hírek

Filmklub

filmklub

A Magyar Nemzeti Filmarchívum által szervezett “Beszéljünk a filmekről! – Filmévkönyv 2010” sorozat következő vetítését 2011. szeptember 29-én, csütörtökön 18.30-kor rendezik meg az Örökmozgó Filmmúzeumban.

Meghívott vendégek: Balassa László rendező és Pócsik Andrea romológus

Filmek:
– Pedig…!
r: Csőke József, fk: Csőke József, Radnóti László, dr: Kiss Mihály, o: Lakatos Iván, v: Kovács Ilona, h: Szücs Péter, gyv: Rusz Olga, z: Szigeti Ferenc, sz: dr. Rácz Mária (Mafilm HDS, 1975, ff, 35 mm, 10 perc)
A Heves megyei kis falu, Visznek lakói nagyravágyónak gondolták Ráczékat, amikor a lányuk bekerült az orvosi egyetemre. Az édesanyja sem hitt abban, hogy sikerülhet Mária álma. Dr. Rácz Mária három év alatt a falu szeretett doktor nénije lett. Gyerekgyógyászatból szeretne szakvizsgázni, de a Gyöngyösön tartott továbbképzésekre bonyolult eljutnia. Nem szereti azt a szót, hogy „pedig”, mert vele kapcsolatban az emberek akkor használják, amikor elmondják, hogy jól végzi a munkáját, „pedig” cigány.

-Pozitív sokk
r, o: Balassa László, rip: Bódy Gergely, Czakó Zoltán, o: Jakab Gyula, v: Borbély Viktor, h: Solymosi Ákos, z szerk: Szigeti Ágnes, gyv: Thuróczy Csilla, p: Udvardy Anna, sz: Bodnár Zsolt, Bodnár Ferenc, Bodnár Ferencné, Balog Zoltán, Bass László, Gábor László, Imre Tamás, Dr. Kéry Klára, Küllői Péter, Winkler Gyula (Meteor Film, 2009, video, szí, 42 perc)
A cigánysoron élő Bodnár Zsolt az orvos „diagnózisa” ellenére nem „lustasága”, hanem degeneratív szembetegsége miatt nem látta az iskolában a táblát. Szalag mellett dolgozó édesanyja mindig szánt időt arra, hogy tanuljon a fiával. Érettségi után a jó képességű gyerek a győri egyetem jogi karán tanult tovább. Betegsége ellenére karatézik, s mindent igyekszik segítség nélkül elvégezni. Zsolt életét gyökeresen megváltoztatta a Mosoly Alapítvány Bátor Tábora, az öt, a párizsba, az Eurodisney-ben töltött nap „pozitív sokk”-ja. Magyarországon a lakosság tíz százaléka diplomás. A vakok, mozgássérültek között ez az arány öt százalék. A a roma népesség között egy százalék alatti a diplomások száma. A számok tükrében Zsolt a lehetetlent kísérelte meg.

Időpont: 2011. szeptember 29., 18.30
Helyszín: Örökmozgó Filmmúzeum

Szeretettel várnak minden érdeklődőt!

Részvételi szándék jelzése:

Boronyák Rita
Magyar Nemzeti Filmarchívum
Mobil: +36.30.449.30.48
e-mail: boronyak.rita@ella.hu