hírek

Három ELTE Médiás a szegénységről méltósággal sajtódíj nyertesei között

A Magyar Szegénységellenes Hálózat idén is meghirdette „A szegénységről méltósággal!” című pályázatát, ahol több volt ELTE Médiás diák is elnyerte a zsűri elismerését. A kezdeményezés arra igyekszik felhívni a figyelmet, milyen fontos szerepe van a médiának a szegénységről kialakult kép alakításában.

A második alkalommal kiírt pályázatra három kategóriában – print, illetve online írott tartalom, TV vagy videó, valamint rádió vagy podcast műfajban – vártak olyan 2017-ben megjelent magyar nyelvű alkotásokat, amik emberségesen, bármiféle előítéletesség nélkül, méltósággal és árnyaltan mutatják be a szegénységben élők helyzetét. A pályamunkák elbírálását egy szociális területen dolgozó szakemberekből és a szegénységet megtapasztalt érintettekből álló bizottság végezte.

A díjazottak

Az első díjat Jakab Villő Hanga, az Átlátszó Erdély újságírója nyerte el. Vadgalambfalva: a falu fejlődik, a roma telep csak növekszik című cikke egy kis székelyföldi településen élő roma származású emberek sorstalanságára hívja fel a figyelmet.

Neuberger Eszter, az ELTE média szakán végzett újságíró nyerte el a második díjat. Az Abcúg munkatársa az Egy szép kert itt olyan, mint oázis a sivatagban című cikkéért kapta az elismerést, melyben olyan szegénységben élő embereket mutat be, akik büszkék a virágokkal és zöldségekkel teleültetett kertjeikre.

A harmadik helyezett Laborczi Dóra lett, aki szintén volt médiaszakos hallgatónk és külsős oktatónk. A Kötőszó blogon megjelent, A legígéretesebb fiatal magyar kutató segítséget kér című írásában a mozgássérültek anyagi kiszolgáltatottságára hívja fel a figyelmet Muntag Vince, egy fiatal kerekesszékes kutató, irodalmár és színháztudós mindennapjain keresztül, akinek a riport megjelenése valóra váltotta az álmát: anyagi támogatók révén az idei tanévet már Canterburyben, a University of Kenten kezdhette. (Laborczi Dórával készített korábbi interjúnk itt olvasható).

Laborczi Dóra

Különdíjat kapott Bakóczy Szilvia Cigánytelepről a Prezibe című munkájáért, valamint az ELTÉ-n újságíró diplomát szerzett, jelenleg az ELTE MMI doktori iskolájában hallgató Dohi Gabriella is, aki kisfilmeken keresztül mutatja be a Budapest Bike Maffia Sweet Home nevű kreatív társadalmi projektjét, melynek keretén belül önkormányzati bérlakások felújításával juttatják otthonhoz a rászoruló családokat.

A sajtódíjakat március 8-án vehették át, a nyerteseknek ezúton is gratulálunk.

Forrás és fotó: Magyar Szegényellenes Hálózat

Szöveg: Antal Lilla