interjú kurzusok

Különleges kurzus az ELTE Médián: Saját startup terveiket mutatták be az a hallgatók

A tanszék Média és innováció kurzusán a hallgatók, miután megtervezték saját startupjukat, majd a Demo Day-en, tehát az utolsó órán prezentálták is azokat. Aki lemaradt volna a kurzusról, most szólunk, akár már a jövő félévben is felvehetitek!

A kurzus célja az volt, hogy bemutassa a média és kommunikációs piacot, valamint az új projektek és vállalkozások indításához szükséges módszereket, ezáltal innovatív ötleteket inspirálva.

A hallgatók a félév során saját vállalkozási elképzeléseket dolgoztak ki a tanult médiapiaci üzleti modellek, médiamenedzsment és üzletfejlesztési módszerek alapján. A képzést dr. Molnár Bálint, a Design Terminal innovációs ügynökség kommunikációs vezetője tartotta, aki segített a hallgatók ötleteit elindítani a megvalósítás útján.

A Demo Day-en Hammer Ferenc tanszékvezető is részt vett / Fotó: Horváth Attila

Az év végi prezentálás során mi is meglátogattuk az órát és meghallgattuk a koncepciókat. A tanulók főként egyetemistákat, pályakezdő fiatalokat érintő kérdésekre, problémákra kerestek megoldásokat saját startupjuk keretében. Volt többek közt lakótárs-kereső applikáció, koncert böngésző, tanulást segítő alkalmazás, de az alkoholos pálcikás fagylalt ötlete is előkerült. Hamar kiderült, hogy mindenki remekül tudja hasznosítani a felszedett tudást, hisz az összes projektben hallhattunk a diákok saját Benchmark elemzéséről, mely lehetővé tette, hogy összehasonlítsák saját vállalkozásukat a versenytársak legjobbjaival, ezután pedig bemutatták nekünk a (buyer) personákat is, vagyis a célközönségüket, akiknek szeretnék értékesíteni a terméküket. Összességében nagyon sokszínű projektek születtek, érződött, hogy a csapaton belüli összetartás pozitív hatással volt a munkákra.

“Már régóta volt ez az ötletem, hogy egy kurzust csináljak, ahol arra inspirálom a diákokat, hogy egy saját projektben gondolkodjanak. Mivel dolgoztam startup vállalkozásokkal, ezért ismertem már ezeket a módszertanokat.”

– válaszolt kérdésünkre dr. Molnár Bálint.

A hallgatók nemcsak megismerkedtek a startupok világával, bele is csöppentek abba / Fotó: Horváth Attila

“Itt arról szólt a történet, hogy induljon be egy projektről való gondolkodás, és kapják meg azokat a módszereket a diákok, amik segítik, hogy az fókuszált legyen.”

Az érdeklődők figyelmébe ajánljuk, hogy a következő félévben is indul a kurzus, méghozzá sokkal intenzívebb formában. Az oktató azt szeretné, ha a jövőben nem csak ötletek születnének, hanem valami konkrétum is elkészülne és ezek a projektek meg is valósulnának.

Szöveg: Supák Ágnes. Fotók: Horváth Attila