések, zárthelyi dolgozatok hogyan lesznek megvalósítva?
A távolléti oktatás széles körű lehetőségeket biztosít az átadott ismeretanyag számonkérésére, amelyek közül az oktatók szabadon választhatják meg annak optimális módját. Ebből fakadóan nem lesz akadálya a dolgozatok, beadandók megírásának.

11. Minden kurzus esetében megvalósul a távoktatás, vagy lesznek olyan kurzusok, melyek emiatt nem lesznek megtartva? Érheti emiatt hátrány a hallgatókat?
Az Egyetem arra törekszik, hogy minden kurzus megtartható legyen távolléti oktatás keretében. Abban az esetben, ha a kurzus megtartása (befejezése) távolléti oktatásban mégsem lehetséges, a kurzust az Egyetem törölni fogja a tanév utolsó napján. A már kivetett többedszeri tárgyfelvételi díj i) ha befizetésre került, visszautalandó, ii) ha nem került befizetésre, törlendő. A törölt kurzus olyan, mintha a hallgató fel sem vette volna, így nem számít bele a felvett, de nem teljesített kreditkeretbe.

12. A könyvtárból kikölcsönzött könyvek esetén mi lesz az eljárás?
Az ELTE Járványügyi Operatív Koordináló Testület március 13-i Tájékoztatójának X. pontja alapján az ELTE könyvtárai ellenkező rendelkezésig zárva tartanak. Az ebben az időszakban lejáró kölcsönzések esetén késedelmi díj nem kerül felszámításra. A bezárás ideje alatt a könyvtárhasználat digitális úton széleskörűen biztosított, erről szintén a fenti Tájékoztatóban találnak ismertetőket.

13. Mi a helyzet a friss matrica nélküli diákigazolványokkal?
A 2019/2020-as tanév 1. félévben érvényesített igazolványok érvényesek a veszélyhelyzet végét követő 15 napig.

14. Hogyan lesz megoldható a távoktatás, ha nem lehet streamelni?
A távolléti oktatáshoz széles körben állnak rendelkezésre eszközök az oktatók számára, ezek közük a streamelés csak az egyik (amely egyébként nem tiltott). Arról, hogy az adott kurzust milyen módon (platformon) fogja megtartani, az oktató fogja értesíteni a kurzus hallgatóit.

15. Meddig fog tartani a szemeszter, és hogyan alakul a vizsgaidőszak?
Az ELTE Járványügyi Operatív Koordináló Testülete jelen állás szerint nem tervez változtatni a 2019/2020-as tanév tavaszi szemeszterének további beosztásán, azaz a szorgalmi időszak 2020. május 16-án ér véget, a vizsgaidőszak pedig 2020. május 18-tól július 4-ig tart (vö. a 2019/2020-as tanév rendje) Ennek esetleges változása esetén az ELTE Járványügyi Operatív Koordináló Testülete haladéktalanul tájékoztatást fog adni.

16. A külhoni hallgatók haza fognak tudni utazni?
A külföldi állampolgársággal rendelkező külhoni hallgatók szabadon elhagyhatják Magyarország területét, ám az országba való visszatérésük jelenleg meg nem határozott ideig nem lehetséges. Kérjük a külhoni hallgatóinkat, hogy különös figyelemmel kövessék nyomon az ELTE és a magyar hatóságok tájékoztatását koronavírus járvánnyal összefüggő határrendészeti kérdésekkel kapcsolatban.

17. Ha valakinek van előre lefoglalt külföldi útja az eredetileg tervezett tavaszi szünet eredeti időpontjára, lesz lehetősége erre elutazni?
Felhívjuk minden hallgatónkat, hogy a Kormány és magyar hatóságok útmutatásának megfelelően lehetőség szerint halasszák el a következő hónapokban tervezett külföldi útjaikat, hiszen könnyen lehet, hogy a célországban karanténba kerülnek, ennek a lehetősége pedig hazatérésük esetén is fennáll. A tavaszi szünet eredeti időpontjában az ELTE-n távolléti oktatás fog folyni.

18. Hogyan érinti a jelenlegi helyzet a szeptemberben induló Erasmus-t?
Jelenleg nem lehet megbecsülni a járvány globális hatását, így azt sem, hogyan érinti a nemzetközi utazásokat illetve a felsőoktatást. A szeptemberben kezdődő Erasmus utak a tervek szerint megvalósulhatnak, azonban kérjük kísérjék figyelemmel az ELTE Erasmus-oldalát!

Mindenkinek kitartást és jó tanulást kívánunk!

Forrás: elte.hu. Nyitókép: Unsplash