Nincs kategorizálva

Műcsarnok, állandó ajánlat

A fogadóhely:
Műcsarnok / Kunsthalle Budapest
Az 1896-ban ideiglenes kiállítási csarnokként épült muzeális épületben Magyarország legnagyobb kortárs képzőművészeti kiállítóhelye, a Műcsarnok működik. Az intézmény nem rendelkezik gyűjteménnyel, hanem folyamatosan változó, egymásra épülő és egymáshoz kapcsolódó kiállításaival és rendezvényeivel tudósít a hazai és nemzetközi művészeti fejleményekrõl. A Műcsarnok működésének célja a kortárs képzőművészet bemutatása és közvetítése, amelyet a jelen kultúra egészének horizontjában értelmez. Lehetőségeihez mérten támogatja új művek megszületését, különös tekintettel a helyi kontextusra, a városra, és társadalmi környezetre reflektáló projektekét. Az intézményi kommunikáció meghatározó pontjai: a közönségorientált filozófia és a dinamizmus, a jelenségekre való gyors reakció. Az intézmény stábja olyan platformot kíván teremteni, ahol a jelenkori kultúra segítségével közösen gondolkodhatunk világunkat meghatározó jelenségekről.
A 2007 szeptemberétől a Hősök terén található főépülete mellett az Ernst Múzeumban, és 2008. júliusáig a Dorottya Galériában rendezi időszaki kiállításait, rendezvényeit és programjait a Műcsarnok.

Jelentkezési feltételek:
Társalgási és levelezési szintű angol nyelvtudás kötelező (a többi előny), valamint rugalmasság a munkaidő tekintetében (esetenként hétvége, késő este).
Ha valaki kifejezetten archívumi, könyvtári kutatásra jelentkezik, akkor eltekinthetünk az idegen nyelv közép-, felsőfokú ismeretétől.

A gyakornokok feladatai:
Kurátor, vagy kurátor asszisztens mellett programszervezésben, bonyolításban segíteni, anyaggyűjtés, könyvtárazás, kapcsolattartás művészekkel és intézményekkel, pályázati anyagok összeállítása, szerkesztése, weboldal gondozása, a kiállítási archívum feltöltése, szöveggondozás.
Kommunikációs osztályon: sajtó-, kommunikációs/múzeumpedagógiai kapcsolatok szervezése,
Sajtófigyelés, sajtótájékoztató szervezése, anyaggyűjtés.

Mibe nyer betekintést, milyen tapasztalatot, ismereteket szerezhet a gyakornok:
Megismerheti egy nagy kortárs intézmény mindennapi működését, szervezési feladatokat láthat el, egy projekt, kiállítás, konferencia koncepcionálásával és/vagy szervezésével, mediálásával kapcsolatos ismereteket szerezhet, művészekkel találkozhat és dolgozhat együtt a kurátor, kurátor asszisztens mellett.
Megtanulhatja, hogy milyen elemei vannak a kiállítási kommunikációnak, sajtóanyagok szerkesztésének, stb.

Az év melyik szakában, milyen időtartamra és heti hány órára keresnek embert?
Az év bármelyik szakában jöhetnek, tulajdonképpen nálunk ez inkább projektfüggő. Számukra is az lehet az izgalmasabb, ha egy kiállítás/projekt előkészítésében vehetnek részt. Az mindenképpen fontos, hogy heti 2 alkalommal tudjon jönni, és persze ideális lenne, ha egy sűrűbb időszakban esetleg 3-4 napot is tud segíteni egy héten a gyakornok. Ugyanakkor vannak kifejezetten kutatási/”muzeológiai” feladatok (archívumi, könyvtári, stb. kutatás), ami nem a Műcsarnok épületéhez kötött és előzetes megbeszélés szerint, bizonyos időszaki találkozások és anyagleadás alapján működhet.

Hány gyakornokot foglalkoztatnának egy félévben?
2-3 (Kiállítási osztály, Páldi Lívia) 1-2 (Kommunikációs osztály, Nagy Enikő) 1-2 (Múzeumpedagógia, Szabics Ágnes) 1 Könyvtár (Madarász Ágnes)

A munkavégzés helye:
Műcsarnok, Ernst Múzeum

Kinél érdeklődhetnek/jelentkezhetnek?
Páldi Lívia
Főkurátor / chief curator

Műcsarnok / Kunsthalle Budapest
Cím / Address: 1146 Budapest
Dózsa György út 37.
Postai cím / Postal address: Pf.35, H-1406
Tel: + (36) (1) 460 7029
Tel / Fax: + (36)(1) 460 7030
Mobil / Mobile: + (36) 30 659 3149
email: lpaldi [at] mucsarnok.hu
www.mucsarnok.hu