fontos kurzusok

ELTE Médiás siker: adatújságírós cikkünk a világ 10 legjobbja között

A GIJN (globális tényfeltáró újságírói hálózat) minden héten kiválogatja a világ összes adatvizualizációs, adatújságírós projektje közül a legjobb 10-et, és ezen a héten a legértékesebbek közé választották Bajtai Dorka mesterszakos hallgatónk és Bátorfy Attila, az ELTE Médián adatújságírást oktató, Átlátszó-újságíró közös projektjét.

Az ELTE Média adatújságírás kurzusán készült közös munkában Bajtai Dorka és Bátorfy Attila azt vizsgálták, hogy

miként változott az évek során a 100 leggazdagabb magyar rangsora és vagyona.

Az Átlátszón megjelent cikket és az adatokat, azaz a világ legprominensebb oknyomozó szervezete által is nagyra értékelt munkát itt találja.

Oktató-hallgató közös munka

Bajtai Dorka, az ELTE Média mesterszakos hallgatója

Bajtai Dorka mesterszakos hallgatónk eredeti ötlete az volt egyébként, hogy az elmúlt 15 év 25 leggazdagabb magyarját vagyonuk, születési helyük alapján egy térképen ábrázolja. “Tetszett Attilának az ötlet és javasolta, hogy egyszerűsítsem le a témát, így végül a projekt témája az lett, hogy az első megjelenésétől napjainkig hogyan változott a listában szereplők sorrendje a vagyonuk alapján” – fogalmaz.

Dorka az adatokhoz a top-gazdag kiadványokat a Szabó Ervin Könyvtár és az Országos Széchenyi Könyvtár gyűjteményéből kereste ki, illetve volt olyan példány, amit a kiadványt összeállító szerkesztőségtől kapott. Az adatújságírás kurzus végén prezentálta az adatokat különböző vizualizációs programok segítségével, és ekkor Bátorfy Attila úgy döntött, annyira jól sikerült a munka, hogy cikk születhet belőle.

És nem ez az első alkalom, hogy ELTE Médiás diák anyaga megjelent az Átlátszón, korábban pubikálták az alábbi projekteket:

A Global Investigative Journalism Network a világ legnagyobb oknyomozó újságírói hálózata (76 országból 177 médium és szervezet a tagja), heti-kétheti válogatásuk a legjobb adatújságírói anyagokból az egész adatvizualizációs szakma iránytűje.

“Jó érzés, hogy magyar munka is lehet érdekes egy ekkora szervezet számára, főleg, hogy nagyon ritkán kerülnek be a válogatásba közép-kelet-európai munkák, a fókusz nyilván az Egyesült Államok, Nyugat-Európa. Persze nem kell túlértékelni sem, nekünk viszont fontos, hogy odafigyelnek arra, amit csinálunk. Azt pedig nagyon imádják, ha fiatalabbak, egyetemisták is részt vesznek ilyen projektekben” – mondja Bátorfy Attila.

 (szöveg: Munk Veronika, képek: Átlátszó, Bajtai Dorka)