Nincs kategorizálva

Beszélő

A fogadóhely
Stencil Kulturális Alapítvány: a Beszélő c. politikai és kulturális folyóirat kiadója.
http://www.beszelo.hu

Beszélő a rendszerváltás meghatározó fóruma volt, 1981 decemberében, a lengyelországi szükségállapot bevezetésével egy időben jelent meg az akkor még szamizdat folyóirat első száma. Hasábjain a demokratikus ellenzék mára legendássá vált cikkekben, tanulmányokban diagnosztizálta a késő Kádár-kor politikai-szellemi-gazdasági állapotát.

A rendszerváltás után 1994-ig hetilapként tovább működő Beszélő az új politikai-szellemi körülmények között is megőrizte jelentőségét. A szamizdat Beszélő örökségének megfelelően tematizálta a nyolcvanas-kilencvenes évek legfontosabb politikai-társadalmi-kulturális jelenségeit: a parlamenti csatákat, a politikai és világnézeti küzdelmeket, a liberális táboron belüli stratégiai és taktikai vitákat; szociológiai-szociográfiai ihletésű írások vizsgálták benne a független érdekképviseleti, szakszervezeti mozgalmakat, a rendőri erőszak jelenségeit, a hétköznapi és politikai diszkriminációt, a politikai és gazdasági korrupciót, a szegénységet, a hajléktalanságot, a marginalizált csoportok helyzetét stb.

1996 óta a Beszélő havilap, mely a gazdag magyar folyóirat-palettán sajátos műfajt és szellemiséget képvisel. Hagyományaihoz hűen rendszeresen foglalkozik a magyar és nemzetközi liberális diskurzus főbb kérdéseiről, elemzéseket közöl a mai magyar cigányság helyzetéről, történelmi tárgyú cikkeket elsősorban a Kádár-rendszerről, illetve az 1956-os forradalomról; foglalkozik a kortárs kultúra legfontosabb alkotóival, trendjeivel és kultúrpolitikai kérdéseivel.

Jelentkezési feltételek:
Érdeklődés a politika, a társadalom és a művészetek aktuális kérdései iránt.

A gyakornokok feladatai?
Rendezvényszervezés, adminisztráció, kapcsolattartás a szerzőkkel, szerkesztőkkel, a folyóirat nyomdai előkészítésében való részvétel.

Mibe nyer betekintést, milyen tapasztalatot, ismereteket szerezhet a gyakornok?
Megismerheti a szerkesztőség mindennapos működését, a Beszélő c. folyóirat  kiadásának menetét, részt vehet a folyóirat köré szervezett rendezvények szervezésében, a szerkesztőségi üléseken.

Az év melyik szakában, milyen időtartamra és heti hány órára keresnek embert?
Tavasszal és ősszel, 6-8 hétre, heti 1-2 napra.

Hány gyakornokot foglalkoztatnának egy félévben?
1-2

A munkavégzés helye:
A szerkesztőség: Budapest, V. ker., Akadémia u. 1.

Kinél érdeklődhetnek/jelentkezhetnek?
Józsa Barbara
szerkesztőségi titkár
tel: 302-2912, e-mail: beszelo [at] enternet.hu