Nincs kategorizálva

Élet és Irodalom

A fogadóhely:
Élet és Irodalom, irodalmi és politikai hetilap
1089 Budapest, Rezső tér 15. Tel.: 210-51-49, 210-51-59 Fax: 303-92-41
http://www.es.hu,
E-mail: hirdetes [at] es.hu

Az Élet és Irodalomról általában
Az Élet és Irodalom ma Magyarországon gyakorlatilag az egyetlen irodalmi-közéleti hetilap, és ezáltal jelentős értékek hordozója. Az olvasó egyszerre talál benne színvonalas irodalmat, műkritikát, könyvbírálatot, élvonalbeli szerzőktől származó publicisztikát, tényfeltáró, oknyomozó riportokat, interjúkat és olyan, gazdasággal kapcsolatos írásokat, amelyek témájukkal, hangvételükkel és szerzőgárdájukkal egyaránt eltérnek a más lapokban megjelenő elemzésektől.
A magyar grafika élvonalába tartozó alkotók jó része is csak lapunkon keresztül juthat el egy viszonylag széles publikumhoz, évente mintegy ezer grafikát közlünk, s ezzel az ÉS az ország egyik legnagyobb „galériája”.
Lapunkban anélkül szólalhat meg az autonóm gondolkodású értelmiség, hogy különféle politikai és gazdasági érdekeket kellene szem előtt tartania. Ez mindenekelőtt annak köszönhető, hogy az újság kiadói jogának tulajdonosa maga a szerkesztőség.
A lap felépítése
Az ÉS mint az fejlécén is olvasható; irodalmi és politikai hetilap. Első részében közéleti témák jelennek meg publicisztika, riport, interjú, esszé vagy glossza formájában, szerkesztői és szerzői között hét Pulitzer-díjas újságíró szerepel rendszeresen (Megyesi Gusztáv, Kovács Zoltán, Molnár Erzsébet,  Rádai Eszter, Seres László, , Rajnai Attila, Váncsa István, Pulitzer díjas a lap nemrégiben elhunyt munkatársa, Tarnói Gizella). A lap második fele részben műbírálat (mindenekelőtt könyv, emellett film, színház, zene, tárlat stb.), részben pedig kortárs magyar irodalom, és mint ilyen, a mai magyar irodalom rangos fóruma.

Olvasóinkról számokban
Az ÉS példányszáma az elmúlt időszakban állandósult,  jelenleg a nyomott példány 20.000 körül, az eladott példányszám pedig 16-17.000 között mozog. Jelentős és egyre növekszik az előfizetői táborunk, meghaladja az 5500-at. A korábbinál nagyobb energiát és pénzt fordítunk arra, hogy az egyes lapszámok tartalmára a társmédiák figyelmét felhívjuk. Hirdetünk a Népszavában, a Napi Gazdaságban, a Nap-tévében, a Klubrádióban  és esetenként  a Kossuth Rádióban.  Ezek hatása egyértelműen megmutatkozik olvasóink számának folyamatos növekedésében, amely 2004.végére  98.000 volt. Mindez köszönhető annak, hogy az ÉS akár egész héten át tartalmas olvasnivalót nyújt egy-egy család minden tagja számára.

Az Élet és Irodalom  2004-ben és 2007-ben elnyerte a Superbrands  kitüntetést. Olvasóink közel 70%-a az ESOMAR társadalmi státuszindex szerinti ABC1 státuszú célcsoportba tartozik.
Olvasótáborunkban a legjelentősebb korcsoport a negyveneseké, utánuk a fiatalok, a 15-29 év közöttiek következnek.

Jelentkezési feltételek:
Közéleti érdeklődés, kedv az újságíráshoz vagy szerkesztéshez

A gyakornokok feladatai:
Mibe nyer betekintést, milyen tapasztalatot, ismereteket szerezhet a gyakornok (pl. megismeri egy szerkesztőség, kiadó, alapítvány stb. mindennapos működését; részt vehet a szerkesztőségi értekezleteken, a szerzőkkel folytatott tárgyalásokon)
A zárójelben felsoroltak mindegyike.

Az év melyik szakában, milyen időtartamra és heti hány órára keresnek embert?
Minthogy nincsenek szezonálisan speciális szerkesztőségi időszakok, bármikor jöhet, legföljebb két hallgató.

A munkavégzés helye:
1089. Bp. Rezső tér 15.

Kinél érdeklődhetnek/jelentkezhetnek?
Kovács Zoltán 210 21 57
kovacs [at] es.hu