Nincs kategorizálva

Artpool Művészetkutató Központ

A fogadóhely (néhány mondatos bemutatás):
Az Artpool Művészetkutató Központ közhasznú, nonprofit intézményként 1992 óta nyilvános archívumot, szakkönyvtárat, médiatárat és bemutatótermet működtet, a közelmúlt magyar és nemzetközi művészeti törekvéseinek, változásainak és eredményeinek kutatásával, tudományos feldolgozásával, új művészeti értékek létrehozásának segítésével, ehhez kapcsolódóan kiállítások, előadások szervezésével, internetes tartalomszolgáltatással foglalkozik.

Az Artpool Művészetkutató Központ a kortárs művészeti irányzatok, az új médiumok, a művészeti gondolkodás, a művészet és társadalom, ill. a művészet és a hétköznapi élet kapcsolatait, összefüggéseit kutatja, dokumentálja (folytatva a Galántai György balatonboglári kápolnaműterme (1970-1973) és az 1979-ben Galántai György és Klaniczay Júlia által alapított illegális Artpool Archívum által megkezdett tevékenységet)

Jelentkezési feltételek (pl. nyelvtudás, előzetes tapasztalat, munkavégzés szokatlan időben):
angol nyelvtudás, számítógéphasználat, könyvtárszeretet, jó név- és vizuális memória

A gyakornokok feladatai (pl. adminisztráció, programszervezés, anyaggyűjtés, kiadvány-előkésztés, kapcsolattartás, cikkírás, szöveggondozás):
Elsősorban archívumi, könyvtári feladatok, illetve az egyéni adottságokhoz/érdeklődéshez igazodó feladatok a minimális ismeretek elsajátítása után.
Megszerezhető ismeretek:

  • archívumi munka módszertanának ismerete (elrendezés tartalmi és technikai ismerete)
  • általános művészettörténeti ismeretek az Artpoolban őrzött anyaggal és szakirodalommal kapcsolatos időszakról és műfajokról. A legújabb művészeti eseményekről információhoz, illetve a legfontosabb nemzetközi szakirodalomhoz való hozzájutás.
  • a kortárs magyar művészeti szcéna (azon belül elsősorban a 80-as évek nemhivatalos, majd a 90-es évektől az alternatív, kísérletező, progresszív) művészeti események résztvevői, helyszínei, történései: többszáz művész és esetleg csak ideig-óráig működő intézmény, csoport tevékenységének a megismerése.
  • a magyar kortárs művészet kutatásához gyakorlati tudás elsajátítása (kutatási módszertan)
  • számítógépes archívumi adatbázisok kezelése
  • archívumi, könyvtári (multimédia) anyagok kezelésének, elrendezésének ismerete

További lehetőségek:
•  az Artpool gyakornokai, a minimális ismeretek megszerzése után, soron kívüli lehetőséget kapnak arra, hogy az Artpool multimédia archívumában a szabadidejükben kutassanak
•  internetes hozzáférés lehetősége munkaidőn kívül
A gyakorlat nem javasoltkomolyabb tériszony (a magas polcokon levő anyagok csak létráról érhetők el) és porallergia esetén (az archívumi dobozok és a könyvek szabadpolcon vannak, így a rakodás során gyakran portörölgetés szükséges).

Az év melyik szakában, milyen időtartamra és heti hány órára keresnek embert?
Elvben egész évben van mód szakmai gyakorlatra, az időbeosztást a hallgatóval egyeztetve állapítjuk meg. Tapasztalatunk szerint, különösen a gyakorlat elején, minimum heti 3×3-4 órára van szükség ahhoz, hogy a gyakornok ne zökkenjen ki a gyakorlatból.
A szakmai gyakorlatra jelentkezőkkel való foglalkozást és részükre egy valóban komoly, a jövőben számukra jól hasznosítható kigészítő tudásanyag átadását igen fontosnak tartjuk.
(A gyakornokok, illetve önkéntesek munkájának szervezésével, a feladatok megbeszélésével, a betanítással és együttes munkával, illetve a gyakornokok munkájának ellenőrzésével archivistánk 2007-ben öszesen 205 munkaórát töltött.)

Hány gyakornokot foglalkoztatnának egy félévben?
változó, attól függ, van-e általuk végezhető feladat. Egyszerre maximum két gyakornokot fogadhatunk.

A munkavégzés helye:
Artpool Művészetkutató Központ
1061 Budapest, Liszt Ferenc tér 10., I. em. 1.

Kinél érdeklődhetnek/jelentkezhetnek?
Jelentkezés rövid életrajzzal és motivációs levéllel emailben: artpool [at] artpool.hu
a subject/téma mezőben kérjük feltüntetni: szakmai gyakorlat

A további lehetőségekről bővebben:
http://www.artpool.hu/institute/munka.html

Az Artpool 2007. évi szakmai munkájáról bővebben:
http://artpool.hu/institute/2007.html

Az Artpoolban kezdte szakmai pályafutását a 120 órás szakmai gyakorlattal és/vagy ösztöndíjas gyakornokként az elmúlt 20 évben: Timár Katalin, Dékei Kriszta, Hegyi Dóra, Aknai Kata, Lázár Eszter, Molnár Edit, Szoboszlai János, Süvecz Emese, Hock Bea, Bényi Csilla, Izinger Kata, Bodor Judit és sokan mások.