hírek

Angol nyelvű kurzus a kisebbségek médiareprezentációjáról – nem csak Erasmus-hallgatóknak!

 Az óra időpontja és helye:

Múzeum krt. 6-8. fszt. 40. terem kedd, 16h
Szeptember 11-én, 16 órakor bevezető óra lesz.

A 2012­–2013-as tanév őszi szemeszterében ismét elindul a Minorities and Migrants in Europe: Public Debates and the Role of the Media c. szeminárium a Média és Kommunikáció Tanszéken, amely nem csak médiaszakosok és nem csak Erasmus-hallgatók érdeklődésére tarthat számot.

A kurzus célja, hogy áttekintést nyújtson a kisebbségekkel kapcsolatban legjelentősebb kérdésekről és témákról a jelenkori Európában; rávilágítva arra, hogy milyen szerepet tölt be a média a kisebbségekre vonatkozó társadalmi viták alakulásában.

A bevezető rész az etnicitással, etnikai identitással, illetve az etnikai hovatartozással kapcsolatos fogalmak tisztázására szolgál. Ezt követően a kisebbségek médiában való megjelenítését illetően általánosságban felmerülő, főbb etikai kérdésekkel, valamint a gyakorlatban ezekre adható válaszokkal-válaszkísérletekkel ismerkedhetnek meg a résztvevők.

A kurzus céljai közé tartozik az is, hogy minél inkább hasznosuljon a sokszínű – Erasmus-diákokból és magyar hallgatókból álló – csoport tagjainak tájékozottsága, eltérő tapasztalati háttere és szempontrendszere. Ennek jegyében a kurzus során a csoport közösen tekinti át néhány kiemelt témával kapcsolatban az érintett társadalmakban zajló viták alakulását: – diaszpórában élő kisebbségi közösségek autonómiája; – hátrányos helyzetű kisebbségi csoportok társadalmi befogadása Kelet- és Közép-Európában; – migráns csoportok társadalmi helyzete Nyugat-Európában; – kisebbségek elleni erőszak (gyűlöletbeszéd és gyűlölet-bűncselekmények); – kisebbségi csoportokon belüli erőszak („káros hagyományok” és „becsület-bűncselekmények”).

A kurzus követelményeinek teljesítése keretében a résztvevők elkészítenek egy, a kisebbségek médiareprezentációjával kapcsolatos esettanulmányt. A téma kiválasztásában és az ötlet kidolgozásában a hallgatók támogatásra számíthatnak nemcsak az oktató részéről (egyéni konzultáció révén), de csoporttársaik részéről is: kifejezetten erre szolgál a félév közepén egy „diákworkshop”, amelynek során a résztvevők bemutathatják és megvitathatják a projektötleteiket.