hírek

Fiatal Adatújságíró-díj – Pályázati felhívás

A Független Médiaközpont pályázatot hirdet, amelyre egyetemi/főiskolai hallgatók és fiatal újságírók jelentkezhetnek adatújságírásra épülő projektekkel. A legjobb pályamű készítője elnyeri a Fiatal Adatújságíró-díjat és egyúttal lehetőséget kap arra, hogy projektje megvalósításán szerkesztőségekkel, újságírókkal együtt dolgozzon. Pályázati határidő: 2016. április 30. (szombat) 24:00

A Fiatal Adatújságíró-díjat első ízben ítélik oda Magyarországon az Adattal az újságírásért című projekt keretében, amelyet az Asimov Alapítvány, a Független Médiaközpont és a Google közösen valósít meg. A projekt részeként az ELTE BTK MMI Média és Kommunikáció Tanszékén és a PTE BTK Kommunikáció- és Médiatudományi Tanszékén a tavaszi félévben elismert magyar és külföldi szakértők adatújságírás órákat tartanak.

A Fiatal Adatújságíró-díjra 30 év alatti diákok és újságírók pályázhatnak bármilyen – politikai, gazdasági, kulturális, sport-, tudományos és egyéb – országos vagy helyi témával, amelynek feldolgozásához szükség van az adatújságírás eszközeinek alkalmazására. A pályázónak részletesen be kell mutatnia témajavaslatát, a feldolgozás választott módszertanát és eszközeit, valamint ütemezési tervét. A bírálat egyik fontos szempontja, hogy a benyújtott pályamű önálló, már megkezdett kutatáson alapuló, eredeti téma feldolgozására vonatkozzon.

A határidőre beérkezett pályázatokat háromtagú, adatújságírókból álló zsűri bírálja el. A nyertes pályamű készítője 400 euró összegű díjazásban részesül, emellett lehetőséget kap arra, hogy témajavaslata megvalósításán szerkesztőségi műhelyben dolgozzon, története pedig 2016 során megjelenjen. A zsűri különdíjat és más elismerést is odaítélhet a sikeres pályázóknak.

A díjkiosztó ünnepséget a Független Médiaközpont 2016. májusban tartja egy adatújságírói program keretében.

Pályázni a Független Médiaközpont honlapján (www.cij.hu) letölthető adatlap benyújtásával lehet a palyazat@cij.hu email címen 2016. április 30-ig. A pályázattal kapcsolatban további információ ugyanezen az email címen kérhető.